tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Zaustavimo Čačića: Naš glas za spas splitskog škvera.
Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo pokušaja privatizacije hrvatske brodogradnje odnosno brodogradilišta. Hrvatska stranka prava dr.Ante Starčević Split i SDŽ smatra obvezom i odgovornošću reagirati na stanje u splitskom škveru i samom gradu Splitu.
PRIOPĆENJE HSP AS
Hrvatska brodogradnja donedavno je bila treća brodograđevna sila na svijetu prema produktivnosti i prva po kvaliteti. U pedesetak godina koliko se dodjeljuje ta nagrada, 27 puta smo dobili nagradu za najbolji brod na svijetu. Danas je splitski škver na rubu propasti, a hrvatska brodogradnja sinonim za loše upravljanje, uništavanje ljudskih i tehničkih resursa i državni problem broj 1.

Ono o ćemu želimo progovoriti jest splitski škver i pokušaj njegove privatizacije.
Osnova svega bi trebao biti raspisani međunarodni natječaj u kojemu je stajalo:
1. kupac mora dati 254 milijuna eura,
2. mora osigurati bankovna jamstva i
3. donijeti nove poslove, prije svega dogovoriti izgradnju brodova, te pokazati tko stoji iza toga.

Od svega navedenog poznato je samo da Vlada RH sa svojim potpredsjednikom Radimirom Čačićem na sumnjive i nerazumne načine pokušavaju tvrtci DIV odnosno njezinom vlasniku Tomislavu Debeljaku pokloniti splitski škver. Predmetni Debeljak je vlasnik tvrtke TVIK u Kninu poznatoj po neredovitim isplatama plaća radnicima, ispuštanju otpadnih voda u pritok rijeke Krke, a on sam poznat je po kaznenim prijavama podignutim protiv njega.

Ovdje je riječ o 3400 radnika škvera i njihovim obiteljima, tisućama njihovih kooperanata i i našoj najjačoj izvoznoj grani. Zbog čega se sudbina jednog grada, županije, sudbina naših građana i njihovih ljudi predaje u ruke sumnjivom Debeljaku pod čudnim okolnostima? Zbog čega Radimir Čačić uopće odlučuje o našoj sudbini na osnovu netransparentnih osnova, samovoljno, bahato i po ko zna koji put bez ikakve odgovornosti prema građanima Hrvatske. Zbog čega se sve to na kraju i čini splitskoj brodogradnji. Je li na prostoru škvera isplanirano nešto drugo? Što će se tamo nalaziti nakon što unište brodogradilište? Jesu li to elitni hoteli u vlasništvu ili suvlasništvu određenih članova Vlade i onih koji su uništili hrvatsko gospodarstvo danas ‘uglednih’ građana Hrvatske. Znate li da se uništavanjem brodogradilišta ne uništavate samo privredna granu naše županije i grada, nego i dalmatinski identitet koji je dio hrvatske osobne iskaznice kojom se predstavljamo svijetu i jedan od nekoć najjačih brendova.
Izjave potpredsjednika Vlade Radimira Čačića u kojima olako govori o slanju splitskog brodogradilišta u stečaj nedopustive su. Međutim niti Tomislav Debeljak ne zaostaje u takvim izjavama kada najavljuje brojne otkaze koji će biti „brzi, pošteni i pravedni“. I kakva je poruka koju nam šalje Vlada?

Radimir Čačić jasno nam poručuje da ga ne zanima očuvanje radnih mjesta niti razvoj brodogradnje koja čini 12-15% našeg ukupnog izvoza. Bez ljudske empatije, potpuno odstranjen od bilo kakve poslovne logike, čovjek bez vizije, ekonomski diletant nije nimalo zabrinut zbog činjenice da će tisuće radnika poslati na ulicu niti se bavi negativnim učincima takvog poteza po hrvatsko gospodarstvo. Tomislav Debeljak posljedica lošeg upravljanja i gospodarenja hrvatske vlade i još jedan od nizu tajkuna koji će za male pare dobiti mnogo i ponajprije ono što ne zaslužuje i ispod svake tržišne vrijednosti. U cijelom to nastojanju nisu istražene ni mogućnosti preusmjeravanja proizvodnje na selektivne oblike brodogradnje skladne zahtjevima hrvatskog, europskog i svjetskog tržišta. Zaustavimo Čačića. Zaustavimo Debeljaka. U pitanju smo mi, naš škver, naša županija i naša regija. Riječ je o Hrvatskoj.

HSP dr.Ante Starčević poziva sve sugrađane ali i sve one koji su na bilo koji način povezani sa brodogradnjom odnosno splitskim škverom da ne nasjedaju na manipulacije Čačića i Debeljaka te stanu na stranu radnika koji su ovaj kao i mnogo puta apsolutno obespravljeni. Žele nam uzeti sve što imamo a splitski škver jedan je od posljednjih temelja koji su nam ostali. Ne dozvolimo im da u tome uspiju i obranimo ono što je naše.

Imate naš glas za Vaš spas !

Zamjenik Glavnog tajnika i Predsjednik HSP AS SDŽ    
Damir Ćosić Roda

Predsjednik Podružnice HSP dr.Ante Starčević Split                                                     
mag. iur. Marijo Popović

1,345
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 4 puta, Ocjena: 4/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!