tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Zahtjevamo od Vlade RH da se u svom ophođenju sa sindikatima konačno počne pridržavati dogovora, budući da postojeća praksa opasno degradira uzajamno poštovanje i prijeti eskalacijom nepovjerenja čijoj naznaci upravo svjedočimo. Naime, pored izrazito ružnih scena jučerašnje policijske akcije u Pučišćima, činjenica da ni 20 dana od održanog sastanka g. Čačića sa sindikatima u brodogradnji (12. travnja), nijedan od zaključaka nije realiziran, dovodi u pitanje vjerodostojnost i ozbiljnost Vladine politike.
Otvoreno pismo HUS-a predsjedniku i potpredsjedniku Vlade RH u svezi nepridržavanja dogovora u privataizaciji brodogradnje
Usprkos čvrstom obećanju da će radnicima Kraljevice prije ostvarenja pretpostavki za otvaranje stečaja biti isplaćene otpremnine sukladno kolektivnom ugovoru, radnici još žive u neizvjesnosti. Suočeni s dodatnim pritiscima koje vrše emisari koji na terenu izviđaju mogućnost izmještaja novogradnji u neko drugo brodogradilište, radnici Kraljevice odbijaju takvu mogućnost u startu poručujući da će spriječiti takav scenarij sve dok im Vlada ne ispuni obećano.

Usprkos postojanju Povjerenstva za praćenje procesa privatizacije brodogradilišta u čijem su sastavu i predstavnici brodograđevnih sindikata, Vlada je po donesenoj odluci o privatizaciji Brodosplita sačinila kupoprodajni ugovor s DIV-om i mimo bilo kakvog kontakta s Povjerenstvom ugovor uputila Europskoj Komisiji, zanemarivši obveze prema socijalnim partnerima.

Usprkos medijskim napisima o postojanju interesenata za kupnju Brodotrogira i 3. Maja, ni Povjerenstvo ni sindikati u brodogradnji nemaju nikakve daljnje informacije te su suočeni sa neizvjesnošću, dok je socijalni dijalog sveden na razinu medijskog prepucavanja.

I konačno, usprkos jasnom i čvrstom obećanju g. Čačića da će upriličiti sastanak s upravom i sindikatima Uljanika, saznajemo da se prvi potpredsjednik sastao s upravom društva bez ikakve obavijesti sindikatima, propustivši tako realizirati najlakšu i najbezbolniju od preuzetih obveza.

Stoga inzistiramo od Vlade da prekine sa praksom dvoličnosti koja je u ovom primjeru očigledna te da se jasno odredi oko smjera u kojem planira graditi odnose sa sindikatima čije je strpljenje u ozbiljnim iskušenjima.

OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!