tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Split, svibanj 2012.g.
Delegation of Europen union to the Republic of Croatia
European Commission, DG Competition
ITUC-PERC

Dame i gospodo,

Slobodan sam obratiti Vam se u svezi privatizacije Brodosplita. Kao što već i sami znate vlada RH donijela je odluku o prihvaćanju ponude Samoborskog DIV-a za kupnju Brodosplita. Želim Vam ukazati na niz nepravilnosti u samom natječaju kao i niz ne ispunjenih obveznih uvjeta tog natječaja. Pouzdano znam da će kupoprodajni ugovor prije samog potpisivanja biti poslan EU komisiji na suglasnost pa san mišljenja da bi na ovaj način skratili proceduru i dobili na vremenu kako bi ovu stvar na kvalitetan način riješili do 01.07. 2013 što je dogovoreni rok. Sam privatizacijski postupak otegao se na više od dvije godine tijekom čega se čekalo da potencijalni kupac zadovolji uvijete i između ostaloga osigura prihvatljive instrumente osiguranja za preuzete obveze. To se na žalost nije dogodilo ali usprkos tome donesena je odluka o prihvaćanju ponude.

Činjenice koje govore tome u prilog su:

-Rok samog natječaja je istekao

-Valjanost natječajnog Jamstva ja istekla

-Kupac nije osigurao zamjenska jamstva prvoklasne banke za avansna jamstva koja je izdala država

-Kupac nije osigurao 40% vlastitih i stvarnih doprinosa troškova restrukturiranja

-U programu restruturiranja on participira s 5%. Dakle preprodaje Brodosplit i to ne znamo kome. Kupac ima namjeru dokapitalizirati Brodosplit u suradnji sa stranim partnerima , bankama i fondovima od koji nije naveo ni jedno ime i prezime niti je dostavio pisma namjere, a koji bi nakon toga bili većinski vlasnici

-Izvori financiranja su dakle neizvjesni i nesigurni

-U završnom izviješču delegation of the eropean commission to the republic of croatia Croatian Competition Agency u poglavlju financing stoji : this area has not been covered in our review.

-Država je prihvatila ponudu kojom se obuhvaća i BSO iako je za BSO bio objavljen poseban natječaj na koji se niko nije javio i BSO je imao početnu cijenu (18 160 100 kn)

-Kupac ima namjeru ukupno platiti za Brodosplit 3 700 000 kn što su beznačajna sredstva

-Kupac je ispregovarao 666 000 000 kuna koje bi mu dala država u slijedećih 5 godina za restrukturiranje brodogradilišta

-Kupac je ispregovarao 210 000 000 kuna koje bi mu dala država za zbrinjavanje viška radnika

-Kupac nije do ovog trenutka nije osigurao ni jedan novi posao za Brodosplit iako se na to obvezao programom restrukturiranja

-Nije ispoštovana odluka vlade kojom je osnovano povjerenstvo za praćenje postupka privatizacije pa tako to povjerenstvo nije bilo ni sazvano prije nego je vlada donijela odluku

-U međuvremenu dogovoreno je obeštećenje za izvlaštenje od pomorskog dobra koje koristi Brodosplit, temeljem tog obeštećenja dugovi Brodosplita umanjit če se za 2.9 miljardi kuna što bitno mijenja natječajne uvijete. Po toj logici trebalo je objaviti novi natječaj jer se pozicija Brodosplita bitno mijenja pa bi možda i neko drugi bio zainteresiran za kupnju Brodosplita. Usprkos svemu vlada RH nastavila je s aktivnostima i donijela odluku o prihvačanju ponude.
Nezavisni sindikat po ovom pitanju tražio je mišljenje državnog odvjetništva jer smo mišljenja da se radi o svojevrsnom pogodovanju kupcu a što je u suprotnosti s pravilima tržišnog natjecanja. Do dan danas nismo dobili odgovor.

Zaključno:

Mišljena smo da je vlada RH donijela ishitrenu odluku kojom se dovodi u pitanje opstojnost Brodosplita. Voljeli bi da to nije tako ali činjenice govore tome u prilog. Kupac bez svoga novca novcem poreznih obveznika kupuje Brodosplit. Jednom kad ga kupi može s njime raditi što želi, a onda će biti prekasno i manje važno ko je bio u pravu.Za napomenuti je da je protiv kupca podnijeta i kaznena prijava iz konteksta gospodarskog kriminala kojom ga se tereti za oštećenje državnog
proračuna za iznos veći od 3 miljuna kuna. Iako smo na to ukazivali ministru Čačiću kao i članovima posebnog povjerenstva za praćenje postupka privatizacije Brodosplita , niko nije pokazao zabrinutost.

Mišljenja smo ako je država već odlučila odvojiti tolika sredstva neka ih da nama pa ćemo mi sami provesti restrukturiranje . Vjerujemo da smo to u stanju po modelu radničkog dioničarstva. U ovoj stvari ne bi izašli iz dogovorenih okvira , Brodosplit bi bio privatiziran po programu radničkog dioničarstva, restruturiranje bi trajalo 5 godina, iskoristili bi sredstva koja su nam namijenjena i smanjili bi cgt za 21 %, a sve to bez državnih potpora ili u okviru onih koje su dogovorene. Nakon 5 godina bi ili preživjeli ili nestali. Novi kupac ne donosi nam ništa nego neizvjesnost, a vlada nas se gleda riješiti kako bi zaključila ovu priču. Na žalost i sami znate da naša vlada nema nikakvu gospodarsku strategiju već rasprodaje sve u državi i traži takozvane strateške partnere. Šalje poruku narodu da je nesposoban i da s njime neko drugi treba upravljati. Ne treba vam naglašavati da je brodogradnja još jedna od rijetkih proizvodnih gospodarskih grana u rh koja je još živa i čini ukupno 17 posto izvoza RH, njezin krah imao bi višestruki kumulativni efekt. Uzimajući u obzir stanje brodograđevnog tržišta u cijelom svijetu, svjetsku krizu kao i sve objektivne i navedene okolnost kao i važnost brodogradnje za malu državu kao što smo mi , smatramo da zaslužujemo još jednu šansu.

Molimo vas da iskoristite svoj autoritet kako bi potakli vladu da još jednom preispita svoju odluku i da nam se pruži šansa. Ovo sve pišemo vjerujući da bi i EU komisija i tako odbila kupoprodajni ugovor ako bi samo malo pomnije proučila isti a mi bi izgubili dragocjeno vrijeme koje s obzirom na dogovorene rokove radi protiv nas.

član Povjerenstva Vlade RH za prećenje postupka privatizacije
Pavle Matošić

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplit
Zvonko Šegvić

Pismo delegaciji Europske unije
Pismo delegaciji Europske unije

Odgovor gospodina Vandorena
Odgovor

1,093
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 1/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!