tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Poznato je kako agencijom Fitch koje je očuvala hrvatski kreditni rejting upravlja anglosaksonski kapital. Slučajno ili ne, samo nekoliko dana prije objave Fitchove ocjene, Hrvatsku je posjetio Dawid Wotton, gradonačelnik poslovnog ‘srca’ Britanije, londonskog Cityja. Isti dan je British Airways najavio ponovno otvaranje zračne linije Zagreb-London koja je ‘ugašena’ prije nekoliko godina.

Za vladu premijera Zorana Milanovića bonitetna agencija Fitch nije mogla izabrati bolji trenutak za objavu izvješća kojim je zadržala kreditni rejting Hrvatske, nad čime su vladajući mjesecima strepili. U tjednu kada je objavljen pad BDP-a od čak 2,1 posto, industrijske proizvodnje za nevjerojatnih 5,5 posto i srozavanje međunarodne konkurentnosti države za još pet mjesta, dogodio se neočekivani obrat – kreditni rejting zemlje je očuvan, a njegova prognoza promijenjena je iz ‘negativne’ u ‘stabilnu’. Vladin PR spremno je dočekao tu informaciju te je putem medija ‘napuhao’ do neslućenih razmjera, pretvarajući administrativnu odluku Fitcha u nevjerojatan uspjeh Milanovićeve Vlade.

Naš izvor blizak vlasti međutim tvrdi kako se radi o ‘dealu’ ministra gospodarstva Radimir Čačića i britanskih lobista koji su s Fitchem ‘sredili’ očuvanje kreditnog rejtinga Hrvatske. Njihove tvrtke zauzvrat će dobiti poslove na rekonstrukciji i gradnju ravničarske (nizinske) pruge Botovo-Zagreb-Rijeka-(Krk), od mađarske granice do mora, u što će Vlada uložit više od pet milijardi eura.

Nekoliko naoko nepovezanih događaja ide u prilog toj činjenici.

Rejting agencijama upravljaju Britanci u svom interesu

Otprije je poznato kako trima najmoćnijim privatnim rejting agencijama (Fitch, Standard & Poor’s i Moody’s) upravlja anglosaksonski kapital, koji ih je i osnovao.

839
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!