tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

VAPAJ PREMA ČAČIĆU Tomislav Debeljak: Ako ne uđem u škver, propast će mi i DIV
Idućeg tjedna očekuje se sastanak predstavnika Uprave samoborskog DIV-a, zainteresiranog kupca “Brodosplita”, i Radimira Čačića, prvog potpredsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva.

Tema susreta bit će razgovori o privatizaciji splitskog brodogradilišta koja se otegla i još uvijek nije poznato hoće li i kada ta državna tvrtka biti privatizirana.

- Želim samo da se razbistri situacija. Dakle, da znamo idemo li u smjeru privatizacije, ili u smjeru propasti privatizacije i stečaja. Svoj maksimum u ponudi smo dali. Više od 50 milijuna kuna bankovnih jamstva za “Brodosplit” ne možemo dati. U protivnom prijeti propast mojoj tvrtki koja zapošljava tisuću radnika – kaže nam Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a.

Budući da su premašeni svi zakonski rokovi natječaja, kao što su u međuvremenu izmijenjeni uvjeti natječaja, bankovna jamstva koje je dao DIV istekla su u listopadu prošle godine, a nisu zamijenjena važećim, u Vladinim se krugovima razmišlja i o mogućem novom (trećem) krugu privatizacije za “Brodosplit”.

Dosta je blefera u ovoj državi
Povodom izjave vlasnika samoborske tvrtke «Div» gospodina Tomislava Debeljaka iznesene u listu «Slobodna Dalmacija» («VAPAJ PREMA ČAČIĆU Tomislav Debeljak: Ako ne uđem u škver, propast će mi DIV») – Nezavisni sindikat Brodosplita može samo, još jednom, utvrditi slijedeće.

NSB nije bio suglasan s vladinim konceptom o restrukturiranju Brodosplita kroz privatizaciju («Deklaracija NSB o nužnim promjenama u Brodosplitu», 2007.). Ipak, s jedinom željom da se «preživi» teška poslovna situacija, NSB je nametnuti proces privatizacije navoza, koji sa strane vlasnika nije u to vrijeme imao alternativu, prihvatio kao konstruktivni čimbenik uz uvjet da proces privatizacije najznačajnijeg gospodarskog subjekta u Dalmaciji bude transparentan i, naravno, u skladu s pravilima EU. Uz sav respekt prema samoborskoj tvrtki DIV i gospodinu Tomislavu Debeljaku po, ne znam koji put, želimo istaknuti da proces privatizacije ne može biti uspješno okončan, jer tvrtka DIV kao poduzetnik ne može osigurati stvarni doprinos iz vlastitih sredstava koji predstavlja najmanje 40% troškova restrukturiranja. Ni prethodna pa ni sadašnja Vlada RH ne može postupati mimo dogovorenog sa Komisijom EU, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog sankcije koja bi i nakon pristupanja EU bila povrat svih potpora za sanaciju ili restrukturiranje dodijeljenih nakon 1. ožujka 2006. uvećan za složene kamate. Ovom prilikom ne bi željeli ni navoditi o kojem se iznosu radi. Ponuđeni iznos gospodina Debeljaka i tvrtke DIV od 50 mil. kuna bankovnih jamstava nekoliko je desetaka puta manji od potrebnog – dogovorenog (40%). Pozitivnom ishodu ovog privatizacijskog procesa ne mogu pomoći ni ucjene upućene novoj Vladi RH koja bi se izgleda sada trebala osjećati odgovornom za propast tvrtke DIV. Iako želimo vjerovati da se to neće dogoditi, odgovornost za mogući takav ishod mora preuzeti gosp. Debeljak kao vlasnik tvrtke jer je od prvog dana privatizacijskog procesa Brodosplita bio dobro upoznat s uvjetom za kojeg je znao ili je morao znati da mu ne može udovoljiti.

Očito je dakle da privatizacijski proces s gospodinom Debeljakom i njegovom tvrtkom DIV ne može završiti uspješno. NSB se iskreno nada da će država s Vladom RH stati u zaštitu opstojnosti hrvatskih brodogradilišta u slučaju neuspjeha njihove privatizacije, kako je to isticano na predizbornim skupovima. Gosp. Čačić kao prvi čovjek u novoj Vladi RH zadužen za gospodarstvo isticao je u nekoliko navrata da je brod sagrađen u hrvatskim brodogradilištima jedan od rijetkih naših proizvoda koji se približava svjetskim standardima. Mi možemo samo nadopuniti da brodovi proizvedeni u splitskom brodogradilištu svojom kvalitetom i trajnošću spadaju u sam vrh svjetske ponude.

Još jedanput gospodin Debeljak nikako da svati da „škver“ je preveliki zalogaj za njega i njegovo tvrku koja redovito i neplaća državi obaveze.Pa se pitam komu ova igra treba Brodosplitu sigurno ne ali sigurno nije ni interesu gospodinu Debeljaku .Tako dovodi i svoju tvrku u probleme što i on sam priznaje.

Nažalost da nije na djelu igra koja se pokušala igrati sa Viktorom Lencem da bi on poslije završio u STEČAJU nedaj Bože.

Zvonko Šegvić
Split, 25. 01. 2012.

1,580
Tagovi: , ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 5/5)

3 komentara na “Reakcije NSB-a na članak – VAPAJ PREMA ČAČIĆU Tomislav Debeljak: Ako ne uđem u škver, propast će mi i DIV”

 1. dika says:

  …jednostavno ne mogu vjerovati…nemojte sad neka država radi svoj posao i te gluposti oko dokazivanja krivnje…ali ima jedan problem….ako je ovo istina….gdje su oni što su znali za ovo i nisu ništa napravili…jer nisu uzimali škveru….uzimali su nama i škveru…

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/nova-istraga-u-splitskom-skveru-kooperantima-nepotrebno-isplatili-54-milijuna-kuna-/596958.aspx

 2. crni.braco says:

  Ako u džepu imate 200 kuna i niste kreditno sposobni sasvim sigurno ne možete kupiti auto. Insistirate li na razgovoru s prodavačem, samo uzalud trošite i njegovo i vlastito vrijeme. U našem konkretnom slučaju ta je činjenica već odavno poznata, samo što je u strukturi vlasti do sada bilo podosta onih koji i nadalje podržavaju «privatizacije na hrvatski način». Predmetno obvezno učešće kupca u troškovima restrukturiranja (40%) je europska antikorupcijska mjera uperena upravo protiv «privatizacije na hrvatski način» i kao takvu je treba bespogovorno shvatiti i prihvatiti. Brodogradnja je dragocjen dio potrebne industrijalizacije zemlje. Ona je industrija u malom i kao takvu je treba tretirati, utvrditi održive programe i planove restrukturiranja i na taj način krenuti u proces reindustrijalizacije zemlje. Pritom, valja imati na umu da je vremena sve manje.

 3. ante1starcevic says:

  imam odličnu ideju koja će spasiti DIV

  Brodosplit treba prestati spajati limove zavarivanjem i vratiti se na zakovice.

  DIV je firma koja je tehnološki superiorna u cijeloj bližoj i široj okolici u proizvodnji zakovica.

  Živio zakovičasti heavy lifter !!!

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!