tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Splitsko brodogradilište može već danas započeti izradu broda za Jadroplov. Oko petstotinjak radnika koji su bili na čekanju, jer je izrada broda zapela mogu se vratiti na posao i, kako je rekao predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević, mogu započeti rezati limove. No, time problemi u Brodosplitu neće biti gotovi jer to brodogradilište u knjigama narudžbi nema niti jedan brod.
Kako su nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva otkrili sindikati, resorni je ministar Đuro Popijač obećao upravi pomoći ugovaranje ovih brodova, a ako do 30. lipnja uprava ne učini ništa ministar će u tom slučaju posredovati u dogovoru sa Tankerskom polovidbom za gradnju brodova za tu tvrtku.
Brodosplit s poslom može početi već sutra
Ministar Popijač najavio je da će u slijedećih nekoliko dana, a procjene su najdulje do kraja idućeg tjedna, Europska komisija dati ocjenu o dorađenim programima restrukturiranja za 3. maj, Kraljevicu i Brodotrogir. Ukoliko ta ocjena bude pozitivna nestat će i zabrane ugovaranja brodova, pa će i uprave ta tri škvera moći započeti osiguravati poslove za buduće razdoblje.

“Nema razloga da oni već sada ne dogovaraju i ugovaraju buduće poslove, koje će onda biti lako sklopiti kad se zabrana skine,” kazao je Popijač Novom listu. Međutim, i slučaj Brodosplita je pokazao da se uprave boje ugovoriti brod za koji bi se moglo pokazati da će za godinu ili dvije kad ga budu gradili stvarati gubitak. Oni zapravo već sada ugovaraju posao za novog vlasnika i zato se i boje tog gubitka, kazao je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Sindikati su Vladi predložili da ona preuzme 25 posto dionica u svakom škveru, a što su ih novi vlasnici obećali radnicima. Sindikalno objašnjenje je da će Vlada na taj način najbolje kontrolirati provođenje programa restrukturiranja. Međutim, ministar Popijač kazao je da je za njega to tek sindikalna inicijativa.

Popijač: Brodogradilišta u restrukturiranju mogu dobijati subvencije
Iako su Đuro Popijač, ministar gospodarstva, Ozren Matijašević, ministar predsjednik Hrvatske udruge sindikata i Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske nakon dvosatnog sastanka održanog u srijedu ustvrdili kako je postignut dogovor da Brodosplit već u petak počne sa proizvodnjom broda za Jadroliniju, to se neće dogoditi ako u petak Nadzorni odbor i uprava Brodosplita ne dobiju pismenu potvrdu iz Ministarstva kojom se na neki način odobrava izgradnja tog broda i
jamči da će država pokriti nastale gubitke.

- Ako uprava Brodosplita ne dogovori narudžbu novih brodova osim Jadroplova, tada ćemo mi pomoći da Atlantska plovidba naruči izgradnju brodova od Brodosplita“, napomenuo je Đuro Popijač na konferenciji za novinare.

Naime, kako se neslužbeno može doznati gubitak na tom poslu bi, prema jednom izvoru, ako se zadrži sadašnji tečaj dolara, mogao iznositi oko pet do šest milijuna dolara, dok drugi izvori barataju sa cifrom od čak deset milijuna dolara gubitka. Stoga NO i uprava Brodosplita ipak žele dokument iz Vlade kako ih se kasnije ne bi optužilo da su svjesno nanijeli gubitak tvrtki.

Đuro Popijač nam je rekao kako će Ministarstvo sutra uputiti određeni dokument NO-u i upravi Brodosplita, ali nam je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita i član NO-a te firme rekao kako ipak treba pričekati sadržaj tog pisma.

- Ako u njemu ne bude dovoljno jasno stajalo da Ministarstvo odobrava izgradnju broda, onda No i uprava ipak neće krenuti u početak gradnje“, rekao nam je Šegvić, dodajući kako pri sadašnjem tečaju dolara ni jedno brodogradilište u Europi ne može poslovati s dobitkom ili biti na nuli.

Ministar Popijač je na konferenciji za novinare iznio novi podatak prema kojem Brodosplit i druga Brodogradilišta u restrukturiranju, temeljem dogovora sa Europskom komisijom, mogu dobiti subvencije od države, koje su različite naravi od subvencija koje dobiva Uljanik kao poduzeće koje nije u teškoćama. No, on nije želio kazati koliko mogu iznositi te subvencije.

Uljanik, naime, može dobiti takozvane horizontalne potpore koje se odnose na inovacije, ekologiju i razvoj, dok ostala brodogradilišta do potpisivanja ugovora o privatizaciju mogu još dobiti određenu pomoć države za restrukturiranje kojima se mogu pokriti gubici brodova koji će se naručiti do završetka privatizacije.

To umnogome olakšava poziciju budućih kupaca brodogradilišta, jer će sve gubitke prethodno naručenih brodova pokriti, opet, država.

Prema riječima Đure Popijača, Europska komisija bi za nekoliko dana trebala dati zeleno svjetlo i za programe restrukturiranja ostala tri brodogradilišta, Brodotrogir, Kraljevicu i 3. maj.

1,642
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Jedan komentar na “Brodosplit s poslom može početi već sutra”

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!