tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Pravilnik o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima
– tumačenje primjene članka 26. Pravilnika -

Ovrha se može provesti isključivo na dijelu primanja (plaće, mirovine i dr.) kako je propisano člankom 173. Ovršnog zakona, kod svih građana, bez obzira na prethodno dane isprave o suglasnosti zaplijene cijele plaće.

Sukladno članku 26. Pravilnika o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima (Narodne novine br. 6/13) koji je stupio na snagu 24. siječnja 2013., ovrha se može provesti isključivo na dijelu primanja (plaće, mirovine i dr.) kako je propisano člankom 173. Ovršnog zakona, kod svih građana, bez obzira na prethodno dane isprave o suglasnosti zaplijene cijele plaće. Sukladno članku 26. stavku 2. Pravilnika i sukladno članku 173. Ovršnog zakona, iznos izuzet od ovrhe uplatitelj primanja dužan je uplatiti na poseban račun i u slučaju kada sam provodi ovrhu na plaći.
Navedenim člankom osigurava se jednako postupanje prema svim građanima Republike Hrvatske te se sprječava diskriminatoran tretman onih građana koji su dali navedene isprave o suglasnosti zaplijene plaće prije lipnja 2008. godine. Na ovaj način, daje se i navedenoj skupini građana pravo na egzistencijalni minimum, koji je izuzet od ovrhe, a što je u skladu s člankom 55. stavkom 1. Ustava Republike Hrvatske prema kojemu svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život.

Naime, efikasnost u provedbi ovrhe limitirana je načelom zaštite ovršenika (potreba da se dužnik zaštiti ima svoju ekonomsku, političku, socijalnu dimenziju itd.) kao jednog od određujućih i korektivnih načela ovršnoga prava koje štiti društveno značajnije vrijednosti kao što su život, sloboda, dostojanstvo, osnove ekonomske i socijalne egzistencije i djelatnosti ovršenika. Naime, članak 6. Ovršnog zakona (Narodne novine, br. 57/96) izrijekom propisuje da se pri provedbi ovrhe treba paziti na dostojanstvo ovršenika te na to da ovrha bude za njega što manje nepovoljna. Načelo zaštite ovršenika je ostalo nepromijenjen dio ovršnopravnog poretka u Republici Hrvatskoj.

Zaštita ovršenika, između ostalog, ostvaruje se isključivanjem i ograničenjem predmeta i sredstava na kojima odnosno kojima se može prisilno tijekom ovršnoga postupka ostvarivati tražbina ovrhovoditelja te pružanjem ovršeniku određenih procesnih i materijalnopravnih garancija tijekom i u povodu ovršnoga postupka.

Za cijelu verziju kliknite ovdje: Pravilnik o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima

1,012
Tagovi:
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 2 puta, Ocjena: 4.5/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!