tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Unatoč 16 mjeseci, koliko traje istraga u tzv. trećoj aferi “Brodosplit” koja je pokrenuta krajem 2010. godine uhićenjima Gorana Vukasovića, bivšeg predsjednika Uprave splitskog škvera, Domagoja Klarića, člana Uprave škvera, Slavena Žužula, suvlasnika tvrtke “Skladgradnja” koja je obavljala kooperantske poslove u splitskom brodogradilištu, te Josipa Poljaka, računovodstvenog savjetnika u “Skladgradnji”, ne nazire se njezin kraj, nego će je najnovije proširenje dodatno oduljiti.

Do sada se, naime, govorilo o izvlačenju novca iz splitskog škvera plaćanjem kooperantskih poslova na četiri novogradnje, a sada se sumnja u makinacije na još sedam novogradnji, tako da počinjena šteta raste na 74 milijuna kuna.

Novi okrivljeni
Istražni sudac koji vodi predmet proširio je istragu nad dosadašnjim osumnjičenim Domagojem Klarićem, ali i novom osobom na popisu okrivljenih – Matkom Balićem, pomoćnikom direktora za proizvodnju, koji su osumnjičeni za štetu veću od 54 milijuna kuna.

Navodno je riječ o iznosu koji je nepotrebno isplaćen kooperantima, među kojima i “Skladgradnji” Slavena Žužula. Odmah po otvaranju istrage u listopadu prije dvije godine četvorica su osumnjičena za kaznena djela iz gospodarskog kriminaliteta u kojima je počinjena šteta od oko 20 milijuna kuna, i to na novogradnjama 441, 442, 443 i 444, građenima u splitskom Brodogradilištu za švedskog naručitelja “Stenu”.

Radi se o product tankerima, interesantnima baš zbog toga što je tijekom njihove izgradnje tvrtka “Skladgradnja” postala glavni škverski kooperant. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu smatralo je kako su oštećeni “Brodosplit” i državni proračun RH zbog navodnog neplaćanja poreza “Skladgradnje”.

Inkriminirajuće razdoblje proteže se tijekom 2005. i 2006. godine, i to u razdoblju kada je prvo Vukasović bio predsjednik Uprave škvera, a na tome mjestu naslijedio ga je Klarić. “Skladgradnja” je za škver obavljala kooperantske poslove na antikorozivnoj zaštiti te policija istražuje navode kako su bili plaćeni po višim cijenama.

Najnovije proširenje istrage, osim već nabrojene četiri novogradnje, uvodi u spis nelegalne poslove na još sedam novogradnji: 445, 446, 447, 448, 449, 460 i 461.

Klarić i Balić sumnjiče se da su od kraja 2006. do listopada 2008. godine počinili zloporabu ovlasti u poslovanju na isti način kao i u osnovnom zahtjevu za istragu.

Lozina: Okončat ću istragu za tri mjeseca
Očekujem kako bi se u roku od tri mjeseca mogla okončati istraga. U tijeku je kombinirano vještačenje: knjigovodstveno-financijsko i procjena vrijednosti radova. Najnovije proširenje ne zahtijeva dopunu tog vještačenja i nove svjedoke. Obojicu osumnjičenih sam ispitao te sam nakon toga prihvatio zahtjev za proširenjem. Za sada nije bilo novih dokaznih prijedloga tako da o duljini vještačenja ovisi i trajanje istrage, ako se ne predlože novi svjedoci – kazao nam je Slavko Lozina, sudac Županijskog suda u Splitu.

Primorac: Žužul nije osumnjičeni
Moj klijent Slaven Žužul i njegova tvrtka “Skladgradnja” ne spominju se kao osumnjičeni u proširenju istrage tako da nemamo potrebe bilo što komentirati. Što se tiče prvog dijela istrage, postupak je tajan tako da ne mogu govoriti o detaljima. Tek vam mogu reći kako znam da je u tijeku vještačenje i da je saslušana glavnina svjedoka. Kraj istrage ovisit će o tome hoće li Županijsko državno odvjetništvo ili branitelji osumnjičenih na temelju proširenja istrage predložiti nove svjedoke – objasnio nam je odvjetnik Damir Primorac.

1,590
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 5/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!