tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

POČETKOM godine zbilo se nekoliko važnih stvari za Brodosplit. Ponajprije, privatizaciju je blokirala Europska komisija. Imaju neke svoje zahtjeve. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak stvar namjerava prelomiti u izravnom kontaktu s Bruxellesom. “Pregovarački postupak malo je složeniji, mi od naših pozicija nećemo odstupiti. Želimo najbolje za hrvatsku brodogradnju pa tako i splitski škver”, kazao nam je ministar Vrdoljak komentirajući nove zahtjeve Europske komisije oko Brodosplita.
Je li ovo kraj Brodosplita
Tko hoće, može ići…
Početkom godine radnicima je uručen i cirkular kadrovske službe. Radi se o otkazu ugovora o radu s pravom na otpremninu službeničkog i režijskog kadra!

“Molimo da nas pisanim putem izvijestite koji su radnici zainteresirani za odlazak iz Brodosplita uz otkaz ugovora o radu sukladno čl. 78. Kolektivnog ugovora u Brodosplitu s pravom na otpremninu u iznosu 40 posto mjesečne bruto isplaćene plaće tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu za svaku navršenu godinu neprekidnog rada kod poslodavca uz pripomenu da bi maksimalni iznos isplaćene otpremnine bio 98 tisuća kuna”, navodi se u dopisu direktorima sektora, pogona i službi.
Je li ovo kraj Brodosplita
Radnici na čekanju, a uprava angažira kooperante?
Odmah je reagirao Nezavisni sindikat Brodosplita. Predsjednik Zvonko Šegvić drži da ovakvo rješavanje radne snage nije u skladu s kolektivnim ugovorom. “Da se otpremnine isplaćuju po kolektivnom ugovoru, onda bi neki radnici morali dobiti i do 300 tisuća kuna. U kolektivnom ugovoru nema restrikcije”, kaže Šegvić.

Po njegovim procjenama ponuđene otpremnine odnosile bi se na nekoliko stotina zaposlenika splitskog škvera. Koliko će radnika prihvatiti ponuđeno, nije mu poznato.

“To je tako neozbiljno sročeno da ne zaslužuje komentar. To je kao da prvu momčad Hajduka pitate, javite se, tko želi ići. Mene jedna druga stvar boli. Kako je moguće da se uz toliko radnika na čekanju u škveru angažiraju kooperanti. Kako to objasniti onima koji su na čekanju. To je naprosto nedopustivo”, kaže Šegvić.

EU birokracija gora od naše?!
Smatra da će dio radnika ipak prihvatiti otpremnine. “Sigurno da hoće, jer ovakav škver je neodrživ. Pokazalo se nakon tri godine od odluke o privatizaciji da nam je već presuđeno. U Europskoj uniji. Zašto mi Paul Vandoren nije odgovorio na moje upite i dokumentaciju koju sam mu poslao. Europa dozvoljava sebi, ono što brani nama. To dokazuje da je birokracija u EU još gora nego kod nas. Francuzi, Talijani i Nijemci pomažu svojim brodogradilištima, a što mi radimo? Problem Brodosplita nitko ne rješava. Možda nas je najbolje prodati, u Zagrebu ionako nema mora”, dopustio je Šegvić malo ironije.

Možda na kraju tek treba pripomenuti da ako netko ode iz škvera s otpremninom to zapravo ništa ne znači. Svjedoči tome primjer aktualnog člana Uprave Antuna Čaglja, koji je prije dvije godine uzeo otpremninu i otišao iz Brodosplita samo da bi prije koji tjedan bio ponovno vraćen u kolektiv, i to na najvišu funkciju…

izvor: index.hr

Brodosplit: Tko hoće, može otići iz škvera, ali neće dobiti više od 98.000 kuna otpremnine

Uprava Brodosplita uputila je početkom godine dopis direktorima sektora, pogona i službi da ih pisanim putem izvijeste o tome koliko bi ljudi iz njihovih radnih sredina željelo otići iz Brodosplita uz otkaz ugovora o radu.

Ponuda za odlazak vrijedi za više od 1600 radnika iz neproizvodnog sektora. Iako Uprava obećava da će im isplatiti otpremnine sukladno članku 78. Kolektivnog ugovora, po kojem imaju pravo na otpremninu u iznosu od 40 posto prosječne mjesečne bruto plaće koja je radniku isplaćena u zadnja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu za svaku navršenu godinu neprekidnog rada kod poslodavca, napomenuli su da je maksimalni iznos otpremnine koju pojedini radnik može dobiti 98 tisuća kuna.

Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata u “Brodosplitu” kaže da dio u kojem se ograničava visina otpremnine nije u skladu s Kolektivnim ugovorom.

- To ne znači da će Brodosplit napustiti 1600 radnika, to znači samo da mogu otići oni koji to žele. Ne znam kome to pada na pamet, možda je namijenjeno onima koji imaju manje plaće. To je kao da se Hajdukovim igračima ponudi da odu oni koji žele, pa da im onda ode prva momčad.

Međutim, dio o ograničavanju otpremnine nije sukladan Kolektivnom ugovoru, a mi ćemo tražiti da se Kolektivni ugovor poštuje u cijelosti. Naša Vlada ne zna uopće što radi. Očito je da im Debeljak treba za nešto, ali ja ne znam za što. Možda samo zato kako bi ispalo da ima zainteresiranih za kupovinu škvera – kaže Zvonko Šegvić.

Dan nakon što je dopis pod nazivom “Otkaz ugovora o radu s pravom na otpremninu režijskog i službeničkog kadra” poslan direktorima, na svojim internet stranicama se oglasio i Nezavisni sindikat. Napisali su da će u slučaju proglašenja tehnološkog viška i drugih vrsti viška, stupiti u pregovore za najpovoljnije rješenje mogućih otpremnina, a naročito u kontekstu odluke Vlade iz ožujka 2011. godine kada je osigurano 210 milijuna kuna za otpremnine radnika.

Reakcije radnika na ponudu još se očekuju, a budući da je još sve u fazi prikupljanja podataka, ne zna se ni koliko je škverana zainteresirano za odlazak iz Brodosplita.

izvor: dalmacijanews.com

1,788
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 2 puta, Ocjena: 4.5/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!