tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Kaznena prijava protiv Tomislava Debeljaka, vlasnika samoborskog DIV-a i najizglednijeg kupca Brodosplita, nije sindikate toliko iznenadila sadržajem, već trenutkom podizanja.
DORH ga goni, a Vlada mu nudi ugovor: Radnici se boje da će samo dokrajčiti brodogradilište
Godinama upozoravamo na Debeljaka i prijavljujemo ga, a nitko nije reagirao – govori nam Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

Obećanje Kninu
Debeljaka se, naime, tereti da je u razdoblju od 31. siječnja 2007. do 31. 12. 2009. zloupotrebama ovlasti u gospodarskom poslovanju oštetio državni poračun za više od 3,5 milijuna kuna jer za radnike nije uplaćivao poreze i doprinose. Sindikati su ga još prije godinu dana upozorili da se radnicima kninskog pogona nekadašnjeg TVIK-a plaće isplaćuju kroz krivotvorene putne naloge. Problematičan je navodno i višemilijunski iznos komunalnog doprinosa koji je Grad Knin Debeljaku oprostio pod uvjetom da zaposli 300 ljudi, što on nije učinio. Poduzetnik je unatoč prijavama i dalje na slobodi, a u četvrtak će Vlada predstaviti konačnu verziju kupoprodajnog ugovora koji će potpisati s DIV-om.

Na sudu sa Šegvićem
- Nevjerojatno… Vlada mu daje Brodosplit, a općinsko Državno odvjetništvo u Kninu kazneno ga prijavljuje zbog malverzacija – kaže jedan od splitskih sindikalaca. Radnici se boje da će Debeljak samo dokrajčiti posrnulo brodogradilište jer ne vjeruju da je sposoban voditi takav posao. On se na sve to ne obazire – Šegvića je tužio zbog izjave da je “DIV patuljak za kupnju splitskog škvera”.

izvor: Jutarnji list

Ovo je moguće samo u Hrvatskoj:
Čačić: Optužnica neće utjecati na prodaju Brodosplita DIV-u
Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Kninu podnijelo optužnicu protiv Tomislava Debeljaka tereteći ga za štetu od 3,6 milijuna na račun državnog proračuna, priopćenjem su se javili iz uprave DIV-a. Budući da se Debeljakova tvrtka spominje kao jedini kupac za posrnuli splitski Brodosplit, naglašavaju da ne žele vjerovati kako optužnica ili sama vijest o njoj imaju veze s odlukom koju Vlada uskoro mora donijeti, a tiče se finaliziranja kupoprodaje.

Očekujemo okončanje procesa prihvaćanjem prijedloga ugovora, a sve u cilju spašavanja Brodosplita d.d. te njegova uspješnog restrukturiranja, što smo si zacrtali kao jedini cilj, ističu u DIV-u.

Debeljaka optužnica tereti da od 31. siječnja 2007. do 31. prosinca 2009. radnicima nije isplaćivao poreze i doprinose.

– Činjenica da smo doznali iz medija za podizanje optužnice, kao i njezin kratak opis, ne ostavljaju nam mogućnost za šire komentare, no svakako je važno u kontekstu ponude za kupnju dionica Brodosplita iznijeti podatak da je DIV kao jedini zainteresirani ispunio sve tražene uvjete u natječaju koji je otvoren već više od dvije godine, kako od prodavatelja tako i od Europske komisije.

Što se tiče DORH-ove optužnice, koja se vezuje uz Debeljaka, vjeruju u hrvatsko pravosuđe i državne institucije jer im je u interesu da se postupak utvrđivanja odgovornosti što prije provede kako bi se izbjegle daljnje špekulacije u medijima i javnosti.

Upravu DIV-a to neće spriječiti u ozdravljenju Brodosplita na zadovoljstvo države i svih građana Hrvatske, zaključuju.

Situaciju oko kupoprodaje Brodosplita komentirao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić:

– Natječaj za brodogradilišta proveden je 2010. i na temelju pristiglih ponuda mi smo odabrali tvrtku DIV. Je li u odvojenom slučaju nastao kakav porezni dug i u kojim okolnostima, utvrdit će se kroz sudski postupak, ali ta činjenica ni na koji način neće utjecati na već započeti proces privatizacije Brodosplita i za to nema razloga. Uostalom, sporna prijava ne odnosi se na tvrtku DIV nego na sasvim drugo poduzeće – kazao je Čačić.
izvor: Večernji list

1,275
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!