tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Privatizacija hrvatske brodogradnje nastavlja se istim onim smjerom kojim je kročila svih dvadeset godina. Sve naše nade da će nova vlast zaista krenuti novim smjerom, kojim mora krenuti europska socijaldemokracija ako želi održati koncepciju europskog zajedništva, danas su se raspršile kao mjehuri od sapunice. Neoliberalni model koji je u ovih dvadesetak godina uništio Hrvatsku u novoj Vladi dobio je svoje istinske predstavnike.
NASTAVLJA SE PRIVATIZACIJA NA HRVATSKI NAČIN
Dvadeset godina rad u ovoj zemlji gubi bitku s krupnim kapitalom zbog čega se narod opredjeljuje za socijaldemokratsku opciju. Što, međutim dobiva – najrigidniji oblik neoliberalne varijante upravljanja društvom koja je društvo i dovela u stanje u kojem se nalazi. Prvi potpredsjednik Vlade čak i izrekom potvrđuje da će voditi društvo liberalnim konceptom budući je liberalni koncept naglašen čak i u nazivu stranke kojoj je na čelu. Ne treba biti mnogo obrazovan da se zna tko stoji iza liberalnih stranaka inače u svijetu. Odgovor je vrlo jednostavan – KRUPNI KAPITAL.
NSB je u prethodne dvije godine uložio maksimalan napor da svim institucijama sustava dokumentirano pokaže o čemu se radi u slučaju privatizacije Brodosplita. Informirane su i medijske kuće. Čak je i bivša Vlada desne provenijencije oklijevala s donošenjem ovakve odluke dvije godine jer je bila svjesna da ponuditelj ne udovoljava osnovnom uvjetu natječaja, a to je osiguranje stvarnog doprinosa iz vlastitih sredstava bez državnih potpora, koji predstavljanju najmanje 40% troškova restrukturiranja. Strah prethodne Vlade bio je opravdan i zbog sankcije Komisije EU prema kojoj će Komisija Hrvatskoj naložiti povrat svih potpora za sanaciju ili restrukturiranje dodijeljenih nakon 1. ožujka 2006. ako poduzetnik ne osigura stvarni doprinos iz vlastitih sredstava. Ono što je predstavljalo kočnicu u odlučivanju Vlade desne provenijencije ne predstavlja nikakav problem Vladi neoliberalne provenijencije kojoj su na čelu «socijalni demokrati». Ima li uopće više smislu pričajući o Hrvatskoj pozivati se na «pravnu državu». Interesantno je sasvim sigurno posebno navesti zašto je EU Komisija insistirala na predmetnom uvjetu koji je prvotno iznosio 50%, a potom na zamolbu hrvatske strane smanjen na 40% troškova restrukturiranja. Odgovor je vrlo jednostavan – zbog POLITIČKE KORUPCIJE.
U obrazloženju Odluke Vlada RH navodi kako ponuditelj traži od države sveukupno gotovo 1,5 mlrd kuna novih potpora tijekom procesa restrukturiranja, a s druge strane taj isti ponuditelj nudi 50 mil. kuna dokapitalizacije društva u pet godišnjih obroka po 10 mil. kuna te 2 mlrd kuna unosa «vlastitog doprinosa» u društvo u dozvoljenim oblicima (investicijski krediti, krediti za obrtna sredstva, sredstva strateških partnera i sl.). Drugim riječima, figurativno navodeći, ponuditelj nema ni «za kavu», što prodavatelj na izvjestan način potvrđuje zaključkom da je jamstvo u visini 50 mil. kuna nisko u odnosu na obvezu koju preuzima i na državne potpore kojima će raspolagati. Kako sam prodavatelj procjenjuje financijsku snagu ponuditelja najbolje se može sagledati iz slijedeće rečenice: «Treba međutim uzeti u obzir da se radi o iznosu (50 mil. kn) koji bi, ukoliko bude protestiran od strane RH, vrlo ozbiljno oštetio ponuditelja, pa se stoga može smatrati dovoljnom motivacijom da ponuditelj sve svoje znanje i snage uloži u uspjeh projekta».
Današnjom odlukom Vlade RH i one maske koje su preostale – pale su. Po diktatu krupnog kapitala Vlada RH nastavlja s rasprodajom Hrvatske i njenih resursa koje smo naslijedili od naših djedova i očeva, a koje smo bili dužni predati našoj djeci. Zbog osjećaja odgovornosti najvišeg stupnja, NSB će iskoristiti sva raspoloživa sredstva pravne i sindikalne borbe u ostvarenju jedne sasvim drugačije Hrvatske od one, koju nam, nažalost, nudi nova vlast. NSB neće posustati na tom putu čak i onda ako to mnogima bude izgledalo kao «guranje Mosora». Naše članstvo može biti potpuno sigurno da ćemo radi naše djece biti realni i – tražiti nemoguće.

Zvonko Šegvić

2,010
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 5 puta, Ocjena: 5/5)

3 komentara na “Nastavlja se privatizacija na hrvatski način”

 1. Emin says:

  Škver treba ” dovesti ” u Sabor i neka pred narodnom javnom televizijom narod vidi i čuje cijelu golu istinu i odluči .
  DIV ? da je Div nebi sebi ni dozvolio ovakvu igru .
  Pravi Divovi imaju ponos i karakter .
  Borite se , borimo se za ŠKVER .

  Pozdrav Emin

 2. blaz.komadina says:

  Zašto ova Vlada ne inzistira da se što prije razčisti što je s kaznenom prijavom protiv Debeljaka za utaju poreza od 3 mil kuna

  Umjesto u zatvor lopini daju da otpušta škverane.

 3. ante1starcevic says:

  kreten onaj u Vladi koji je ovom Debeljaku dao škver, Ustanite vi u škveru protiv ove budale dok nije kasno, kad vas počne ovaj kriminalac otpuštati malo po malo bit će kasno,

  a korumpirane sindikalce iz sindikata metalaca s Dragičevićem na čelu namažite katranom i perjem

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!