tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split


Poštovani gospodine Šegvić.

Ja, (ime osobe je poznato Nezavisnom sindikatu Brodosplita) sam kazneno prijavio Tomislava Debeljaka vlasnika DIV-a iz Samobora Općinskom državnom odvjetništvu u Kninu radi osnovane sumnje da je oštetio Državni proračun više od 3.000.000 kn.

Dana 16. prosinca 2011. godine sam dao službenu Izjavu uz DO u Kninu o svim inkriminiranim radnjama koje mu se stavljaju na teret.

Napominjem da sam kvalificirani svjedok o svim tim događanjima , jer sam u razdoblju u kojem mu se stavlja sve to na teret bio Supervizor (glavni čovjek) u tvrtki DIV u Podružnici Knin.

Mišljenja sam da je već podignuta optužnica na sudu, ali nisam siguran.

P.S.

U večerašnjem Dnevniku na TV Nova čujem da će Vlada sutra prodati škvera Tomislavu Debeljaku, a neće Končaru, a upoznati su o tome da Debeljaka obrađuje DO.

Više mi ništa nije jasno?!

Stojim Vam na raspolaganju, ukoliko nešto trebate.

S poštovanjem,

(ime osobe je poznato Nezavisnom sindikatu Brodosplita)

Poštovani gospodine Šegvić,

šaljem vam broj radnika koji su zaposleni u Debeljak-ovim firmama ( mislim na sve firme u Hrvatskoj: DIV, P.T.C.KRKA i neka KRKA PLASTIKA, mislim da im a još neku registriranu u Samoboru koja se bavi otpadom, ali ne znam kako se ta firma zove), otvara firme, kao gljive poslije kiše, valjda da bi mogao vršiti razne transakcije i muljaže. Znam da je prodavao robu sam svojim firmama. Iz DIV-a je prodavao robu P.T.C. KRKI, ali ne znam zašto?! Nisam se u to upuštao saznati, jer to nije bilo u opisu mog radnog mjesta. Samo mi je rečeno od strane direktorice računovodstva , kad sam to saznao nakon mjesec dana moga rada u Divu, da je to Tomislav osnovao da DIV
ne preraste u veliku tvrtku, pa da onda ne može dobivati državne poticaje.

Iz poprilično povjerljivih izvora sam saznao da sad trenutno ima u Kninu 250 radnika , a u Samoboru 150. Znači u Hrvatskoj radi 400 radnika , a ne 1000 radnika kao on obmanjuje javnost preko javnih medija, te laže da isplaćuje plaće redovito . Ima saznanje da mu je bila inspekcija sad u četvrtak ,23.03. 2012. i u Samoboru i u Kninu
radi neisplaćivanja plaća. On ima firmu i u Srbiji, i tamo ih ima zaposleno oko 150 do 200 radnika (ne znam točan broj) ali to nema veze s Hrvatskom, ne plaća poreze hrvatskoj i ne rade tamo radnici iz Hrvatske. Doduše nije plaćao doprinose niti u Hrvatskoj.

On je ovlaštena osoba , direktor P.T.C. KRKA preko koje je utajio porez preko 3.000.000 kuna, to je točno, bio sam dva puta na razgovoru u Poreznoj upravi u Šibeniku kod inspektorice Kolinde Kursar i to na njen poziv (22.01.2010. i 05.03.2011.) i ona mi je pokazala i predočila sve fiktivne putne naloge ( puna dva debela registratora)
koje je pisao da su svi radnici iz Knina putovali u Zagreb i obratno i tako nekoliko puta u dvije godina za koje razdoblje ga se tereti da je utajio porez, te tražila moje mišljenje i potvrdu istinitosti o tim putnim nalozima. Ja ne znam tko ga je prijavio Poreznoj upravi, ali znam da sam ja dosta kasnije (09.06.2010.) podnio kaznenu prijavu DO U Samobor, a ovi prebacili (27.08.2011.) na DO Knin.

