tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Poštovana gđo premijerko,

Iako smo već nekoliko puta u zadnje vrijeme razgovarali i od Vas dobili podršku, imam potrebu još jedanput Vam se obratiti i sa par rečenica Vam objasniti kako je u Brodosplitu veoma teška situacija, da ne kažem – kritična. Kako ste i sami upoznati, EU nam je zabranila ugovaranje novih poslova i tako nas pokušala disciplinirati, a zapravo nam je uskratila ustavno pravo na rad. Stoga Vas najiskrenije želim zamoliti, i u svoje osobno ime i u ime 4000 radnika Brodosplita da nam pomognete, jer u ovom trenutku jedino Vi to možete napraviti. Jer samo od deklarativnih podrških Brodosplitu, nema nikakve koristi.

Doživjeli smo evo, da sada 30 posto kapaciteta Brodosplita nema posla, a vrlo brzo će se to isto dogoditi gotovo svima u našem škveru. Već sada u potpunosti su bez posla neka poduzeća u sastavu Holdinga Brodosplita, kao što su Brodosplit Dizalice, Brodosplit Armature, Dizel Motorna i Brodosplit Specijalni objekti (BSO). A baš je BSO 28.6.2010. potpisao ugovore za gradnju kruzera 2 + 1 za Brodosplit Plovidbu, firmu u sastavu našeg Holdinga, ali zbog stavova nekih ljudi u Ministarstvu gospodarstva, izgleda da takve brodove nećemo raditi, iako bi taj posao radnicima značio posao i plaću. Ta tvrtka već je izgradila dva takva kruzera za Amerikance, koji uspješno plove Mediteranom i itekako zarađuju novac. A BSO-u se to brani iz Ministarstva gospodarstva. Od Domovinskog rata do danas, BSO je napravio šest trajekata za Jadroliniju, koji uspješno plove, a i Vi ste nam obećali pomoći kod ugovaranja novih brodova za državnu tvrtku Jadroliniju, pa se nadam da nećete dopustiti da Jadrolinija pred sezonu u panici kupuje brodove u Turskoj i Grčkoj kao što su dosad bezbroj puta radili, iako je riječ o – državnoj tvrtki.

Sramotno je da direktor Jadroplova Stipe Papić Brodosplitu preko medija poručuje kako nam „želi svu sreću, ali kako će on pojačanja za flotu kupiti vani u Koreji i Kini“. Kad bi se radilo o njegovoj privatnoj firmi, to nas ne bi smetalo, ali riječ je o državnoj tvrtki u kojoj Papić prima, ništa manje nego 53.000 kuna mjesečno!, i onda nam još ima obraza javno slati takvu poruku.Sve ovo Vam pišem jer znam da će g. Ruđer Friganović 14. siječnja 2011. otići u Bruxelles i pokušati od EU-e isposlovati da nam vrate naše ustavno pravo – pravo na rad. A ako u tome ne uspije, moram Vas upozoriti kako će tog trenutka Brodosplit biti mrtav.

Zato Vas još jedanput molim, napravite sve, instruirajte pregovarače prije odlaska u Bruxelles 14. siječnja kako bi taj sastanak vratio nadu brodograditeljima u Splitu. Ako se to ne dogodi, morat ćemo poduzeti sve korake koji su Sindikatu dopušteni za zaštitu radničkih interesa, a tada će, uvjeravam Vas, one političke opcije kojima je najmanje stalo do Brodosplita, a najviše do političkih poena, itekako doći na svoje. Na Vama je hoćete li im to dopustiti. Izbor je jednostavan. Pustite nas da radimo ono što najbolje znamo, a to su brodovi. Dokaz tome su i svjetske nagrade. Ili pustite da propadnemo, a onda više ništa neće biti isto, ni za nas ni za Vas.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplit
Zvonko Šegvić

1,980
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

5 komentara na “Pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor”

 1. dika says:

  …a da nekako izdržimo do 11.06.pa možemo u prosvjed sa gay paradom…biće nas više….

 2. dika says:

  Boris Lav Petković
  ‎…znači još 15 dana….ahahahha…smješno…smješno…da nije žalosno…

  Šegvić: Stvari se za škver pomiču s mrtve točke > Dalmacija News
  http://www.dalmacijanews.com
  Iako je sastanak hrvatskih pregovarača s predstavnicima Europske komisije bio čisto tehničke prirode sindikalisti tvrde kako je napredak u pregovorima ipak vidljiv.

 3. dika says:

  …lipo rečeno gospodine šegviću…i potpisujem svaku riječ šta ste napisali…samo se postavlja neka važna pitanja…da li je kasno….a ako nije kasno što se nadam da li je ovo zadnje upozorenje jer ih je do sada bilo bezbroj…da li ste organizirali eventualni prosvjed ili će i to biti stihijski i improvizirano….da li ste pozvali pojedinačno ljude i određene skupine da nas podrže i pridruže….da li ste se pozvali ljude koji imaju volje a u posljednje vrime i slobodnog vrimena da pomognu u organizaciji prosvjeda onih koji nisu zainteresiranih za medije i osobni probitak nego samo žele i dalje raditi u škveru i primati plaću…nadam se da čitate ove komentare jer do sad niste na nitijedan se osvrnuli…ako želite izravno kontaktirati a ne javno otvoren sam za svaku opciju…samo za dobrobit škvera…pozdrav…

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!