tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Došlo je vrijeme da se zamislimo i krenemo zajedno u borbu za radnička prava.

 • 2
 • 2
 • 3
 • 3
 • 2
 • 3
 • 1
 • 2
 • 3

14:30 Nakon što su svoje poruke prenijeli vladajućima, krenuli su nazad na Trg bana Jelačića

14:15 Na Markovom trgu prosvjednike su dočekale ograde i specijalci koji su ih pomno promatrali. Rade veliku buku zviždaljkama, uzvikuju: “Izdali ste nas!” pred zgradom Vlade i Sabora!

13:50 Povorka je krenula prema Markovom trgu

13:35 Dio prosvjednika, njih 1500, sprema se na Markov trg kako bi Vladi poslali poruke: ‘Svoje plaće i prava ne damo, ne bojimo se vaših zatrašivanja’.

13:20 Trgu bana Jelačćića traju govori, prosvjednici traže obračun Vlade s bankarima. Nisu se libili prozvati ni resorne ministre nazivajući ih nesposobnim i kukavicama. “Mi smo jedina zemlja koja ima socijal-demokratsku vlast, a koja ruši socijalnu državu. Hrvatska se mora probuditi i izaći na ulice”, poručio je između ostalog čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić te najavio kako je današnji prosvjed tek početak njihovih aktivnosti

12:25 Kolona je stigla do Trga bana Jelačića, 1500 prosvjednika uskoro kreće prema markovom trgu

12:05 “Posložimo se kao Hrvatska, probudimo se i krenimo, krenimo i pručimo im: ‘Hrvatska građana i radnika se budi i kreće u borbu za svoju budućnost’. Ona je u našim rukama”, poručio je predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić.

12:10 Neslužbene informacije s terena govore da se na ulicama Zagreba okupilo deset tisuća prosvjednika!

12:00 “Velike riječi i galama nas neće odvesti nigdje.To, naravno, ne stoji na putu ičijem pravu da izađe, da protestira, da iskaže drukčije mišljenje. Zato smo i otvorili Markov trg. Želimo čuti ljude pa i one koji će doći ovdje reći što god žele. Otvoren je prostor. Tako vidimo demokraciju, ali demokracija je i odgovornost. Ovo je izazovni trenutak i u njemu očekujemo odgovornost od svih. Ono što imamo – imamo, ono što nemamo – nemamo. Još jednom naglašavam, ne radi se o štednji. Štednja je nešto što odvajate od nečega što imate. Većina država živi na dug. Dakle, mi ne štedimo. Ovo nisu mjere štednje. Ovo su fiskalne, proračunske prilagodbe, prilagodbe u potrošnji”. vo nisu mjere štednje već prilagodba stvarnosti, veliki broj ljudi to razumije, a onaj mali valjda ne”, rekao je premijer Milanović na današnjoj sjednici Vlade.

11:50 ZET je izvijestio kako će tramvajske linije 1,6,11,12,14 i 17 prometovati alternativnim pravcima zbog kolone koja ide prema Trgu bana Jelačića

11:38 Povorka je krenula! Formirali su tri kolone: s crvenim, bijelim i plavim kapama.

11:30 Pogledajte u galeriji fotografija kako su se prosvjednici našalili s ministrima

11:20 Trenutno su u tijeku govori

11:10 Prema informacijama s terena okupilo se više od pet tisuća ljudi!

11:05 Prosvjednici puštaju izjave ministara, nakon kojih su nasnimili kokodanje i glazbu iz “A je to”, što dobiva veliki pljesak

11:00 Stigli su osobnim automobilima i autobusima, oboružani transparentima i zviždaljkama u pratnji policije na svakom koraku prosvjeduju protiv Vladinih oštrih mjera štednje. A njihovi transparenti su jasni: ‘Izdali ste’, ‘Nećete nas prevariti’, ‘Kriza vam je isprika za rušenje socijalne države’. Šaljive karikature ministara Slavka Linića, Željka Jovanovića, pa i premijera Zorana Milanovića iskaz su bijesa sindikata.

“Smanjuju nam se plaće, režu prava, ucjenjuje nas se, pokušava slomiti”, kažu sindikati koji će se s Trga Francuske Republike uputiti Ilicom to Trga Svetog Marka pred Banske dvore i Vladu. Podsjetimo kako su tromjesječni sindikalni pregovori završili raskidanjem kolektivnog ugovora, a nepopustljivi sindikati već su tada najavili prosvjede, ali i štrajkovi te moguće tužbe.

Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja gostovao je u 3. Dnevniku HRT-a te najavio nemirnu cijelu školsku godinu!

