tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Splitsko brodogradilište i njegovih 3600 radnika prevalili su prvu, možda i najtežu dionicu iscrpljujućeg puta, čiju je trasu zacrtala Europska komisija koja je krajem prošlog tjedan potvrdila održivost programa restrukturiranja Brodosplita. Pozitivno očitovanje Bruxellesa, koji će i dalje bdjeti nad postupkom restrukturiranja škverskih navoza, označilo je i kraj zabrane ugovaranja novih poslova i deaktiviralo socijalnu bombu koja je trebala eksplodirati u srcu Splita.
Umjesto na splitski rivu, škverani se vraćaju u tvorničke hale i postrojenja, već su naručeni i limovi za prve brodove, potpisani ugovori i predugovori za novi investicijski ciklus koji će spasiti najveći industrijski sustav u Dalmaciji, njegove radnike, ali i tvrtke koje su poslovno vezane za Brodosplit.
U još do jučer praznoj knjizi narudžbi sada su upisana dva broda za prijevoz rasutih tereta, koje će škverani graditi za splitski Jadroplov, sve je spremno za sklapanje poslovne suradnje i sa zadarskom Tankerskom plovidbom, a kruna novog investicijskog ciklusa bit će gradnja četiriju tankera, ukupno vrijednih oko 420 milijuna dolara, čiji je naručitelj grčki brodovlasnik Spyros Karnessis.
Proizvodni program obuhvatit će devet brodova, pri čemu je važno istaknuti i Brodogradilište specijalnih objekata (BSO), koje posluje u sustavu Brodosplita, a koje će za potrebe Ministarstva obrane i Obalne straže graditi pet brzih plovila po modelu »četiri plus jedan«. Uz to, gradit će i tri manja kruzera, čiji je naručitelj tvrtka kćer Brodosplit-plovidba, koja će ploveće hotele dati u čarter.
U nedjelju, dan nakon što je premijerka Jadranka Kosor u Brodosplitu objavila dobre vijesti, predsjednik HUS-ova Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić jednako je uzbuđen i ponosan na napore svih struktura, uključujući Vladu, škversku upravu i sindikalce koji su, svatko na svoj način, spasili gotovo 4000 radnih mjesta.
Predsjednik HUS-ova Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić kazao je da najvažnije da je osigurana poslovna šansa za novi početak Brodosplita. »Sindikati su bili između čekića i nakovnja. Znali smo da ne smijemo udarati po Vladi, jer je to isto kao da udaramo po Europskoj uniji, o čijoj odluci ovisi budućnost škvera. Ta ista Unija srezala je brodograđevnu industriju velikima Njemačkoj i Francuskoj, zatvorila brodogradilište u Poljskoj, pa je bilo iluzorno očekivati da će tek tako biti milostiva prema našem Brodosplitu. S druge strane, znali smo i da Vladi, koja se prošlo ljeto malo uspavala, moramo puhati za vratom kako se pregovori o sudbini splitskoga škvera ne bi razvodnili i izjalovili«, rekao je Vjesniku čelnik HUS-a, ujedno i član Nadzornog odbora Brodosplita.
Šegvić odaje priznanje i škverskoj upravi na čelu s direktorom Srđanom Kovačem, koja je u tišini, dok su radnici bučno prosvjedovali zbog restriktivne politike Bruxellesa, spremala predugovore za nove poslove, pa čak naručila i limove za brodove, iako je ponovo pokretanje proizvodnje tada bilo daleko od stvarnosti. Od prošlogodišnjeg srpnja, kad je započela serija prosvjeda splitskih škverana, Brodosplit je bio poligon za predizbornu kampanju oporbe, koja je na račun praznih navoza pokušala iskoristiti radničku muku.
»Nećemo politiku u našu butigu i točka. Jadranki Kosor i njezinim ministrima poručili smo da s njima pregovaramo kao s Vladom, a ne kao s dužnosnicima HDZ-a, koji nas ni najmanje ne zanima. S druge strane, oporbeni SDP želimo podsjetiti da se prestanu pozivati na nepostojeći program restrukturiranja, za koji tvrde da ga je Račanova vlada objavila još u srpnju 2002. To nije istina. Riječ je o običnom pamfletu, koji nikad nije zaživio u praksi, a nije ni mogao jer je pun nebuloza. Treba li još jednom podsjetiti da je potpredsjednik tadašnje vlade Slavko Linić nazvao splitske škverane lijenčinama i neradnicima! Ne zanimaju nas ni HDZ ni SDP. Tražili smo ustavno pravo na rad, i to smo sada dobili, a tko je trenutačno u Banskim dvorima, radnike nije briga«, kaže Šegvić.
Tristotinjak splitskih škverana, koji su zbog nedostatka posla poslani na čekanje, postupno će se vraćati na radna mjesta, a, prema Šegvićevim riječima, najkasnije za mjesec dana počinje rezanje već naručenih limova za gradnju prvih brodova.

