tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Ponukani vijestima o odabiru ponude društva DIV d.o.o. za privatizaciju brodogradilišta Borodosplit d.d., ovim putem želimo upozoriti nadležna državna tijela počevši od Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva, nadalje, kao i sveukupnu hrvatsku javnost na nepravilnosti i nezakonitosti u postupku koji je prethodio kupnji imovine stečajnog dužnika tvornice TVIK d.d. u stečaju, a u kojem postupku je sudjelovao i na kraju istu imovinu i kupio upravo DIV d.o.o.

Iako su radnici TVIK-a d.d. 2003.g. upozoravali na sumnjive okolnosti pod kojima je došlo do sklapanja tog ugovora i u tom smislu podnijeli odgovarajuću kaznenu prijavu, ista je odbačena, a stečajni postupak je okončan na štetu istih tih radnika koji nisu ostvarili niti 30 % svojih prijavljenih potraživanja. Kasnijim „otvaranjem duše“ određenih ranijih radnika TVIKA d.d., isplivala je na površinu istina o ulozi DIV-a d.o.o. u financijskom i ekonomskom propadanju TVIK-a d.d., koji mu je isporučivao svoje proizvode na način kojim je nanesena izravna, ogromna šteta TVIK-u d.d., zbog isporuke daleko većih količina robe od naručene i plaćene, a sve po usmenom sporazumu tadašnjeg direktora DIV-a gdina Tomislava Debeljaka i njegovih „insidera“ u TVIK-u d.d.

Nakon zapadanja TVIK-a d.d. u financijske teškoće i pokretanju stečajnog postupka po istoj liniji dogovoranja DIV d.o.o. je kao zakupac preuzeo proizvodne kapacitete TVIK-a d.d. uz vrlo upitne valorizacije zatečenih zaliha itd, a sve uz krajnju kooperativnost stečajnog upravitelja gdina Nikole Krvavice, koji je posredstvom zajedničke poznate osobe iz TVIK-a d.d. i određenih političkih veza i postao stečajni upravitelj TVIK-a d.d., iako čovjek živi u Svetom Ivanu Zelini, a ne u Kninu ili nekoj bližoj okolici.

Naznačeni suradnici Tomislava Debeljaka bili su od istoga nagrađeni za vjernost i pomoć, a nezainteresiranost odlučnih sudionika stečajnog postupka, počevši od vjerovnika mirovinskog i zdravstvenog fonda, predstavnika HBOR-a itd., omogućili su sramotan ishod stečajnog postupka – ugovor o prodaji imovine stečajnog dužnika za 1.200.000,00 kuna, a uz preuzimnje obveza kupca DIV d.o.o., da u periodu od pet godina od zaključenja ugovora mora nastaviti obavljati djelatnost proizvodnje vijaka u kupljenom pogonu, kao i ulaganje u tehnologiju proizvodnje u ukupnom iznosu od najmanje 20.000.000,00 kuna, kao i obvezu na zapošljavanje najmanje 200 radnika.

Dakle, uz blagoslov stečajnog suda i skupštine vjerovnika DIV d.o.o. je za označeni iznos od 1.200.000,00 kuna stekao vlasništvo 101.000 m2 zemljišta sa halama, uređajima i strojevima, iako je procjena sudskog vještaka o vrijednosti tih nekretnina bila nekoliko desetaka puta veća. Da bi se amortizirala ovako apsurdno niska cijena, ugovorne su dodatne obveze, a stečajni upravitelj obvezan na podnošenje izvješća vjerovnicima o izvršavanju istih. Do danas, dakle, četri godine nakon isteka roka u kojem je DIV d.o.o. bio dužan ispuniti obvezu da sam u sebe investira 20.000.000,00 kuna i zaposli 200 radnika, stečajni upravitelj bivše radnike TVIK-a, kao stečajne vjerovnike, koji su u najvećoj mjeri oštećeni zaključenjem stečajnog postupka, o bilo kojem ulaganu u sada svoj pogon u Kninu, nije obavijestio, dok o zapošljavanju radnika znaju toliko da DIV d.o.o. neprestalno zapošljava i otkazuje ugovore o radu radnicima, te ih zapošljava u drugim društvima koje rade na istoj lokaciji, a onda ponovo natrag u pogon DIV-a itd.

Radnici su se putem svog punomoćnika, više puta obraćali Trgovačkom sudu u Splitu, sa prijedlogom da im stečajni sud dostavi eventualna izvješća o ulaganju, ukoliko bi s istima raspolagao te je konačno na naše inzistiranje Trgovački sud i pozvao stečajnog upravitelja Nikolu Krvavicu na očitovanje o tome, no on, čak ni po pozivu suda takvo očitovanje nije dao. Stoga ne presotaje zaključiti ništa drugo, nego li da kupac stečajne imovine DIV d.o.o., koji je bio po opisanom ugovoru dužan sam sebi dati 20 milijuna kuna kroz ulaganje u pogon u Kninu, to do danas nije učinio. Niti stečajni sud niti stečajni upravitelj pa niti stečajni vjerovnici ne pokazuju oko toga nikakvu zabrinutost i očito su svi uvjerenja da je to jedna uredna pravna situacija, što je doista neshvatljiv i nedopustiv odraz stanja stručnosti i savjesnosti svih involviranih osoba u označenoj stvari.

Radi toga stečajni vjerovnici – bivši radnici TVIK d.d. nastaviti će svim pravnim sredstvima svoju borbu za ostvarivanje svojih prava, ali i onemogućavanje daljnjih, pravno upitnih, aranžmana gospodina Debeljaka i njegova društva DIV d.o.o., kako u odnosu na situaciju nastalu stečajem tvornice TVIK d.d., tako i drugdje. Za takvu svoju borbu prikupili smo odgovarajuća sredstva i dokaze te angažirali stučnu pomoć za ostvarenje tog cilja.

Pozivamo ovime nadležne državne institucije, počevši od Porezne uprave, koja je podnijela kaznenu prijavu protiv društva DIV d.o.o. i Tomislava Debeljaka, kao ovlaštene osobe, Policijske uprave Šibensko-kninske, te inspekcije rada da izvrše potrebne provjere i izvide o radu društva DIV d.o.o. i njegovih povezanih društva na lokacijama u Kninu, a pri čemu smo im voljni pružiti svu potrebnu pomoć, kako bi se konačno razotkrila stvarna istina o navedenim osobama i spriječila još jedna blamaža, koja bi zasigurno bila posljedica izbora DIV-a d.o.o., kao najboljeg ponuđača za privatizaciju.

Bivši radnici TVIK-a d.d.
Tvik
Tvik
Tvik

2,151
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 4 puta, Ocjena: 2/5)

2 komentara na “Priopćenje za medije bivših radnika TVIKA d.d.”

  1. ante1starcevic says:

    Da su ljudi u Hrvatskoj bolje informirani i da znaju i za ovo sranje od firme koje je proglašeno ponuđačem za Brodosplit Vlada bi dobila ocjenu 1.0000121

  2. metla says:

    poštovani !najgore je od svega šta ovakve i,slićne optužbe nisu ispitane od strane onih koji su plćeni da to rade.uvjeren sam da ovakva situacija služi vladi republike hrvatske koja uliku idjelu čaćića vrši definitivnu rasprodaju lijepe naše.

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!