tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Pet i pol godina nakon uhićenja osmorice iz afere “Brodosplit”, u kojoj se istraživao gospodarski kriminal “težak” 4,7 milijuna dolara, za drugu polovinu listopada je zakazano suđenje na Županijskom sudu u Splitu.
Nakon pet i pol godina zakazano suđenje za aferu Brodosplit
Na optuženičkoj klupi velike dvorane splitske palače pravde naći će se: Drago Maček, Goran Vukasović, Ante Luetić, Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Hrvoje Matovinović, Ivan Cesarac i Danijel Nikolić. Odmah na prvom ročištu izjasnit će se o optužnici koja ih tereti za ilegalnu zaradu prigodom gradnje četiriju tankera za tvrtku “Wessels”.

Početkom 2007. godine Županijsko državno odvjetništvo je zatražilo provođenje istrage nad: brokerom Dragom Mačekom, Goranom Vukasovićem i Antom Luetićem, članovima bivše Uprave splitskog “Brodosplita”, te Mateom Tramontanom, direktorom “Brodotrogira”, Ivicom Donkovim i Hrvojem Matovinovićem, uposlenicima Mačekove tvrtke “Iceberg”, Ivanom Cesarcem, ekonomskim konzultantom, te Danijelom Nikolićem, vlasnikom splitske tvrtke “Armator projekt”.

Prva trojica prijavljena su za zloporabu položaja i ovlasti tijekom 2005. i 2006. godine, prigodom sklapanja ugovora za gradnju četiriju tankera za tvrtku “Wessels”. Također su se sumnjičili zajedno s ostalim optuženicima za pranje novca preko računa tvrtki na Cipru i u Austriji na osnovi pobočnih ugovora za navedeni posao. Radi opravdanja isplata, sastavljeni su i neistiniti ugovori o konzultantskim uslugama, smatralo je tužiteljstvo.

Osim pokretanja istrage, zatražili su i određivanje pritvora nad njima. Nakon višednevnog ispitivanja, tijekom kojeg su sva osmorica negirala počinjenje kaznenog djela, istražni sudac je pokrenuo istragu i odlučio da se osumnjičenici brane sa slobode.

Istražna faza postupka trajala je sve do rujna 2010. godine. Tijekom te tri godine nekoliko puta je tužiteljstvo zatražilo i dobilo proširenje istrage. Postupak se dodatno odužio zbog saslušanja svjedoka iz inozemstva: Larsa Mossberga, vlasnika švedske tvrtke “Marinvest”, Emenuela Laura, direktora tvrtke “Scorpio Ship Menagement” iz Monaka, Reinharda Wesselsa iz Njemačke i brokera iz Monaka Antonija Taragonija.

Među svjedocima je bio i tadašnji ministar gospodarstva Branko Vukelić. Mjesec dana nakon okončanja istrage podignuta je optužnica koja je postala pravomoćna tijekom 2011. godine, ali je predmet čekao da se na splitskom sudu okončaju drugi slučajevi prema optužnicama USKOK-a koji imaju prioritet.

- Željno čekamo raspravu na kojoj ćemo dokazati kako je optužnica nepotkrijepljena. Već u prigovorima na optužni akt upozorili smo na sve slabosti istrage, a na raspravi dobivamo priliku da moj klijent konačno bude oslobođen stigme – kazao nam je Rajko Čogurić, odvjetnik iz Zagreba koji zajedno s Antom Nobilom zastupa Dragu Mačeka od početka postupka.

1,505
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 5/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!