tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split
17. Veljača 2010. Žene NSB-a

Priopćenje

Žene HUS-a okupile su se na regionalnom sastanku sa sindikalisticama iz HUS-ovih udruženih Sindikata (NS Brodosplit, NS Dalmacija, NS Dalmacijavino, NS Dalmacijacement i dr.) kako bi se na zajedničkom sastanku međusobno upoznale i kako bi raspravile pitanja socijalne siguranosti, ravnopravnosti na poslu i radu bez poniženja i ucjenjivanja.

Upravo radi promicanja „Dostojanstvenog rada i dostojanstvnog života za žene“ Žene HUS-a su svoj regionalni sastanak iskoristile su za iskazivanje solidarnosti prema stujardesama i stjuardima Croatie Airlinesa.

Solidarnost izražavamo jer javnosti nisu poznate sve činjenice o uvjetima rada stujardesa i stjuarda Croatia Airlinesa (žene čine više od 80%).

Primjerice, kabinsko osoblje na posao mora doći i po 2 sata ranije prije poljetanja radi pripremnih radnji (prehrane, novina i sl. u zrakoplovu), ali im se TO razdoblje prema pravilnima kompanije NE RAČUNA U RADNO VRIJEME nego za njih radno vrijeme počinje tek kada ZRAKOPLOV UPALI MOTORE! Isto tako, stujuardesama i stjuardima se prema pravilnima kompanije DEŽURSTVA NE RAČUNAJU U RADNO VRIJEME I NE PLAĆAJU, iako stjuardese i stjuardi tada moraju po nalogu poslodavca biti kod svoje kuće i u cijelosti „raspoloživi poslodavcu“. Zbog raporeda rada žene teško usklađuju obveze rada, obitelji i privatnog života, a nemaju niti dodatak na posebne uvjete rada, iako su svakodnevno izložene buci motora i promjenama tlaka.

Žene HUS-a u potpunosti iskazuju solidarnost jer smatramo da je kolektivno pregovaranje jedini način za kvalitetno rješavanje i uređivanje pravila rada i politika plaća, osobito u vremenima kriza, a ponašanje uprave CA koja prekida kolektivne pregovore i od sindikalistica SKOZ-a traži da ulitmativno potpišu poslodavčev prijedlog kolektivnog ugovora osuđujemo jer se time opet izravno pogođene žene i to upravo one koje su u zrakoplovnom prometu najranjivije radnice.

Za Žene HUS-a
Katarina Perković, koordinatorica

  • 1
  • 2
1,982
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!