tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Na prvi pogled ni po čemu drukčiji i posebniji od drugih brodova. Velika (190 metara duga) novogradnja na prvom škverskom navozu polako se dovršavala dok smo iz mravlje perspektive gledali čeličnu mu čunku.

Krakovi dizalica su upravo zatvarali sekcije vanjske oplate prema pramcu. Malo dalje, na istočnoj opremnoj obali, ili “na zubu”, kako kažu škverani, put neba dižu se cilindrični prokromski tankovi. Gledajući te goleme spremnike u izradi, netko neupućen rekao bi da su u škveru preko noći niknuli naftni silosi.
- Nije nafta, brajo, nego sok, juice! Ovo gradimo tankove od inoxa. Dolje baza, gore velika kupola kao u crkvi – dobacuje nam jedan od škverana.

U ovom detalju priča o ovom brodu postaje jasnija. Riječ je o sofisticiranom brodu za prijevoz rashlađenog svježeg narančina soka, tzv. juice carrieru koji škverani upravo grade, i još sofisticiranijim tankovima koji će se ugraditi u brod. Već početkom svibnja brod će s navoza skliznuti u more.

‘Mnogi nas prate’
Kako nam je pojasnio direktor Sektora prodaje i projektiranja Branimir Kovačić, dizalicom će se nakon porinuća u utrobu broda ugraditi 12 manjih tankova, svaki zapremine dvije tisuće metara kubnih, te dva veća, svaki četiri tisuće metara kubnih.

- Ovo je jedini brod takve vrste koji se danas gradi na tržištu na kojem sada mnogi prate kako ćemo mi realizirati ovaj projekt. Izgradnja ovakvog broda bit će izuzetna referencija za splitsko brodogradilište – kaže nam ponosno šef komercijale.

Prvo je bilo planirano da škver samo izgradi brod, a da se negdje u zapadnoj Europi tankovi naknadno ugrade na gotov brod. No, brodovlasnik je pokazao vjeru u naše znanje i, kao što vidite, tankovi se grade u našem brodogradilištu. Stotinjak radnika izrađuje tankove. Tu je i šest njemačkih inženjera koji poznaju složenu tehnologiju zavarivanja ovakvih tankova koja zapravo dolazi iz prehrambene industrije.

Varovi moraju biti savršeno glatki, bez rupica, neravnina i nesavršenosti pogodnih za stvaranje mikroorganizama koji bi ugrozili dragocjeni teret. Ipak, u tankovima će se prevoziti svježi sok porijeklom iz Brazila ili s Floride, tako da pogreške, veli nam Kovačić, ne smije biti.

- U postupku varenja radi se detaljnije ultrazvučno i rendgensko snimanje varova, što je uobičajeno – govori nam Kovačić.

Frižideri
Gotovi tankovi poput jaja vertikalno će se posložiti u trup broda. Zbog ovih “čeličnih jaja” paluba će biti kupolasta oblika. Raširit će se tu i hrpa opreme za rahlađivanje i održavanje temperature u tankovima. Ako uzmemo u obzir da litra svježeg voćnog soka u šoping centrima košta oko 4 eura i ako to pomnožimo s 32 milijuna litara soka koliko će stati u ovaj škverski brod, dolazimo do cifre od 128 milijuna eura vrijednog tereta. Dakle, samo u jednom vijađu brod će nositi teret koji vrijedi mnogo više nego brod sam.

Švicarci
U škveru su nam rekli da je naručitelj broda kompanija iz Švicarske, ali nisu htjeli iznijeti ime brodovlasnika, niti cijenu novogradnje, obrazlažući to poslovnom tajnom u ovoj fazi gradnje. No, ovaj posao otvara mogućnost pozitivnog poslovanja brodogradilišta u skladu sa strogim europskim pravilima poslovanja velikih kompanija.

1,193
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!