tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Očito financijski krugovi i dalje žele dokazati kako nam brodogradnja nije potrebna jer brodogradilišta ruše čak i stabilnost države. Da nije istina bilo bi i smješno, a naročito kad je od ozbiljnih institucija. Očito oni koji pišu o gospodarstvu Hrvatske znaju samo na nivou ESK katedre jer najvjerojatnije su se poslije fakulteta zaposlili odmah u financijskim institucijama ili na fakultetima, a o realnom gospodarstvu nisu nikad ništa naučili.
Zvonko Šegvić

Pulsko brodogradilište Uljanik najavilo je sudsku tužbu protiv Instituta za javne financije (IFJ) zbog analize stanja u brodogradilištima koju potpisuju Anto Bajo sa IFJ-a i Marko Primorac sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, piše Jutarnji list.

‘Osobno, to što je napisano ne mogu prihvatiti kao analizu, već kao netransparentan, neujednačen i konfuzan uradak koji je posljedica površnosti i elementarnog neznanja’, rekao je predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković Jutarnjem.

Navodi primjer kako su Bajo i Primorac, u objavljenim tabelama analize milijune prikazala kao milijarde, a u slučaju Uljanika 0 i 23 zbrojili kao 24. Također, nisu razlikovali kamate od tečajnih razlika, a najviše ga je razljutila konstatacija autora kako ‘struktura obaveza’ prema ročnosti otkriva dubinu financijske ‘tragedije’ jer ‘dominiraju kratkoročne obaveze, a u čemu prednjači Uljanik’.

‘Neoprostivo je i zato ćemo vjerojatno pribjeći tužbi da se u toj navodnoj analizi napiše kako su već protestirane 24 milijarde kuna Uljanikovih zaduženja što bi bilo previše i za cijelu hrvatsku brodogradnju, a u našem slučaju apsolutna je neistina’, rekao je Brajković za Jutarnji.

Spornu analizu možete pričitati OVDJE.

1,657
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

4 komentara na “Institut za javne financije razbjesnio brodograditelje”

 1. nada.jelinic-starcevic says:

  Autori te takozvane znanstvene analize su osramotili prvenstveno Institut za koji rade pa bi se kolege trebale pozabaviti njima.

  Da bi svima , pa i onima koji ne razlikuju jamstva od kredita i gubitaka bilo jasno kako ovi takozvani stručnjaci računaju može se za usporedbu reći da bi se analognim računanjem u zadnjih 16 godina naprimjer moglo reći da je poljoprivreda utrošila 90 milijardi kuna subvencija što vjerojatno NIJE ISTINA (16 x 3 x 2)

  Taj dvojac bi sa svojim računanjem zaključio da su Kina i Koreja propale jer su svoju industriju i cjelokupno gospodarstvo razvile zahvaljujući državnim potporama brodogradnji.

 2. blaz.komadina says:

  Treba reći istinu da je u zadnjih deset godina u brodogradnji Hrvatske nastalo 11 milijardi kuna gubitaka koje su odlukom Vlade RH pretvorene u javni dug. To je točan podatak i može se provjeriti na stranicama Vlade.

  Ali svako iznošenje podatka bez konteksta je problem za sebe. U to vrijeme brodogradilišta su napravila ponajbolje brodove na svijetu, da je tečaj bio drugačiji,
  možda bismo sada govorili o 5 milijardi dobitka.

  Država je odgovorna za gubitke jer im je pridonijela i tečajem – Rohatinski radi za Todorića a ne za građane Hrvatske i država je postavljala nestručne uprave.

 3. squalo says:

  Nevjerovatno je nerazumijevanje “stručnjaka” za brodogradnju i gospodarstvo općenito, neka vide kako su državu i gospodarstvo na osnovi brodogradnje izgradili u Južnoj Korei i Japanu, a sada sve to kopiraju Kinezi. A ne zaboravimo da su svi oni dolazili kod nas učiti o brodogradnji. Krajnje je vrijeme da se politikanstvo makne iz škverova i da se rukovođenje prepusti stručnim ljudima, bez obzira na politički predznak

 4. ante1starcevic says:

  Još bolji od njihovog kvazi znanstvenog uratka je članak objavljen u Jutarnjem listu, preko dvije stranice s naslovom ” NA BRODOGRADNJU SMO POTROŠILI 35 MILIJARDI KUNA I ZATO ĆE NAM PROPASTI GOSODARSTVO ” u tom članku novinarka , Sandra Bolanča , navodi ovakve neistine kao u naslovu to je HBJ odmah trebao TUŽITI sudu a ne kao što se navodi u članku Nada Braović im piše mail .

  Tako im isto može puhat.

  U članku su pozbrajali subvencije, jamstva, gubitke u zadnjih 16 ! godina i došli do cifre od 34 milijarde. Nakon što se vidi da gospoda znanstvenici zbrajaju tako kruške jabuke i banane i još množe puta dva

  Kakav je to institut koji ima takve suradnike.
  Jesu li i ova dvojica završila Prometni fakultet?

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!