tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je u subotu Brodosplit da bi Upravu, sindikate i radnike tog poduzeća i službeno izvjestila kako je od Europske komisije stiglo pismo kojim se odobrava plan restrukturiranja splitskog brodogradilišta i Brodosplitu ukida zabrana ugovaranja novih poslova, odnosno odobrava se ugovaranje gradnje novih brodova.
Predstavnici Brodosplita i splitske tvrtke Jadroplov, u nazočnosti premijerke, potpisali su ugovor na temelju kojeg će se po modelu »jedan plus jedan« za potrebe Jadroplova u splitskom brodogradilištu graditi najprije jedan brod za prijevoz rasutih tereta a zatim i drugi.
Kosor: Želja Vlade je da Brodosplit gradi za HRM
Želja Vlade je da se u Brodosplitu grade brodovi za Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM), znači brodovi obalne straže i trenutačno imamo plan gradnje po modelu ‘jedan plus četiri’ broda i vjerujemo da se taj projekat može realizirati u splitskom brodogradilištu«, kazala je premijerka Kosor.
Istaknula je kako je pismo Europske komisije, kojim se odobrava plan restrukturiranja splitskog brodogradilišta »ohrabrenje i nada i za druga brodogradilišta u Hrvatskoj« koji također očekuju rješavanje sudbina i strepe kao što je to do danas bio slučaj sa Brodosplitom.
»Vjerujem da ćemo i za druga brodogradlišta dobiti potvrdu i da će Hrvatska ući u Europsku uniju kao država koja ima snažnu brodograđevnu industriju s kojom se možemo ponositi i koja će biti iznimno važna poluga u gospodarskom razvoju RH«, istaknula je Kosor.
Ocijenila je kako je potvrda Europske komisije za restrukturiranje Brodosplita dokaz da Hrvatska rješava jedan po jedan problem u pregovorima s Europskom unijom te da će ti pregovori uskoro biti završeni.
»U pregovorima s EU za ovu godinu su nam ostala dva osjetljiva poglavlja: 8. koje se odnosi na restrukturiranje brodogradilišta te i 23. (pravosuđe) za koje također smatram da smo napravili ogroman posao i u koji ulažemo puno znanja i hrabrosti kao što je uloženo i u posao u vezi splitskog brodogradilišta«, rekla je premijerka.
»Sigurna sam da ćemo razgovore završiti i da ćemo vrlo brzo postati 28. članica EU kao zemlja koja ima ogroman potencijal među ostalim i u brodograđevnoj industriji«, dodala je.
Premijerka je istaknula kako je u vezi sa splitskim brodogradilištem obavljen veliki posao, za koji su zajedno zaslužni Vlada RH, Uprava, sindikati i zaposlenici Brodosplita ali i Agencija za tržišno natjecanje.
»Pokazali smo da možemo uspjeti kada smo zajedno i ako postoji minimum povjerenja, te ako vjerujemo u sebe i vlastite snage i, ako smo svjesni što splitsko brodogradlište znači za cijelu Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo«, istaknula je Kosor
»Za nas je ovo dan ponosa jer su prepoznati napor i znanje«, a poteškoće u vezi s Brodosplitom prevladane su, dodala je.
Zahvalila je radnicima Brodosplita na strpljenju jer su oni, kako je rekla, predugo strepjeli za svoju i sudbinu svojih obitelji djece. Također je zahvalila i »svima onima u Europskoj komisiji« koji su, kako je rekla, predano radili u ovom velikom i teškom projektu i bili “ne samo naši suradnici nego i partneri«.
S premijerkom Kosor u posjetu Brodosplitu su i ministri Božidar Kalmeta, Đuro Popijač i Davor Božinović. [Hina]

DIV će u Brodosplit investirati 1,5 miljardi kuna
Vlasnik samoborske tvrtke DIV Tomislav Debeljak najavio je danas u Splitu kako planira investirati milijardu i pol kuna u Brodosplit.
Samoborski DIV se na nedavnom natječaju prijavio za kupnju Brodosplita, a jučer je Europska komisija odobrila plan restruktuiriranja splitskog brodogradilišta.
»Planom restrukturiranja tijekom godina će se uložiti oku milijardu i pol kuna«, izjavio je danas Debeljak u Brodosplitu, nakon sastanka premijerke Kosor s Upravom, sindikatima i radnicima splitskog brodogradilišta kojem je i osobno nazočio.
»DIV je u zadnjih šest mjeseci zaposlio 90 radnika. Ono što imamo kao ograničavajuću zapreku je što trebamo smanjiti, u kompenzacijskim mjerama, proizvodnju, znači izvoz brodova, a onda ne možemo zapošljavati ako ne smijemo raditi. Ukupan broj radnika će pasti za otprilike 500-injak ljudi«, kazao je Debeljak.
Istaknuo je kako će tvrtka DIV dati »zadnju kap krvi« da uspije u splitskom brodogradilištu. »Moja obitelji kao vlasnik DIV-a ne želi ni lipe nego ćemo samo davati da sve skupa bude pozitivna priča«, kazao je Debeljak komentiraju angažman DIV-a u privatizaciji splitskog brodogradilišta.
»Bilo je puno skeptičnih ljudi i u Europi ali hvala Bogu uspjeli smo. Prošli smo gorke brige i probleme, a sada nas čekaju puno veći problemi, ali vjerujem da su to slatke brige jer kad imaš posao i budućnost onda je to slatka briga«, kazao je Debeljak.
Predsjednik Uprave Brodosplita Srđan Kovač izjavio je kako je Vlada RH uradila ogroman posao da bi Europska komisija odobrila plan restrukturiranja splitskog brodogradlišta.
»Ovo je važan i bitan trenutak za Brodosplit, ali i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo«, rekao je Kovač komentirajući odluku Europske komisije kojom se splitskom brodogradilištu ukida ugovaranje novih poslova.
Dodao je kako je Uprava spremno dočekala ukidanje ugovaranja novih poslova Brodosplita te da je već pripremljeno nekoliko takvih ugovora. “Brodosplitu predstoji svijetla perspektiva što ne znači da nas ne očekuje i dalje vrlo težak zadatak« dodao je Kovač.
Sindikalni predstavnici u Brodosplitu Zvonko Šegvić i Joško Franjić su također izrazili zadovoljstvo što je Europska komisija odbrila plan restrukturiranja splitskog brodogradilišta. »Brodogradilište je naša politička stranka«, naglasio je Šegvić.

1,562
Tagovi: , ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!