“Krajnji cilj je prosvjedovati. Kada nema kolektivnog ugovora nema ni socijalnog mira. Ova školska godina će biti razdoblje kada vlast neće imati socijalnog mira. Ovo je pokušaj da vlast počne razmišljati na drugačiji način. Prosvjetari uvijek dođu prvi na red kada treba kresati, a kada treba vraćati ne. Nedopustivo je i nemoralno to što nam čine”, rekao je Ribić te dodao kako nakon današnjeg prosvjeda slijedi štrajk i to za vrijeme donošenja državnog proračuna.

Matica sindikata u Zagrebu organizira prosvjed protiv Vladine politike štednje i rezova za zaposlene u prosvjeti i zdravstvu.

Nezadovoljni otkazivanjem kolektivnog ugovora i smanjenjem prava prosvjetari i dio medicinara izlaze na ulicu. Sindikalni prosvjed počinje okupljanjem na Trgu Francuske Republike u 11 sati, odakle će se u povorci uputiti Ilicom do Trga bana Jelačića. Manji broj od oko 1500 odabranih potom će na Markov trg do zgrade Vlade.

“Glavna poruka Vladi će biti na velikom transparentu na kojem će pisati: Izdali ste”, rekao je čelnik učiteljskog sindikata Zvonimir Laktašić.

Povorka će se potom vratiti na Trg ostalim sudionicima i uz zabavni program završiti prosvjed. Vilim Ribić već je najavio kako očekuje da će im se pridružiti i građani.

“Važno je da je to prosvjed koji treba privući i građane Republike Hrvatske jer smo mi ovdje simbol protivljenja jednoj pogrešnoj politici”, izjavio je Ribić.

U Matici su demantirali da su pojedincima zabranili sudjelovanje u prosvjedu, ističući da će zajedno s njima Zagrebom u koloni proći i članovi HUS-a i SSSH-a.

izvor: index.hr

3,519
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

2 komentara na “Kreće borba za budućnost: Nezavisni sindikat Brodosplita podržava prosvjed”

 1. metla says:

  ne slućajno ,javljam se ponovo na ćlanak otaksativnom nabrajanju kad se je pišilo i kakilo uzagrebu.kad se više puta proćita i analizira onda štošta iz istog se može razaznati.sam naslov govori kao da se je do sada spavalo,e a sad smo se probudili pa ćemo malo deklarativno dati podršku prosvjedu.ispod naslova je rećenica podnaslova koja kritizira sve .moramo se zamisliti i zajedno krenuti u borbu za ostvarivanje radnićkih prava. zadnja ećenica u tekstu govori da će u koloni zajedno sa ćlanovima matice sindikata proći i ćlanovi HUS-a i SSSH-a.zašto ovoliki uvod? jućer je na zagrebaćkoj televiziji gostovao hiper aktivni zaigrani tomica.na ispravnu primjedbu gosta iz splita predsjednika HUS-a matijaševića da hiper aktivni i zaigrani tomica nije barem ne još vlasnik brodogradilišta i,da ako i kad postane vlasnik darovanjem mora sjesti sa socijalnim partnerima i u skladu zakonom o radui kolektivnom sporazumu odraditi restruktuiranje škvera. baš je taj trenutak ogolio i pokazao jad i bijedu tkzv sindikata metalaca. hiper aktivni izaigrani tomica se je javno izlanuo baš kao malo dijete .on redovito kontaktira štracu joška franića i njemu je hiper aktivni i zaigrani tomica rekao da imamo ni manje ni više nego izrijekom OSAMNAESTbrodova ali eto sve se odužilo i ja nisam kriv.koliko ja znam NSB SINDIKAT METALACA U ŠKVERU i,fantomski nepostojeći radnićki sindikat potpisali su sporazum o zajednićkom nastupanju. sporazum se potpisuje sa likom koji glumi povjerenika a istovremeno ga je vlasnik tj. vlada postavila u nadzorni odbor.malo je reći da je to sukob interesa.to me smeta reakcija nsb-a je slaba ćini mi se reda radi.jućerašnj izjava hiper aktivnog i zaigranog tomice je itekako valjan razlog za oćitovanje ovih par profesionalaca iz nsb-a.

 2. metla says:

  neznam zašto taksativno nabrajanje kad se je i šta se je događalo.št to znaći da nsb podržava prosvjed uZagrebu.dali t o znaći da će se sad kad su se iscrpila sva pravna sredstva argumentirana protiv preuzimanja brodosplita od strane diva poduzeti i ona radikalna koja sindikatu stoje na raspolaganju.sve drugo osim toga baca opravdanu sumnju na pošten i rad u dobroj vjeri za zaštitu svih ćlanova.

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!