tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Da se građane Hrvatske konstantno truje uvoznim smećem od hrane odavno je poznata stvar, kao i da smo na ovaj problem već u više navrata upozoravali hrvatsku javnost. Da navedenom trovanju svojih građana odgovorni u Vladi odnosno resornom Ministarstvu ne poduzimaju ništa, a kamo li tome stali na kraj pokazuje i najnoviji slučaj oko povlačenja nekih proizvoda, mlijeka posebno.

Ne radi se u ovom slučaju o povlačenju nekih proizvoda radi manjih tehničkih grešaka ili proizvodu koji se u Hrvatskoj ne proizvodi već o „uvezenom“ mlijeku odnosno proizvodu koji se doista masovno konzumira, a kao posebni konzumenti su djeca u prvom redu. Netko se dakle ne samo sjetio kako bi bilo dobro, a vjerojatno i jest za nekoga, proizvedeno mlijeko u Hrvatskoj izvoziti i naravno time dobro zaraditi, a istovremeno uvoziti očito ono koje je iz raznih razloga očito „jeftinije“ od domaćeg. Ne treba biti previše pametan da bi se zaključilo da u pravilu sve to što uvezemo jest daleko ispod kvalitete onog što istovremeno izvozimo. Kada bi u ovom slučaju bila riječ samo o nekoj manjoj razlici u kvaliteti to baš i ne bi bio neki problem jer zakoni tržišta su poznati svima, dakle isti su jasni i neumoljivi, ali kada se umjesto proizvoda deklariranog kao zdravstveno ispravnog za konzumiranje uvozi proizvod koji u sebi sadrži otrov je već nešto što je za podizanje svih u Hrvatskoj na razinu CRVENO.

Treba li uopće sada posebno prozvati i zatražiti trenutno podnošenje ostavke Ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, pa onda uz njega smijeniti redom sve odgovorne u lancu odgovornosti koji nisu na vrijeme spriječili da se uopće takvo mlijeko nađe u prodaji. Kako se ovaj problem uvoza smeća od hrane ne odnosi samo na ovaj slučaj sa mlijekom, valjda će napokon i oni koji trebaju raditi svoj posao u Vladi uvidjeti važnost postizanja prehrambene neovisnosti Hrvatske. Više priznatih i poznatih stručnjaka iz domene poljoprivredne proizvodnje su suglasni kako se u relativno kratko vrijeme i uz relativno mala ulaganja može značajno podići proizvodnja hrane, uključujući naravno i mlijeko, te tako otvoriti i velike mogućnosti za povećanje zaposlenosti. Svjedoci smo da umjesto razvoja proizvodnje ova Kukuruku Vlada sa velikom upornošću uništava i ono malo proizvodnje što je ostalo, između ostalog i samu proizvodnju mlijeka.

Da je i malo političke mudrosti kod odgovornih u Vladi, onda bi razumjeli ono što je po ovom pitanju kazao toksikolog Rardovan Fuch, a posebno bi „to“ znali i primijeniti na sve uvozne prehrambene proizvode. Da se odgovorni drže samo dopuštenih granica koncentracije nekih tvari u proizvodima koje vrijede u zemljama EU, onda 90% onog „uvoznog smeća od hrane“ nikada ne bi prešlo granicu Hrvatske, a kamo li se našlo na stolu.

Valjda neki čekaju da prvo postanemo punopravni član EU pa da tek onda prestanu trovati svoje građane.

Tom smeću i „smeću“ trebamo svi jasno i glasno kazati, STOP smeću.

U Zagrebu, 09.02.2013.

Predsjednik BUZ
Milivoj Špika prof.

1,096
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!