tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Poslije 35 mjeseci od raspisivanja natječaja, kada su istekli svi rokovi, kao što je poznato ništa iz tog natječaja nije ispoštovano. Vlada donosi novi zakon temeljem članka 8. i članka 31. stavka 2. Zakona o Vladi Republike Hrvatske, a u vezi sa člankom 36. Zakona o upravljanju državnom imovinom. Kako bi izbjegla mogučnosti tužbi i nezakonitih odluka direktnom odlukom prepuštaju Div brodogradnja d.o.o. Samobor 8.073.568 dionica trgovačkog društva. Znači ne Div Samobor nego novoosnovanom poduzeču tako da se izbjegne bilo kakva odgovornost Vlade i Samoborskog Div-a, pa Vam u cjelosti prijedlog odluke Vlade RH koja će biti donesena slijedeći četvrtak (28. veljače 2013.), a Vi procjenite tko je bio u pravu. Sindikat ili drugi akteri u ovim neistinama?

Napokon blef postaje istina

 ___________________________________

Sva tri sindikata su usuglasila novi socijalni sporazum. U četvrtak ujutro slijedi potpisivanje ugovora, a ukoliko se ne potpiše sporazum sindikati neće prisustvovat potpisivanju ugovora.

Nezavisni sindikat BRODOSPLIT, udružen u Hrvatsku udrugu sindikata, zastupan po predsjedniku Zvonku Šegviću,

Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat, udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, zastupan po predsjedniku Vedranu Dragičeviću i Glavnom sindikalnom povjereniku SMH-IS Brodosplit Jošku Franiću

Radnički sindikat BRODOSPLIT, udružen u Udrugu radničkih sindikata Hrvatske, zastupan po predsjedniku Ivanu Čavki, s jedne strane

i
DIV Brodogradnja kao sastavni dio društva DIV d.o.o. tvornica vijaka, Bobovica 10a, 10430 Samobor, zastupan po direktoru Tomislavu Debeljaku, s druge strane,
I
Ministarstvo gospodarstva R.H., zastupan po ministru Ivanu Vrdoljaku,

Dana ___________ 2013. sklapaju slijedeći

SOCIJALNI SPORAZUM

I.
Strane potpisnice pri sklapanju ovog Socijalnog sporazuma (nastavno «Sporazum») polaze od slijedećih neprijepornih utvrđenja:

1. Sindikati potpisnici imaju svoje članove i djeluju u BRODOSPLITU te je njihov zajednički cilj očuvanje radnih mjesta i promicanje prava i interesa članova sindikata i svih radnika poslovnog sustava BRODOSPLIT.

2. DIV Brodogradnja kao sastavni dio društva DIV d.o.o tvornica vijaka kupac je većinskog udjela u BRODOSPLITU.

3. Ministarstvo gospodarstva R.H.

II.
DIV Brodogradnja se obvezuje nakon što postane vlasnik većinskog udjela u BRODOSPLITU d.d. osigurati provedbu slijedećeg:
I. KOLEKTIVNI UGOVOR
1. Ispunjavati u cijelosti i u roku sve obveze iz postojećeg Kolektivnog ugovora za poslovni sustav BRODOSPLIT prema radnicima i sindikatima, sve do sklapanja novog kolektivnog ugovora, a prilikom kolektivnog pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru pregovarati u dobroj vjeri.

II. UVJETI ZA RAD SINDIKATA

Kupac se obvezuje poštivati uvjete prethodno dogovorene za rad sindikata uz poštivanje Zakona o radu, Kolektivnog ugovora i međunarodnih konvencija rada.

III. PREDSTAVNCI SINDIKATA U NADZORNIM ODBORIMA

Kupac se obvezuje da će u vladajućem društvu omogućiti predstavnicima sindikata članstvo u Nadzornim odborima.
Sindikati samostalno odlučuju o načinu delegiranja svojih predstavnika.
Ministarstvo se obvezuje da će u Nadzornom odboru Hrvatske brodogradnje Jadranbrod osigurati jedno mjesto za predstavnika sindikata. Sindikati samostalno odlučuju o načinu delegiranja svojeg predstavnika.

IV. OTPREMNINE

Ukoliko budući vlasnik bude otkazivao ugovore o radu poslovno uvjetovanim otkazom (višak radnika zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga), svakom radniku kojem otkaže ugovor o radu isplatiti otpremninu u visini 6.400,00 (šesttisućačetiristotine) kuna neto za svaku godinu rada navršenu u poslovnom sustavu BRODOSPLIT, uz prethodno usuglašavanje sa sindikatom.

V. DIONICE

Budući vlasnik se obvezuje ustupiti svim radnicima poslovnog sustava BRODOSPLIT, koji su u radnom odnosu u društvu za vrijeme prve dokapitalizacije 25% dionica bez naknade kao zalog dobre volje.

VI. DOKUP MIROVINE

Kupac se obvezuje da će s Royal osiguranjem sklopiti ugovor temeljem kojega će radnicima koji ostvaruju pravo omogućiti dokup mirovine, ako oni za to budu zainteresirani (sukladno čl. 87b. Kolektivnog ugovora Brodosplita).

VII. UDRUGE

Kupac se obvezuje da će svim udrugama koje postoje u Brodosplitu (Dobrovoljni davaoci krvi, Kulturno umjetničko društvo, Foto klub , Udruga veterana domovinskog rata ….) omogućiti nesmetan rad te da neće umanjiti razinu njihovih sadašnjih prava i potpora, korištenje prostora kojim se sada koriste, te da će se prema njima odnositi s osobitom pažnjom.

VIII. SUDSKI SPOROVI

Kako među potpisnicima sporazuma postoje sudski sporovi koji opterećuju odnose, potpisnici sporazuma obvezuju se da će sve sporove obustaviti.

IX. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Svi potpisnici ovog sporazuma dati će po jednog predstavnika u tijelo za tumačenje provedbe odredbi ovog sporazuma.
Sporazum će se ovjeriti kod javnog bilježnika i stupa na snagu po ovjeri.

Sporazum je sačinjen u pet (5) istovjetnih primjerka od kojih svaki potpisnik zadržava po jedan primjerak.

Za Nezavisni sindikat BRODOSPLIT
Predsjednik
________________
Zvonko Šegvić

Za Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat
Predsjednik
_________________
Vedran Dragičević
i
Glavni sindikalni povjerenik SMH-IS Brodosplit
___________________
Joško Franić

Za Radnički sindikat BRODOSPLIT
Predsjednik
________________
Ivan Čavka

Za Ministarstvo gospodarstva R.H.
_______________________
ministar, Ivan Vrdoljak

Za DIV d.o.o.tvornicu vijaka
Direktor
_______________________
Tomislav Debeljak

Sporazum u izvornom obliku možete vidjeti ovdje

___________________________________

 

 

Socijalni sporazum koji su dužni potpisati sa sindikatom, a dogovoren je sa Vladom i Ministarstvom Gospodarstva prijedlog Vam stavljamo u izvornom obliku. Ako imate kakav prijedlog, sugestiju, ideju i slično proslijedite na Nezavisni sindikat Brodosplita (nsb@nsb.hr).
Napokon blef postaje istina

Zvonko Šegvić

 

 

Nezaposlenost
Od vremena tiskanja do danas broj nezaposlenih i dalje raste.

1,938
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 14 puta, Ocjena: 2.07/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!