tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Na isteku 2010. godine dio radnika “Brodosplita” je na uobičajenom kolektivnom godišnjem, a dio radi po navozima i radionicama. U novo ljeto škverani ulaze sa zebnjom i velikom željom da njihovo brodogradilište preživi zasigurno najgore razdoblje svoje povijesti.
Škverane drma kriza na svjetskom tržištu brodogradnje, a još žešće ih drma skorašnja privatizacija na hrvatski način. Tuče ih se sa svih strana.
ŠKVERANI NA DOPUSTU 'Strah nas je oćemo li se imat di vratit'
– U Novoj godini sebi želin da sačuvan radno misto i želin nove brodove na navozima. Evo, iako san pod gripon danas san radija, priča nam Ervin Domazet (36), zavarivač na navozu.

– Neki rade, a neki su na godišnjen odmoru. Svi će se oni vratit u škver kad in dopust prođe jer još nema rupa u proizvodnji. Čujte, neka teče privatizacija i reorganizacija, ali neka hrvatska Vlada ukine blokadu izgradnje brodova. Radnici, inženjeri i škverska uprava znaju kako doć do novih poslova jer upita za novim brodovima ima i na tome se radi. Dakle, posla će biti, ali politika mora odradit svoj dil posla, priča nam Domazet, koji u škveru radi od 1993. godine.

- Iduće godine se ženin. Moja dobra žena i moj dobri škver, šta mi više u životu triba, sentimentalan je škverski zavarivač.

Ante Balić, (47) poslovođa je brodomontera na navozu, gdje se upravo rađa tanker za veliku švedsku kompaniju “Stena,” starog i vjernog poslovnog prijatelja “Brodosplita”.

– Nisan iša na godišnji, radin, brod se mora izgradit. Normalno da se bojin za budućnost. Tko se pametan ne bi boja? Ali opet, inženjeri crtaju puno projekata, pa valjda će nešto od toga bit, optimist je poslovođa Balić, otac dvoje djece.

Vlado Bešlić (54), referent za prijem materijala za izradu vanjske opreme broda, jedan je od radnika koji su do 10. siječnja na godišnjem odmoru.

– Generalno, straj me da se nakon godišnjeg neću imat di vratit, jer ipak nisan proizvodni radnik. U životu je sve moguće. Ne može meni premijerka Jadranka Kosor govorit da je ulazak u Europsku uniju dobra stvar, a ja ostajen bez kruva. Šta je tu dobro?

Otac mi je bija škveranin, mene je odgojio škver. Sve moje želje i molitve vezane su za moju familiju i škver.

Škver i familija su jedno te isto. Stalno se govori o novim poslovima, a mi ugovore ne možemo potpisat zbog te vražje zabrane izgradnje. Nisan pametan da bi tu ludost razjasnija. Samo znam da od ovakve politike ne očekujen puno. Svi samo fotelje gledaju, kaže Bešlić, koji je u “Brodosplitu” proveo 33 godine života.

915
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!