tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Neozbiljno je od Vlade i Ministarstva gospodarstva da i dalje forsiraju priču o privatizaciji “Brodosplita” od strane samoborskog DIV-a, a još je neozbiljnije tvrditi kako je u slučaju neuspjeha takve privatizacije rješenje stečaj i traženje kupca za škver u tom stečaju. Jedino realno rješenje jest da se pokrene velika diplomatska ofenziva i uvjeri EU-činovnike u Bruxellesu da se “Brodosplit” mora dati u vlasništvo radnicima brodogradilišta putem ESOP programa,- rekao nam je Zvonimir Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.
Škver se mora dati u vlasništvo radnicima!
Prema njegovim riječima, Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, krivo procjenjuje kvalitetu ponude samoborskog DIV-a za privatizaciju “Brodosplita” i tako nastavlja kratkovidnost bivšeg ministra Đure Popijača i bivše Vlade. Pri tome Šegvić ponavlja kako Div ne može dati bankarska ili financijska jamstva za pokriće 1,5 milijarda kuna potrebnih za 40 posto učešća u restrukturiranju tvrtke koje se, prema planu DIV-a, trebaju realizirati investiranjem u gradnju novih brodova.

Kršenje uvjeta natječaja
-Po stoti put ponavljam da je to kršenje uvjeta natječaja – ističe Šegvić.
No treba kazati kako su na takve primjedbe u Ministarstvu gospodarstva do sada govorili kako nitko nije ni očekivao da će DIV dati jamstvo za 1,5 milijarda kuna ulaganja, jer to nije realno. I bivši ministar Popijač i sadašnji Čačić, čini se, vjeruju u Divovu sposobnost da u sljedećih pet godina, koliko prema planu traje restrukturiranje, putem investicijskih banaka i fondova ostvari investicije vrijedne ukupno 1,5 milijardi kuna.

To bi podrazumijevalo i da će te banke i ti fondovi onda dijelom biti vlasnici proizvedenih brodova, koje će se iznajmljivati, a potom u pogodnom tržišnom trenutku i prodavati. Naravno, uz proizvodnju svih ostalih proizvoda, koje uz brodove, brodogradilište može raditi. Takav program se i skeptičnim birokratima Europske komisije učinio vjerodostojnim, ali ne i Šegviću koji prijeti kako nikada neće dopustiti da samoborski bleferi preuzmu Brodosplit.

-Brodosplit je počeo proizvoditi brodove s dodanom vrijednošću, zadnja takva četiri broda nisu ostvarila gubitak i mislim da bi radnici mogli dobro upravljati škverom. Vlada stoga treba priznati kako je ta priča s ponudom Diva sasvim nerealna, pa njihove tvrtke su dužne državi, a kada je posrijedi njihova velika proizvodnja vijaka i drugih proizvoda, ja sam u njihovoj ponudi pronašao dosta proizvoda kineske proizvodnje.

To nije ozbiljna tvrtka, a mislim da to Čačić i sam zna kada najavljuje, kako se posredno može doznati, da je drugo rješenje, ako privatizacije ne uspije, stečaj i traženje kupca dok je firma u stečaju – ističe Šegvić, dodajući kako postoji jako malo šansi, ako uopće postoji, da se nađe kupac dok je kompanija u stečaju.
Prema njegovim riječima, za razliku od samoborskog Diva u vlasništvu Tomislava Debeljaka, kompanija “Jadranska ulaganja” u vlasništvu Danka Končara ima i ozbiljan kapital i ozbiljan program, pa bi privatizacija tri brodogradilišta za koja su oni dali ponude mogla uspjeti.

- Brodosplit je ipak prevelik zalogaj za Div i stvarno je nerealno očekivati da bi vlasnici i menadžeri Diva mogli uspješno upravljati tako složenim sustavom, a kamoli organizirati financijski kapital za nastavak proizvodnje, -smatra Šegvić.

Za razliku od njega, Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, ocjenjuje kako bi, kalkulirajući svim teškoćama i komplikacijama koje bi nastale u slučaju neuspjeha privatizacije, bilo najbolje da samoborski Div na kraju ipak kupi “Brodosplit”.

-Ako ta tvrtka ispuni sve uvjete natječaja, onda ne vidim razlog zbog čega bi im trebalo stati na put. U slučaju pak, da se to ne dogodi, nismo za otvaranje stečaja, jer ti postupci traju predugo, pogotovo u Dalmaciji. Mislim da bi u slučaju neuspjeha privatizacije s Divom trebalo krenuti u novi, ubrzani natječaj, u kojem bi kupac, da se uštedi na vremenu, trebao pristati na prihvaćeni program restrukturiranja “Brodosplita”, jer privatizacija mora biti gotova do 1. srpnja 2013. godine – naglasio je Matijašević.

