tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Predstavnik radnika u NO 3.maja Roland Sušanj gostovao je prošlog tjedna u emisiji Hrvatska uživo na temu brodogradnje u kojoj je ocijenio da su industrije poput brodogradnje generatori gospodarstva s čijim se gašenjem gasi i hrvatska i industrija.
– Privatizacija brodogradilišta ovog tipa nije realna. Sva brodogradilišta tipa 3.maja u Europi su državna zbog strateškog interesa i multiplikativnih pozitivnih efekata za gospodarstva u zemljama u kojima se nalaze. Dogodit će nam se da će država nakon što se kroz 2-3 godine iz škverova izdvoje pojedini profitabilni resursi ponovno morati spašavati ostatak škverova.

Brodogradnja ovog tipa u Europi nigdje ne postoji da bi poslovala pozitivno, nego ga države subvencioniraju vertikalnim i horizontalnim potporama kako bi ovom strateškom industrijom osigurale pozitivne efekte po ostatak gospodarstva, napominje Sušanj uz podatak da brodogradilišta u Hrvatskoj ugrađuju oko 65% domaće opreme što znači da za ugovoreni brod od 100 milijuna dolara, 65 milijuna ostaje u Hrvatskoj.
Sušanj: Privatizacija brodogradilišta nije realna!
Zvonko Šegvić, Branko Nađvinski i Roland Sušanj

U emisiji je gostovao i predsjednik koordinacije brodograđevnih sindikata HUS-a Zvonko Šegvić koji smatra da se odlukom o zabrani ugovaranja borodova krši ustavno pravo na rad te da je rekonstruktuiranje brodogradnje nemoguće bez prijelaznog perioda za vrijeme kojeg bi se moralo moći omogućiti ugovaranje brodova.
– U EU sve zemlje pomažu brodogradnju, jedino se to Hrvatskoj onemogućava. Naš je problem da u vremenu restruktuiranja moramo moći ugovarati brodove, tvrdi Šegvić koji je nedavno razgovarao i s veleposlanikom EU komisije Paulom Vandorenom.
– Upozorio sam ga da na potezu od Pule do Dubrovnika referendum o ulasku u EU sigurno neće proći bez adekvatnog rješavanja pitanja brodogradilišta.(rd)

Od Viktora Lenca do 3.maja…

2,223
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

2 komentara na “Sušanj: Privatizacija brodogradilišta nije realna!”

  1. dika says:

    http://www.okupiranadalmacija.com/2011/01/glas-otpora-ima-li-buducnosti-u-skveru.html…ajmo sindikalci…ima još šanse za nas…naprid škver….

  2. dika says:

    http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Svijet/tabid/104/View/Details/ItemID/65582/Default.aspx?ttl=Finska-Subvencije-brodogradnji%3F-Naravno-zasto-ne ……da se vidi da nismo svi jednaki….finci mogu….mi ne možemo….očitujte se napokon….samo pričate…i nikad kraja….

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!