tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split
14. Ožujak 2012. Vijesti

Zbog istine

Posljednji javni istup DIV-a u sponzoriranom sadržaju objavljenom u «24 sata», dana 10.03.2012.g. još je jedan u nizu pokušaja DIV-a da netočnim informacijama uznemiri škversku javnost. Stoga smatram svojom obvezom obratiti se još jednom svojim ČLANOVIMA SINDIKATA i kolegama iz Brodosplita i još jednom ponovno iznijeti stav Nezavisnog sindikata Brodosplit.

Nezavisni sindikat Brodosplita niti u jednom trenutku privatizacijskog procesa nije bio protiv dolaska ponuditelja u splitsko brodogradilište, već se cijelo vrijeme borio za poštivanje zakona i ispunjenje natječajnih uvjeta.

Nezavisni sindikat Brodosplit je u proteklom razdoblju djelovao isključivo u svrhu opstojnosti Brodosplita i zaštite interesa radnika. Onaj tko ima isti cilj kao i naš sindikat je dobrodošao.

ZVONKO ŠEGVIĆ

Povodom proglasa vlasnika samoborske tvrtke «Div» gospodina Tomislava Debeljaka iznesenog u listu «24 sata» 10. ožujka 2012., a upućenog radnicima Brodosplita, NSB može samo, još jednom, utvrditi slijedeće.

Hrvatsku izgleda prate događaji koji se teško mogu susresti igdje drugdje. Potencijalni kupci komuniciraju s radnicima tvrtke koju namjeravaju kupiti preko medija bez prisustva vlasnika. Već i sama ta činjenica nagovještava da se, po ne znam koji put, «događa» privatizacija na hrvatski način u kojoj potencijalni kupac pretpostavlja da Hrvatska još uvijek nije «pravna država» i da će predstavnik vlasnika «progurati» privatizaciju mimo glavnog natječajnog uvjeta – 40%-tnog sudjelovanja kupca u troškovima restrukturiranja. Žalosno je za ovo društvo u cjelini, a posebno za nacionalne interese ove zemlje da na tu okolnost u privatizacijskom procesu mimo svih «institucija sistema» ukazuje Nezavisni sindikat Brodosplita već par godina. Nastojanje potencijalnog kupca da svoj poslovni bonitet prikaže sukladnim uvjetima natječaja vrlo je opasan i to ne samo zbog potencijalne sankcije povrata svih potpora za sanaciju ili restrukturiranje dodijeljenih nakon 1. ožujka 2006. uvećanih za složene kamate, nego posebno zbog monitoringa kojeg Hrvatska ima do 1. srpnja 2013. Zbog toga možemo još jednom ponoviti da samoborska tvrtka Div ne može uspješno okončati proces privatizacije Brodosplita jer ne može osigurati stvarni doprinos iz vlastitih sredstava koji predstavljaju najmanje 40% troškova restrukturiranja. Ipak odgovornost za dvogodišnju neizvjesnost i svojevrstan «mobing» koji se provodi nad radnicima Brodosplita ne snosi ni tvrtka Div ni gosp. Debeljak. Odgovornost za navedeno snosi Vlada RH koja dvije godine ne želi transparentno obavijestiti javnost o predmetnom poslovnom bonitetu tvrtke Div zbog čega ista ne može udovoljiti uvjetima natječaja.

Odlukama Vlade RH iz prošle godine Brodosplit je financijski sanirana tvrtka s programom restrukturiranja koji je prihvaćen od strane nadležne komisije EU. Ako tvrtka Div sa svim svojim, za brodogradnju skromnim potencijalom, može preuzeti odgovornost za provedbu Programa restrukturiranja Brodosplita, a Vlada RH ne može, onda možemo biti potpuno sigurni da takva Vlada ovoj gospodarski devastiranoj zemlji nije potrebna.

Radništvo ove zemlje u situaciji u kojoj se nalazi nema ni malo mjesta za uzmak jer nema izgubiti ništa doli svoje besperspektivnosti i siromaštva. Vlada RH svoju gospodarsku učinkovitost mora dokazati prije svega u brodogradnji. Radništvo ove zemlje i NSB to prioritetno očekuju. NSB ne želi ni pomišljati na scenarij po kojem bi brodogradnja bila destruirana.

1,686
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 11 puta, Ocjena: 4.55/5)

Jedan komentar na “Zbog istine”

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!