Zadržati radna mjesta
-Tek u slučaju da ne uspije ni jedan pokušaj privatizacije, a datum ulaska u EU se približi, mislim da bi država morala od Europske komisije zatražiti promjenu odredbe prema kojoj brodogradilište ide u likvidaciju ako se do tada ne privatizira. Kao argument bi tada mogli izvući činjenice o brojnoj deregulaciji Poglavlja o tržišnom natjecanju unutar same Europske unije u ovoj krizi, od protežiranja automobilske industrije u Francuskoj i Njemačkoj do slovenskog blokiranja Agrokora u preuzimanu u Mercatora, na što nitko iz Europske komisije nije ni ‘trznuo’.

Dakle, samo ako se nađemo bezizlaznoj situaciji morati ćemo zatražiti suspenziju odredbe o likvidaciji, a do tada moramo napraviti sve da podržimo privatne investitore, jer radnicima je najbitnije da se zadrže radna mjesta i plaće, a manje im je bitno tko je vlasnik tvrtke,- obrazložio je svoj stav Matijašević.

2,197
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 5/5)

4 komentara na “Škver se mora dati u vlasništvo radnicima!”

 1. dika says:

  štovani….čelnici sindikata…direktore…upravo…i setre i bračo…slušam gospodina debeljaka na vijestima…i čovjek kaže da je škver u gubitku zadnje dvije godine 1 200 000 kuna…a nama se govori kako smo u plusu zadnje dvije godine…kako možemo poslovati pozitivno…kako možemo samostalno…i kome sada vjerovati….ili stvarno misle da smo mi debili…i da ništa ne razumijemo…a od uprave ni glasa…a od sindikata ista pjesma ako se udostoje oglasiti…pa zar mislite da je škver nečiji drugi a nije nas zaposlenika….pa dokle moramo slušati priče sa strane…poluistine i poluinformacije…imamo pravo znati…i moramo znati…gospodine direktore…čelnici sindikata…očitujte se…nije škver vaša prčija…jer ako bude zlo vi ćete se zbrinuti…..a nama kako bude….sestre i bračo škverani…pa zar vam nije dosta da nas varaju…zavlače…da nam lažu…tražimo bez straha istinu…izađite iz sjene gdje ste se sakrili i čekate rasplet jer budemo li čekali neće biti dobro po nas…ne budite pičkice….pokažimo da je škver naš…i da nam je od životne važnosti…i gospodo sindikati…pokažite zrelost u ovom trenutku…spustite vlastiti ego i ujedinite se…ako ne možete odjebite i vi…a vi gospodo iz uprave ne šepurite se i ne glumite nedodirljive…jer niste ništa vrijedniji ili važniji od varioca ili bilo kojeg zaposlenika škvera…samo ste na drugom radnom mjestu i za to primate odgovarajuću plaču…i još nešto …neka odjebu matijaševići i druge spodobe od škvera…oni ne rade tu…zato ne trebaju govoriti o nama…
  ovo ću pismo poslati na sve adrese…od uprave do sindikata…od mojih fb prijatelja…za sad neće ići nigdje vanka škvera….

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=249720131741669&set=a.107763289270688.4500.100001110512836&type=3&theater

 2. dika says:

  …29.veljače.2012….jutros kad sam se digao prva vijest na radiju je da tvrtka div postaje vlasnik našeg škvera…velika stvar…ako je istina…molio bi čelnike sindikata da se očituju…

 3. dika says:

  …čitam i pratim što se događa sa škverom…ali polako gospodo….mislim da se tu trebaju pitati i radnici…oni koji rade tu…dali se slažemo ili ne sa gospodinom šegvićom ili matijaševićem…divom….misnistrima….mislim da nema nitko pravo prihvačati ili odbijati nešto o čemu se nisu izjasnilio oni koji su najzainteresiraniji za škver…i vi gospodo sindikati…a i vi potencijalni kupci…pitajte ljude koji rade u škveru šta oni žele…nemojte govoriti napamet….a ako se pokaže da zaposlenici to žele imate legimitet za pokrenit sve što možete…zar nije dosta da netko odlučuje o našim životima a da se nas ne pita…škver je naš…i imamo pravo odlučivati o njemu…svi zajedno….pa bilo što mi odlučili…

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!