tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split
14. Travanj 2011. Vijesti

Pismo predsjednici Vlade

Predsjednica Vlade RH
gđa Jadranka Kosor

Poštovana,

Poslije Vašeg posjeta Brodosplitu 26. veljače 2011. godine, nakon što je EU skinula administrativnu zabranu ugovaranja novih brodova za Brodosplit, moram vas nažalost upoznati, jer sam siguran da Vi to ne znate, kako se ništa od toga dana do danas nije promijenilo.
Kao prvo, poslali smo Vam, tj. Ministarstvu gospodarstva, ugovor da nam odobrite gradnju tih brodova, a na to nismo dobili nikakvu povratnu informaciju, što ugrožava zaposlenost kapaciteta Brodosplita, što nije ni Vaša ni naša želja.
Kao drugo, ministar obrane a i Vi osobno, nagovijestili ste mogućnost gradnje brodova za Ministarstvo obrane i Obalnu stražu RH, ali nažalost, ni od toga dosad nema ništa, nije napravljen niti jedan korak u tom pravcu. Ostalo je sve na lijepim riječima i najavama.
Kao treće, tražili smo od Vas da nam dopustite gradnju dvaju kruzera koje bi gradila naša Tvornica Specijalnih objekata (BSO Brodosplit) za naše potrebe, kako ne bi svoje znanje plasirali samo za strana tržišta kao dosad. Osobno sam Vam tom prigodom uručio prospekte tih kruzera. Te smo kruzere ugovorili prije zabrane gradnje brodova, točnije 28. lipnja 2010. godine. Ni na to nismo dobili nikakav odgovor Ministarstva gospodarstva, a šest mjeseci je ta radiona potpuno nezaposlena. Upoznati smo s nastojanjem ministra obrane da dođe do realizacije tih brodova, ali su očito jači neki drugi dužnosnici u Ministarstvu obrane RH koji se protive tome projektu kojeg ne žele dati državnom Brodogradilištu Split, već ga guraju na privatne navoze.
Kao četvrto, u zadnje vrijeeme sigurno niste upoznati s događanjima oko privatizacije Brodosplita i tvrtke DIV koja se obrušila naročito na nas Nezavisni sindikat Brodosplit, najveći i najjači sindikat u brodogradilištu. Vlasnik DIV-a piše Ministarstvu gospodarstva pismo (29.ožujka 2011., na ruke drž. Tajnika Ruđera Friganovića) kojim se očituje na Prijedlog ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije Split, prozivajući naš Sindikat kao glavnog krivca za stanje kod privatizacije Brodograđevne industrije Split. U pismu ističe i problem kadrova, što nije točno. On uspoređuje Brodosplit s ostalim brodogradilištima, točnije s Trećim majem, što nije krucijalno pitanje.
DIV očito želi prebaciti odgovornost za eventualni neupsjeh privatizacije na druge osobe i ustanove, kao da u natječaju nije sve već bilo rečeno. Moram Vas upozoriti da ova privatizacijska priča, koja je postala Santa Barbara s DIV-om, nas vitalno ugrožava, koči ugovaranje novih brodova, jer smo ga, iz moralnih razloga, dužni upozoriti o novim ugovorima, na što on čudno reagira i stoji neutralno kao da se njega sve to ne tiče. A onda se, gle čuda, obraća Vladi RH.
I da zaključim, ne mogu se oteti dojmu da je vlasnik DIV-a očito otišao u igru za koju nije spreman ni dorastao. Jedino što ima to je volja, a novaca nema ni na vidiku. Jedini mu je cilj, gledajući njegovu ponudu, privatizirati Brodosplit Plovidbu, a sve bi drugo poslao u stečaj.
Oprostite ako imate drugi dojam, no s 37-godišnjim iskustvom radnika Brodosplita, držim da me iskustvo ne vara.
Uz sve to, podsjećam Vas kako je u Vukovaru 6. travnja 2011. EU dužnosnik Martin Meyer izjavio „kako će se u brodogradnji izgubiti 12.000 radnih mjesta“ (Vjesnik, 7. travnja 2011.), što nas je zaprepastilo, jer nitko od HR dužnosnika nije reagirao. A osim toga, u našim brodogradilištima, nema uopće toliko uposlenih radnika.
Ovo pismo šaljem samo Vama, jer znam da jedino Vi možete ovdje nešto napraviti.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplit
Zvonko Šegvić

U Splitu, 12. travnja 2011. godine

1,528
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 1/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!