tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split
4. Prosinac 2009. Izvještaji

Sindikati gdje ste?

Radnici zaposleni u lončarstvu,muškarci i žene,predstavljaju fizički i moralno izrođeno stanovništvo.Oni su po pravilu zakržljali, loše građeni i često deformiranih prstiju. Stare prerano i kratka su vijeka. Flegmatični su i malokrvni.Uporni nastupi dispepsije, poremećaji jetara i bubrega i reumatizam odaju slabost njihova sastava. Ali su iznad svega podložni plućnim bolestima, zapaljenju pluća, sušici, bronhitisu i sipnji.

Ovo je izvještaj Dr.J.Arledgea glavnog liječnika bolnice u North Staffoshireu, kojemu se pridružuje Dr.Greenhow koji panično javlja da je ljudski vijek u kotarevima Wolstantona izvanredno kratak.U međuvremenu su izvršena i tri parlamentarna istraživanja u roku od 22 godine zbog velikog mortaliteta stanovništva u industrijskim kotarevima da bi se svi izvještaji složili sa zaključcima komesara kraljevske komisije od 1863. god. da je za sve krivo predugo radno vrijeme na koje su kapitalisti natjerali radnike. Drugi komisijski izvještaj objelodanjuje da iz istog razloga pekarski pomoćnici u Londonu rijetko dožive 42 godine života.Itd .itd…

A zašto kapitalisti toliko inzistiraju na produljenju radnog vremena? Zato jer nakon što radnik odradi potrebno radno vrijeme (ono u kojem zaradi nadnicu za namirnice,odjeću i život sebe i svoje familije) sav ostali višak radnog vremena ide kapitalisti u njegov profit i što je radno vrijeme duže, duža će biti i jahta koju će on moći kupiti.

Svjedoci smo da su ovih dana naše tiskovine preplavljene izjavama hrvatskih poslodavaca, kapitalista koji preko političkih moćnika manipuliraju informativnim medijima, kako Hrvatsku treba promijeniti- ali kako? Tako da treba natjerati radnika da radi više i duže jer se tobože u firmama efektivno radi svega dva-tri sata. Da radniku treba smanjiti godišnji odmor. Da treba olakšati poslodavcu davanje otkaza i da je radnik u Hrvatskoj previše zaštićen zakonima što je razlog zašto se u Hrvatskoj premalo radi i zbog čega nema novca pa novostvorena Hrvatska ne može dalje ovako(Sic!).

A prešućuju činjenice koje iznosi SDP-ov saborski zastupnik Dr. Branko Grčić, dekan ekonomskog fakulteta, da od sve novostvorene vrijednosti u Hrvatskoj, samo 35% ide za troškove svekolikog radnog i neradnog stanovništva, 35% sredstava ide za ukupne troškove državnog aparata, a čak 30% ide malobrojnoj grupi kapitalista za njihove potrebe, jahte, palače i ostale nekretnine i pokretnine! Prema tome nije istina da u Hrvatskoj nema para zato što radnici rade premalo već zato jer je jedna malobrojna grupa kapitalista pretjerala i uzima najveći dio novca za sebe (i taj novac hitno treba vratiti narodu).

A kako kapitalisti nemaju mjeru, sad bi unedogled povećavali pritisak na radnike držeći ih prosječnom plaćom ispod egzistencijalnog minimuma četveročlane familije, želeći istovremeno povećavati višak radnog vremena ne bi li nekako stigli ruske tajkune u veličini njihovih jahti i bankovnih računa. Kerum u emisiji Ace Stankovića ne daje odgovor na nekoliko puta postavljeno pitanje i zamolbu da objasni gledateljima kako tisuće njegovih radnika mogu prehraniti familije sa nedovoljnim plaćama koje im on daje, a da bi on odgovarao da nije on kriv za položaj u kojem ih drži jer je to tržište. A ne želi niti pomisliti objasniti sebi, a i svima nama , barem kao katolik, da regulaciju tržišta i dogovore , zakone i regulativu, odnose među pripadnicima nekog društva , dakle i zakone tržišta u nekoj državi, donose i određuju on i takvi na vlasti, dakle ljudi, a ne obratno.

Vidimo da nas naši kapitalisti novom ofenzivom na radnike vraćaju 150 godina unazad (jesmo li zato stvorili hrvatsku državu?) upropaštavajući perspektivu većine hrvatskog naroda. A što u vezi toga poduzimaju sindikati? Gotovo ništa! Polemiziraju unedogled!

Petar Hajdić

Jobova 10

SPLIT, 21000

3,798
Tagovi:
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 5/5)

Jedan komentar na “Sindikati gdje ste?”

  1. duje58 says:

    Sve je to moj Pere nama poznato, samo je pitanje koliko institucije zadužene za to da prate i provode:zakone,ugovore i pravila (koji uređuju odnos poslodavca i djelatnika) imaju stvarnu snagu i moć u ovako političko-ekonomski reguliranoj državi.Apsurd je da i Vlada i Sabor nisu prihvatili prijedlog koji je osnova zasnivanja svakog radnog odnosa a to je isplata plaće.Nije prihvaćeno da neisplata plaće bude kazneno dijelo kažnjivo zakonom dok se istom daje za pravo poslodavcu kažnjavanje pa i otkaz djelatnika koji inzistiraju na traženju isplate iste.Ova naša država ako se ne desi neki drastični pomak pojesti će i uništiti samu sebe. Čini mi se da to neće u konačnici pogoditi male obične ljude kao što to izgleda trenutno jer mi smo skoro dotakli dno. Nismo neuki ni glup narod pa se logično postavlja pitanje što će napraviti naši novopečeni tajkuni i oligarsi kada nestane novca za egzistenciju malog čovijeka? Sila im ako gledamo povijest nije dugoročno riješenje,nije mi poznato da je ikada tiranija i diktatura doživjela pozitivan kraj.Naši državni čelnici trenutno vode brigu samo o tome da što duže ostanu na vlasti bez obzira na cijenu koju za to ne plaćamo samo mi već će to morati i generacije koje dolaze iza nas, zar misle da će im se to zaboraviti?

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!