tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Danas su se u Splitu u krugu brodogradilišta Brodosplit okupile sindikalistice iz HUS-ovih udruženih sindikata. Namjera sastanka je bila da se aktivistice sindikata bolje upoznaju te rasprave pitanja ravnopravnosti spolova na poslu i dostojanstva rada.
Dalmatinske sindikalistice zbijaju redove
Osim toga je i izdano priopćenje u kojem izražavaju solidarnost i daju punu podršku sindikatu stjuardesa i stjuarda (80 posto žena) koji u borbi za svoja prava i dostojanstvo najavljuju štrajk koji je planiran 26. veljače.

Na današnjem skupu su bile predstavnice više tvrtki iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije kojima je zajedničko da su trenutno u poteškoćama, neizvjesna je budućnost i radna mjesta, a u nekim tvrtkama i značajno kasne plaće. Našle su se žene iz sindikata Brodosplita i sindikat te tvrtke je bio domaćin skupa i ustupio prostorije u tu svrhu.

Došle su i predstavnice Dalmacijavina koje je pred neizvjesnom privatizacijom, sindikalistice iz Cemexa i predstavnice iz Brodomerkura. Nisu mogle doći predstavnice iz trenutno najugroženije tvrtke gdje većinom rade žene, a riječ je o Trimotu iz Imotskog. Okupljenim izvjestiteljima je rečeno da one naprosto nemaju novaca za put do Splita. Dramatičnost uvjeta u kojima rade zaposlenice Trimota, osim činjenice da nisu dobile plaću od jedanaestog mjeseca, najbolje ilustrira podatak da im je zbog besparice ukinuto grijanje, pa ove zime rade u hladnim pogonima.

Medijima se prvo obratila koordinatorica žena HUS-a Darka Todorić koja je pozvala na veću solidarnost među ženama i na jednaka prava i plaću na poslu. Posebno je skrenula pažnju na situaciju u ugostiteljstvu te dodala: ‘Zaposlenice u ugostiteljstvu su za isti posao plaćene manje od muškaraca. Žene svoj posao odrađuju kvalitetno i dobro i neprihvatljiva je takva diskriminacija.’ Izrazila je čuđenje da je to još uvijek tako u vremenima kada je Hrvatska na pragu Europe. Posebno je istaknula regiju Dalmaciju gdje su te pojave učestale i uzimaju se zdravo za gotovo, skoro kao tradicija.

Na skupu je govorila i gošća iz Zagreba Katarina Perković, koordinatorica žena HUS-a, koja je došla dati podršku regionalnoj organizaciji. Ona je govorila o teškom trenutku za zaposlenike u Hrvatskoj i spomenula slučaj Trimota iz Imotskog, ali i tekstilne tvrtke Uzor iz Splita i u obje tvrtke većinu zaposlenih čine žene. ‘Zaposlenice Uzora nisu dobile plaću od desetog mjeseca prošle godine’, naglasila je Perković. Još je dodala: ‘Kada se žene, kao u slučaju stjuardesa iz Croatia airlinesa, odlučuju za štrajk, to je znak da se došlo do kraja jer se žene rijetko odlučuju na drastične poteze.’

Bilo je i govora o trenutnoj situaciji u Splitu i Dalmaciji koji prednjače trenutno po nezaposlenosti i gdje je još nekoliko tisuća radnih mjesta ugroženo. Dogovaralo se i zajedničko djelovanje

3,162
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 4/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!