Nema prekobrojnih?
Vlasnik samoborske tvrtke DIV Tomislav Debeljak, koji bi trebao postati vlasnik splitskoga škvera, najavio je da će u Brodosplit uložiti milijardu i pol kuna, što sindikalci nisu htjeli komentirati, pa se ne zna vjeruju li budućem poslodavcu ili još sumnjaju u predloženu financijsku konstrukciju. No, spremno su se očitovali na njegovu izjavu o postojanju ograničavajućih zapreka, koje se odnose na smanjenje izvoza brodova, što bi moglo dovesti do tehnološkog viška od oko petstotinjak radnika.
Sindikalni čelnik Zvonko Šegvić ne samo da se ne slaže s Debeljakovom procjenom, nego kaže da otkaza u škveru neće biti jer Brodosplit ima manjak, a ne višak radnika. »U programu restrukturiranja naveden je tehnološki višak od 300 radnika, no 350 škverana otišlo je prije nego što je program stigao na analizu, što znači da nema prekobrojnih«, ustvrdio je Šegvić.

Vladina želja je da Brodosplit gradi za HRM
SPLIT – Predstavnici Brodosplita i splitske tvrtke Jadroplov, u nazočnosti premijerke Jadranke Kosor, u subotu su potpisali ugovor na temelju kojeg će se po modelu »jedan plus jedan« za potrebe Jadroplova u splitskom brodogradilištu graditi najprije jedan brod za prijevoz rasutih tereta, a zatim i drugi. »Želja Vlade je da se u Brodosplitu grade brodovi za Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM), znači brodovi obalne straže i trenutačno imamo plan gradnje po modelu ‘jedan plus četiri’ broda i vjerujemo da se taj projekt može realizirati u splitskom brodogradilištu«, kazala je premijerka Kosor.
»Vjerujem da ćemo i za druga brodogradilišta dobiti potvrdu i da će Hrvatska ući u Europsku uniju kao država koja ima snažnu brodograđevnu industriju s kojom se možemo ponositi i koja će biti iznimno važna poluga u gospodarskom razvoju RH«, istaknula je Kosor. Ocijenila je kako je potvrda Europske komisije za restrukturiranje Brodosplita dokaz da Hrvatska rješava jedan po jedan problem u pregovorima s Europskom unijom te da će ti pregovori uskoro biti završeni. »U pregovorima s EU-om za ovu godinu su nam ostala dva osjetljiva poglavlja: 8., koje se odnosi na restrukturiranje brodogradilišta, te 23. (pravosuđe) za koje također smatram da smo napravili golem posao i u koji ulažemo puno znanja i hrabrosti kao što je uloženo i u posao u vezi sa splitskim brodogradilištem«, rekla je premijerka.
Kosor je zahvalila i »svima onima u Europskoj komisiji« koji su, kako je rekla, predano radili u ovom velikom i teškom projektu i bili »ne samo naši suradnici, nego i partneri«. S premijerkom Kosor u posjetu Brodosplitu bili su ministri Božidar Kalmeta, Đuro Popijač i Davor Božinović.

1,848
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 2/5)

3 komentara na “Škverani se vraćaju na posao”

 1. dika says:

  “Kad su odvodili komuniste, nisam digao glas jer nisam komunist. Kad su odvodili Židove, nisam digao glas jer nisam Židov. Kad su odvodili katolike, nisam digao glas jer nisam katolik. A kad su došli po mene, više nije bilo nikoga da digne glas za mene.”
  a isto bi mogli napisati
  kad je željezara išla u stečaj nisam digao glas jer ne radim u željezari…kad je uzor išao u stečaj nisam digao glas jer ne radim u uzora….kad je pivovara išla u stečaj nisam digao glas jer ne radim u pivovari…kad je škver išao u stečaj više nikoga nije bilo da digne glas za mene…
  moramo se ujedinit da se ovo ne dogodi i nama….
  borislav petković
  zavarivač
  stara predmontažna hala

 2. dika says:

  … Da smo složni i čestiti davno bi imali državu. A bit ce nje, rodit ce
  se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila
  komunisticka krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne drzave da je
  nastala bez krvavih gaca. Vjerojatno cemo se i mi morati pobiti za slobodu
  sa Srbima, a mozda i sa Turcima. Teret rata morat cemo podnijeti svi
  podjednako …

  … No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidit cete kako
  tek naši kradu. Svak nas je stoljecima krao i potkradao, a najteze ce i
  najgore biti kad nas nasi budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i
  makro lopovima. Navalit ce na nas kao velike ptice grabljivice. Tada ce biti
  najvece i nerjesivo pitanje – kako nas tada spasiti od nas samih?” davno prije napisano….bruno bušić…

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!