tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Neće nam se dogoditi ni “Željezara” ni “Diokom” ni slučajevi sličnih tvrtki koje su se kupile na “majke mi”, a onda se uništile! To u slučaju škvera neće proć! Zato od DIV-a tražimo samo da ispoštuje natječaj za kupnju dionica koji je raspisala Vlada! – poručio je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita na konferenciji za novinare u prostorijama sindikata. Šegvić je još jednom u zanosu za vrijeme trajanja presice lupao čekićem o stol i nervozno mahao vidama koje prodaje DIV.

Također, DIV je u dokumentu koji je bio poslovna tajna naveo tri varijante preuzimanja splitskog škvera – zajmovima komercijalnih banaka, učešćem jednog ruskog brodara od 25, DIV-a od pet posto i ostalo zajmovima, te partnerstvom s jednom katarskom kompanijom.

-Sve to oni ne mogu ispoštovati. Što to uopće znači? Je li Div kupuje ili preprodaje škver? Radnike je nazvao vucibatinama i stalno tvrdi da je zbog njega Brodosplit ugovorio brodove. On tvrdi da bi kupio škver, ali eto, nema novaca – kazao je Šegvić. Naime, prema programu restrukturiranja, DIV bi za to trebao osigurati 40 posto vlastitih sredstava, odnosno milijardu i pol kuna koje nemaju, već samo 50-ak milijuna.

-Onda restrukturiranje mogu provesti i radnici škvera kroz pet godina samodoprinosom, pa uz malo sreće možemo po uzoru na “Naš Hajduk” imati i “Naš škver”. Ne želimo dva mjeseca pred izbore dati škver DIV-u pa da ga poslije uništi – veli prvi čovjek Nezavisnog sindikata Brodosplita i dodaje da je DIV-ov motiv preuzimanja Brodosplita iznos od 662 milijuna eura koje EU daje za vrijeme trajanja restrukturiranja.

Šegvić je javnost izvijestio kako se brod za Jadroplov gradi prema planu, da će trajekt Piana biti gotov za mjesec dana i da će biti u plusu, unatoč kašnjenju u isporuci.

-Istina je da imamo poteškoća, ali nisu tako veliki. Radi se o neuobičajenim vibracijama, no zbog toga se nije ni napio ni nakrivio, kako se priča – rekao je i dodao kako je taj brod ugovoren u teškoj situaciji, s tri mjeseca manjim rokom nego je uobičajeno u Europi i svijetu.

Osvrnuo se i na gubitak od 426 milijuna kuna, kazavši da su to tečajne razlike i kamate koje u zadnjih deset godina nisu namjerno servisirane.

Pave Matošić, član Povjerenstva za postupak praćenja prodaje dionica Brodosplita kazao je kako su verzije preuzimanja škvera koje je ponudio DIV kontradiktorne.
-U svim varijantama osigurava samo pet posto svojih sredstava, a uvjet za privatizaciju je 40 posto – kaže Matošić.

1,671
Tagovi: , ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

5 komentara na “Od DIV-a tražimo samo da ispoštuje natječaj za kupnju dionica”

  1. dika says:

    …ide se u pulu….sretno bračo škverani…i pokažite da smo kraljevi brodogradnje…i cijene nas više nego u našem škveru…ali doče vrijeme da kada će se to vidjeti i ovdje…da smo radnici….meštri…i ljudi….veoma brzo…http://www.facebook.com/photo.php?fbid=249720491741633&set=a.129548207092196.14606.100001110512836&type=3&theater

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!