tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Mjesec i pol nakon skidanja administrativne zabrane s ugovaranja novih poslova, u splitsko brodogradilište stigli su limovi za gradnju prvog broda koji će škverani graditi za Jadroplov. »Rupa« u proizvodnji, prouzrokovana prošlogodišnjom odlukom Europske komisije o zabrani sklapanja novih poslova do usvajanja održivog plana restrukturiranja, trajat će do ljeta do kad bi se trebala obraditi crna metalurgija i postaviti kobilica na još uvijek praznom navozu.
U škver stigli limovi za gradnju prvog broda
»Početak obrade crne metalurgije označit će i postupno vraćanje radnika koji su od veljače na čekanju, a koji sve vrijeme primaju plaću u istom iznosu kao da su na poslu. Međutim, kao član Nadzornog odbora Brosdosplita želim upozoriti da jedan, odnosno dva broda, koje ćemo graditi za splitskog brodara, nisu kapital kojim može osigurati zaposlenost svih škverskih navoza. Kako stvari sada stoje, čini se da je premijerka Jadranka Kosor bila u pravu kad je, za posjeta nedavna posjeta Brodosplitu, upozorila na strah poslovnih ljudi koji se ne usuđuju potpisivati ugovore jer ne znaju hoće li, zbog ovog ili onog razloga, postati predmet istrage Mladena Bajića«, rekao je Vjesniku Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata i član Nadzornog odbora Brodopslita.

Šegvić kaže kako mu se čini da je uprava splitskoga škvera doslovno shvatila premijerkinu izjavu jer je, nakon potpisivanja ugovora s Jadroplovom o gradnji brodova za prijevoz rasutih tereta po model jedan plus jedan, nastao zastoj u postupku pregovora s inozemnim naručiteljima. »Kao član Nadzornog odbora tražim da se sjednica toga tijela hitno sazove kako bi dobili objašnjene za ovaj zastoj u pregovorima s grčim brodovlasnikom Spyrosom Karnessisom za kojeg bi trebali graditi četiri tankera. Sve se odužilo pa je očito da se škverska uprava boji staviti svoj potpis na nove ugovore. Jer, što ako ugovori na kraju budu nepovoljni, ako netko pogriješi u proceduri, ako brodovi na kraju prouzrokuju veliki gubitak…Idemo iz jedne krajnosti u drugu«, ističe Šegvić, poručujući Upravi da se uhvati posla u čemu će imati punu potporu i sindikata i radnika i Nadzornog odbora.

Izaslanstvo brodarske tvrtke »Elka Shipping« razgovaralo je u nekoliko navrata s Upravom Brodosplita o sklapanju novih poslova, vrijednih više od 400 milijuna dolara, a prema informacijama iz splitskoga škvera, riječ je o četiri tankera za prijevoz sirove nafte, čiji gabariti odgovaraju dužini triju nogometnih igrališta. Grčki brodovlasnik jedan je od najznačajnijih poslovnih partnera splitskoga škvera koji je za njegovu flotu dosad izgradio šest tehnološki zahtjevnih tankera, vrijednih više od pola milijarde dolara.

»Stvar je u tome što su Grci sa svoje strane učinili sve kako realizirali taj veliki posao, a mi se još nećkamo. Nema drugog objašnjenja, osim imaginarnog straha od Bajića, kao prepreci sklapanju poslova«, zaključio je sindikalni čelnik Zvonko Šegvić.

1,649
Tagovi: , ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 3 puta, Ocjena: 2/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!