tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Škversko strpljenje je pri kraju. Ako se za tjedan dana ne počnu rezati limovi za novogradnju koja bi se trebala raditi za Jadroplov, radnici Brodosplita će zauzeti škver, najavili su danas sindikalisti.
Radnici Brodosplita zauzet će škver ako propadne posao za Jadroplov!
Posao koji je trebao biti sigurna stvar, doveo je škverane na rub. Ipak, nekih pomaka ima. “Reagirali su kad su vidjeli da smo zakazali za danas tiskovnu konferenciju. Predsjednik Nadzornog odbora Vedran Duvnjak dao je u petak svoju suglasnost za posao sa Jadroplovom. Sad se čeka odluka njihovog odbora. Mi i dalje ne vjerujemo, jer smo se već opekli. Ako ne, idemo dalje. Škver je naš, mi ćemo odlučiti tko može u njega, a tko ne. Stvarno smo razočarani obećanjima. Ovaj put će biti, ili mi, ili oni. Morat će nas izbaciti na ulici ako nam ne daju raditi”, poručio je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata.

Podsjetio je na dolazak premijerke Kosor prije dva i pol mjeseca, obećanja ministra gospodarstva Đure Popijača, kako se već sutra mogu početi raditi brodovi u škveru. “Vjerovali smo premijerki, ali je očito da je negdje zapelo. Igrale su se nekakve igre, a mi smo možda prenaivno ušli u sve to”, kazao je Šegvić.

“Novaca ima, ali pameti nema”, konstatirao je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca. Čekat će do 15-og. “Ako se limovi ne počnu rezati, svi dođite na posao. Pa neka onda gospoda iz ministarstva odgovore što žele napraviti sa škverom”, kazao je Dragičević.

Pozvao je na oprez jer hrvatskim brodogradilištima na raspolaganju je 660 milijuna kuna za restrukturiranje u idućih pet godina. “Ako se to potroši na pokrivanje gubitaka već na prvom brodu, onda nemamo šanse”, konstatirao je.

Nakon dužeg oklijevanja, Ministarstvo gospodarstva dalo je jamstva za posao sa Jadroplovom. Problem je, zapravo, ispao sa nekih 10 milijuna dolara između ugovorene i stvarne vrijednosti broda, piše Index.

Kruno Peronja, šef Nadzornog odbora Jadroplova, za Index kaže da je upravo na sastanku na kojem bi se trebalo odlučiti o poslu sa škverom. Mali dioničari se bune, jer smatraju da je pogođenih 35 milijuna dolara za bulk carrier previše. Peronja još nema odluku Nadzornog odbora, koja se očekuje iza podneva.

Sudbinu Brodosplita i zaposlenih treba trajno riješiti
Neugovaranje novih poslova za brodogradilišta, stanje u kojem se hrvatska brodogradnja nalazi, a osobito situacija u Brodosplitu, kojemu je još 25. veljače skinuta zabrana ugovaranja, a poslovi još uvijek nisu realizirani, zbog čega su radnici na čekanju te sve veća neizvjesnost oko privatizacije razlozi su zbog kojih Odbor hrvatske brodogradnje SMH-IS izražava zabrinutost i traži ugovaranje poslova, ubrzavanje procesa procjene planova restrukturiranja, a sve kako bi se dobila pozitivna ocjena i u konačnici zaposlilo ona brodogradilišta koja čekaju zeleno svjetlo. OHB i njegov predsjednik Juraj Šoljić pozivaju odgovorne za stanje u kojem se našao Brodosplit. Podružnica SMH-IS BI 3. maj uputila je potporu radnicima splitskog škvera u njihovim nastojanjima da što prije riješe gospodarsko funkcioniranje Brodosplita i trajno otklone pitanje sudbine zaposlenih i njihovih obitelji.

2,249
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

2 komentara na “Radnici Brodosplita zauzet će škver ako propadne posao za Jadroplov!”

  1. nikola says:

    Izabrao sam ovdje postaviti svoje pitanje baš zbog naslova ovog odjeljka u nsb.Moje ime je Nikola Čokolić i radnik sam akz brodosplita.Dakle moje pitanje je sljedeće.Časni sude sigurno ste upučeni u novi zakon koji odobrava FINI da sjedne na sva primanja hrvatskih građana i radnika ukoliko nisu otvorili novi račun koji bi im trebao čuvati 2/3 plače što je osnovi zakon za naše preživljavanje.Trenutno su sjeli na primanja 600 000 hravatskih građana uključujući i moja.Kako ovaj mjesec nemam niti jedne jedine kune,jer sam lišen osnovnog zakona koji mi ćuva moja primanja potrebna za život ja bih htio zamoliti ČASNI SUD,SINDIKATE,ZAMJENIKE DIREKTORA I SAME DIREKTORE da ovim putem pokažu primjer svim drugim poslodavcima i “vladi republike hrvatske” da ćete vi stati iza svojih radnika doniranjem određenog iznosa vaših mogućnosti na moj račun kako bih bio u mogućnosti nastaviti živjeti i raditi.Svi znate da je posao “špricera” ili brodoličioca strašno fizički naporan,stresan,otrovan i iznimno opasan pogotova na ovim temperaturama.Pošto meni nije teško prolivati “krv i znoj” za ovo poduzeće da bih mogao normalno živjeti još jednom vas pozivam na bolje sutra budite prvi,pošaljite poruku ostatku Hrvatske probudite dobro u sebi i dozvolite meni nastavak normalnog života i rada.Sa vašim uspješnim doniranjem možda bih mogao izaći i krize u kojoj se trenutno nalazim.Molim vas još jednom budite prvi,pošaljite poruku neka se vaša pomoć čuje duboko u srce Europe.Neka poruka glasi MOŽDA SMO MALI ALI MI SE BRINEMO ZA SVOJE.Želim vam puno hrabrosti na donošenju vaših odluka,nadam se da će biti ispravne.Unaprijed HVALA

    Ovaj text stoji na vašoj stranici od 9.srpnja 2011.
    Hoće li ovaj radnik zauzeti škver za vas?

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!