Bio sam na razgovoru u DO Knin (13.01.2012.) i dao detaljnu izjavu o onome što mi je bilo poznato.

Ja nisam imao saznanje da je on to radio, jer računovodstvo je u Samoboru, pa nisam imao uvida u njegovim lažnim putnim nalozima, ali kad mi je to predočila inspektorica iz Porezne u Šibeniku , vidio sam po prvi put da je to istina i da je utajio preko 3.000.000 kuna. Vidio sam sva imena i prezimena radnika kojim je pisao putne naloge, a
oni nikad nisu bili na tim službenim putovanjima, jer da bi oni mogli otići na ta službena putovanja , morao sam ja znati kao SUPERVIZOR u podružnicu Knin za te putne naloge, a ja to nisam nika potpisao a niti su oni stvarno išli . Ja sam bio ˝prvi čovjek˝ u podružnici u Kninu ne vezano koji su radnici iz DIV-a a koji iz P.T.C. KRKA, jer sam vodio kompletnu organizaciju i tehnološku proizvodnju na kojoj su radili svi radnici, ne znajući koji radnik gdje radi (ili u DIV-u Ili u KRKI) i ništa se stvarno nije moglo dogoditi bez mog znanja. Te fiktivne putne naloge je napravio u Samoboru Tomislav Debeljak.

Druga stvar koja ga se tereti jest što je isplaćivao jedan dio plaće bez plaćanja poreza i doprinosa na taj drugi dio plaća. To se odnosilo na sve zaposlene i na sve njegove firme, (DIV i KRKA ili koliko ih sad već ima?), za to su odgovorni i on kao vlasnik svih firmi i kao direktor P.T.C. KRKA, a Darko Pappo je odgovoran kao direktor DIV-a i
član Upravnog odbora , kao i direktorica računovodstva Vanja Schoh za isplaćivanje plaća na ˝crno ˝. Ja nisam znao da oni to isplaćuju na crno, dok nisam zatražio kredit od Splitske banke i kad su mi u Banci tražili da im donesem zadnje tri platne liste. Ja sam imao plaću 20.000 kn, ali u banci su mi priznali samo 10.000 kn i rekli mi da ovaj drugi dio koji je također bio uplaćivan na moj tekući račun u banci ne vrijedi, jer to nije plaća , jer je to uplata stimulativnog dijela na koji nije plaćen doprinos i porez. Ja sam ostao frapiran kad sam to čuo, nisam mogao vjerovati da mi je to radio a da ja nisam znao, nisam znao jer sam mislio da je to sve plaća, jer sjeda na tekući račun, samo u dva dijela. Ne bih niti znao da nisam tražio kredit. Sve moje platne liste sam dao na DO i sad će ga teretiti i za utaju tog poreza i doprinosa. Ja ima popis svih radnika u tom razdoblju za koje je davao stimulativni dio plaće (drugi dio plaće na račune), ali ne uplaćeni doprinosi radnicima iz tog djela plaće.

Ja ću preko suda tražiti da mi uplati doprinose iz i na plaću za drugi dio plaće.

Nakon tog saznanja ja sam dao otkaz 31.10.2011. i otišao raditi u drugu firmu. Kako je Tomislav Debeljak bio pogođen mojim jednostranim raskidom ugovora i iznenadnim odlaskom, saznao je gdje sam otišao i tamo je o meni iznio niz neistina i kleveta. Nakon toga ja sam odlučio njega prijaviti DO za utaju poreza ne čekajući hoće li to
učiniti Porezna uprava. Uvijek ću posvjedočiti da je Tomislav Debeljak utajio porez preko tri miliona kuna i da je isplaćivao dio plaća na crno!

Želim Vam i ovo reći kakav je čovjek Tomislav Debeljak.

