tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split
5. Ožujak 2011. Vijesti

Možemo mi i bez DIV-a!

Dugo je i trajalo. Mir na trenutačno opustjelim navozima splitskog škvera trajao je manje od tjedan dana. Nakon što je Europska komisija prošlog petka prihvatila plan restrukturiranja Brodosplita, što znači i konačno skidanje zabrane za ugovaranje novih poslova, kratkotrajnu idilu oko “spašenog” škvera prekinuo je Tomislav Debeljak, prvi čovjek DIV-a, najvjerojatnijeg vlasnika Brodosplita, koji je u svega nekoliko dana početnu brojku od 500 radnika viška podigao na – tisuću.

Reakciju škverana, naravno, nije trebalo dugo čekati. Čelnik HUS-ova Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić poručio je vlasniku samoborske tvrtke kako “više nije dobrodošao u Brodosplit”. Iz DIV-a su na to uzvratili: “Ako nas radnici u Splitu ne žele, mi možemo i odustati”.
Možemo mi i bez DIV-a!
Što je iduće? Konstatacija da smo zapravo svi višak? Nama je dosta privatizacija na hrvatski način, kakvih smo se već nagledali u devedesetima, a svi znamo kako su takve privatizacije završavale, nanijevši hrvatskom gospodarstvu više štete od samog rata – kazao nam je Šegvić.

- Nemam ništa protiv DIV-a, ali stavovi čelnika te tvrtke nisu korektni prema radnicima Brodosplita. Naime, oni nikad nisu pokazali novce i koje to ugovore za nove brodove imaju na stolu, a bave se ovakvim najavama. Nemaju pravo na to dok ne pokažu gdje su im kapital i novi ugovori. Što se tiče najava da oni mogu i odustati, to je samo pokušaj izvlačenja iz situacije – drži Šegvić.

Dobro, ali ako se DIV stvarno povuče, što vam preostaje? – pitali smo Šegvića.

- Program restrukturiranja koji je odobrila Europska komisija ne znači nužno i privatizaciju škvera. Uostalom, odobreni program možemo provesti i s nekim drugim. Nastavit ćemo se boriti za opstanak, što drugo da kažem, ali ne možemo pristati na ovakav odnos i ucjenjivanje radnika – poručuje sindikalni lider škverana.

Po njegovim riječima, brine i to što procjene DIV-a o navodnim viškovima radnika počivaju na “nerazumijevanju” odluke o obvezatnim kompenzacijskim mjerama zbog spornih državnih potpora smanjenjem proizvodnih kapaciteta za 21 posto.

- To se ne odnosi na broj radnika, nego na površinu škvera i tonažu u izgradnji. Ali oni su to očito primijenili na broj radnika. Odgovorno tvrdim da u Brodosplitu nema viška radnika, dapače, ako se dogovori šest novogradnji, bit će posla za sve.

Problem je manjak posla, a ne navodni višak radnika
Šegvić pojašnjava kako ne stoje ni procjene člana Uprave DIV-a Darka Pappe, po kojemu u splitskom škveru ima 50 posto proizvodnih radnika, 25 posto neproizvodnih, dok administraciju čini 25 posto uposlenika.

- To nisu točni podaci. Evo, od oko 3000 radnika ima oko 300 službenika. Dakle, manje i od 500, koliko su prvotno spominjali kao višak. U neproizvodne radnike su nadalje ubrojili i vozače raznih uređaja i dizaličare. Po kojoj logici čovjek koji radi na 50 metara visine, u kabinici dimenzija jedan puta jedan metar, nije proizvodni radnik? Nije naš problem tobožnji višak radnika, nego manjak posla – poručuje Šegvić.

Hoćemo iste uvjete kao i škverovi u EU-u
‘Mi želimo poštivati europske uvjete i standarde, ali neka nam bar onda omoguće iste uvjete rada kao brodogradilištima u EU-u, dakle uz poticaje kakve oni i danas imaju. Mi u posljednje dvije godine nismo dobili ni lipe poticaja! Ako nam zapinju noge, to nije nimalo poticajno za građane koji na referendumu tek trebaju odlučiti o ulasku u EU”, dvosmisleno će Šegvić.

1,711
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 2 puta, Ocjena: 5/5)

Jedan komentar na “Možemo mi i bez DIV-a!”

  1. dika says:

    http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/03/31/0159006.html valjda ovo vrijedi za sve…pa nadam se da se vidimo na prosvjedima…

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!