Radnike je primao na određeno vrijeme, na 3 mj. i držao ih u psihičkoj neizvjesnosti po 3 godine. Kad bi se neki radnik ozlijedio na radu, on bi mu obećao platiti nekakvu bijednu naknadu, samo da radnik ne diže tužbu radi odštete. Tako je konkretno dvojici radnika nakon što je jedan prerezao 2 ili 3 prsta, a drugi radi uklještenja dva prsta i
imaju trajne posljedice isplatio po 2.500 kn, navodno oštete. Ja sam im to predao na ruke i oni su mi potpisali da su to primili. Jedan je odbio i nije potpisao jer se osjećao poniženo i jadno, pa nije želio niti to primiti. Rekao je da ne želi , a neće ga tužiti iz straha da ne dobije otkaz i on i njegov otac koji rade oba u DIV-u. Te potvrde
posjedujem u originalu!

Znao je u nekoliko navrata primiti radnike preko državni poticaja i nakon isteka roka, pa čak i ranije im dati otkaz i tražiti novi poticaj. Znam da je dobio bespovratni kredit od 1.000.000,00 kn a nije ga iskoristio namjenski, jer nije niti mogao kad nije niti kupio alat za plastične strojeve koje je kupio rabljene budi pošto i na osnovu njih dobio taj poticaj za alat. Kad je dolazila kontrola u firmu, naredio je radnicima da umjesto tog alata stave nekakve dijelove za kombajne koji su se izrađivali u DIV-u u Kninu i tako zapakirali u velike sanduke kako bi ovi iz komisije vidjeli da je kupio alat za te strojeve, a ustvari je time obmanuo Komisiju.

Također, Tomislav Debeljak je dobio zabranu prije dvije godine upravljanja putničkim vozilom radi teških prekršaja u iznosu od jedne godine. Fizički se potukao s vlasnikom restorana u nazočnosti njemačkih partnera, klijenata koji su prvi put došli u posjetu Div-u, pa ih Debeljak odveo u restoran počastiti ručkom. Tako je i na proslavi završetka poslovne godine (konkretno 2007. g.), koja se održava svake godine u Zagrebu , gdje se pozivaju svi partneri i ugledni javni radnici , fizički potukao s nekakvim klošarima izvan Hotela i onako sav raskopčane bijele krvave košulje ušao u salu pred svim gostima i osramotio i sebe i firmu DIV , kao i sve radnike u DIV-u. A inače se u javnosti i u medijima predstavlja fini i ugledni gospodin. Mene je u neku ruku bilo sram više raditi u DIV-u radi takvog vlasnika.

Istina je da smo mi menadžeri imali visoke plaće, a većina radnika iz neposredne proizvodnje su bili u prosjeku plaćeni od 2.200 do 3.500 kn ( poneki 4.000 kn).

To sve govori o njegovoj odgovornosti kao čovjeka i poslodavca.

Govorim istinu i samo istinu, zato se ne plašim Tomislava Debeljaka koji mi indirektno prijeti da će me fizički likvidirati preko svojih plaćenika!

Eto, želio sam Vam dati do znanja u kojem sam ja bio odnosu s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom tvrtke DIV kojem je Vlada prodala splitski škver. Žalosno!

Ako Vlada nije imala poštenog kupca, zašto onda škver nije prodala za 1 kn ili poklonila svim radnicima škvera , pa neka oni odluče što će s njim, ionako su radnici stvorili taj škver).

S poštovanjem,
(ime osobe je poznato Nezavisnom sindikatu Brodosplita)

3,465
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 7 puta, Ocjena: 3/5)

Jedan komentar na “RUBRIKA VJEROVALI ILI NE: Pisma radnika sa iskustvom zaposlenja u Debeljak-ovim firmama”

  1. metla says:

    kada javnost ne reagira na ovakvu objavu zaposlenika u DVOVIM firmama, onda nešto u našem društu nije uredu.proćitao sam intervju sa arlekinom debeljakom u novom globusu .neznam bili se smija ili plaka.on nije ustanju vodit

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!