tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split
16. Ožujak 2013. Iz medija

Grobosplit

Ako je dernek povodom privatizacije splitskog brodogradilišta u svom dramaturškom i gastronomskom aspektu neodoljivo podsjećao na dirigirana narodna slavlja kojima se u proljeće ’90. pozdravljalo rađanje samostalne hrvatske države – novi vlasnik je, podsjetimo, na platou pred ulazom u tvornicu ispekao stotinu janjaca i jednoga vola („101 Dalmatinac“?), nastojeći intenzivnim mirisom spaljenoga mesa radnicima približiti osjećaj „da smo od sada svi jedna velika obitelj koju čeka težak zajednički posao“ – onda ta promišljena gesta nema ambiciju aludirati samo na značaj, nego i na karakter nove tvorevine. Država koju smo prije 23 godine dobili, naime, bila je policijska.
Grobosplit
U samostalnoj hrvatskoj državi, koju je domaća stoka dočekala na ražnju, tajne su službe prisluškivale i uhodile nezavisne novinare, kritičari režima bili su kriminalizirani, sudski progonjeni i izlagani javnome linču, a osobito neugodne pojedince – poput Milana Levara, Josipa Reihl-Kira, Ante Paradžika ili Milana Krivokuće – uklonili su s lica zemlje (uglavnom) nepoznati atentatori, slijedeći naloge više državne volje.

S obzirom na obredni povratak u devedesete, takve detalje vrijedi imati na umu, pogotovo ako i uvertira (ne samo gastro-simbolička) u spasonosni projekt privatizacije daje do znanja kako splitski škver od strane novopečenih posjednika nije doživljen tek kao država u malom, već mnogo striktnije – primjereno poslovnom mesijanizmu i krepkom rukovodnom mentalitetu – kao policijska država u malom.

Kod analogije, dakle, valja biti dosljedan, jer sve sluti na to da će novi poslodavac radnike tretirati jednako kao što je stari državnik tretirao Hrvate: poslat će ih da proliju značajne porcije krvi u interesu „zajedničkog posla“, pa ih potom šutnuti u mišje rupe s gaćama na štapu i gorčinom u plućima, a svatko tko s takvim bussines planom nije unaprijed suglasan bit će prokazan kao izdajnik i amoralni saboter, preuzimajući rizike koji iz takve kvalifikacije proizlaze.

Prije lakrdije s masovnim ždranjem i ispijanjem jeftinoga piva pred tvorničkom portom, Tomislav Debeljak – vlasnik samoborskog DIV-a i odnedavno vlasnik „Brodosplita“ – unajmio je detektive da uhode radnike i članove sindikata, te pomno bilježe njihove dnevne aktivnosti, da bi se zatim bijesno oglasio preko Facebooka, konsterniran otkrićem kako „tajnice u radno vrijeme čitaju razne časopise“, dok „čelnici sindikata provode većinu vremena u bircevima“.

Par dana kasnije pojavio se u „Jutarnjem listu“ kao autorski subjekt, potpisnik članka prostrtog preko dvije novinske stranice u kojem izdašno vrijeđa sindikalne aktiviste – jer se, eto, protive tako dobronamjernom potezu kao što je otpuštanje 40 posto zaposlenih uz minimalne otpremnine – koristeći isti detektivski izvještaj, s tim da angažirane istražitelje, prikladno serioznoj prirodi medija, sada naziva „ljudima zaduženim za dubinsko snimanje tvrtke prije preuzimanja“.

„Želim konačno razotkriti kako je sindikalni pokret u brodogradilištu pretvoren u hobotnicu koja se bavi reketarenjem i mobingom“, piše Debeljak. „Jesu li ti sindikati plaćeni da zagovaraju zatvaranje pogona i gubitak radnih mjesta“, pita se Debeljak. „Odlučili smo da je bilo dosta sindikalnog reketarenja, jer malo je falilo da njegova posljedica budu ljudi bez posla i na cesti“, upozorava Debeljak. „Oni ne žele izgubiti lagodne radne dane tijekom kojih su se prvenstveno bavili politikantstvom i ostvarivanjem osobnih ciljeva“, naglašava Debeljak.

Kako je moguće da se jedva opismenjeni debil menadžerske provenijencije uopće pojavi u „Jutarnjem listu“ kao autorski subjekt (te, uzgred budi rečeno, posve maloumno optužuje škverane zbog „lagodnih radnih dana“ i „čitanja raznih časopisa“ na radnome mjestu, dok istovremeno konstatira kako je najveći problem „Brodosplita“ u tome što firma nema posla), mogu se pitati samo naivni i neupućeni, jer zagrebački dnevnik već se proslavio serijom napaljenih feljtona o hrvatskim radnicima koji bezdušno eksploatiraju hrvatske poslodavce, tove se od nerada, koriste godišnje odmore koji im po zakonu pripadaju, podmuklo se opiru ukidanju zadnjih socijalnih prava i blokiraju ekonomski oporavak zemlje buneći se protiv neljudski niskih nadnica i otkaza bez otpremnina. Poput onog odreda detektiva, „Jutarnji“ je poslužio samoborskom tajkunu kao služba za zavođenje reda i ispomoć u pravedničkom ratu protiv radničkoga ološa.

Simbolički znak jednakosti između tek rođene Hrvatske i tek privatiziranog „Brodosplita“ – dovitljivo sugeriran uz pomoć nabijanja stoke na ražanj – stoga bi bilo moguće grafički predstaviti u vidu dva paralelno položena pendreka, s ručkama na suprotnim krajevima. Privatne kompanije sa sve manje otpora preuzimaju ovlasti države, naročito kada se radi o sektoru represije i usvajanju prava na upotrebu sile. Tada nastupa agilni poslovodni Gestapo, na čelu sa sturmbannführerom Debeljakom, da policijskim metodama isljeđuje raspuštenu trudbeničku bagru i ukloni razliku između zaposlenih i osumnjičenih, a potom – budući to smatra posve normalnim – preko Facebooka i renomiranih dnevnih novina propagira novu etapu nacifikacije kapitalizma.

Pojava je u Hrvatskoj dosta raširena. Prije nekog vremena, na primjer, u izdavačkoj su kući „Profil“, nakon krađe stanovite količine knjiga iz skladišta, odlučili sve zaposlenike podvrgnuti poligrafskom testiranju, tvrdeći da na rafiniranu mjeru nasilja imaju zakonsko pravo i da su na detektoru laži ispitani samo radnici koji su potpisali dobrovoljni pristanak, uz prešućeni dodatak da je onima što su to odbijali zaprijećeno otkazima.

Ili: prilikom svečanog otvaranja elitnoga poslovno-stambenog centra na zagrebačkom Cvjetnom trgu, tajkun Tomislav Horvatinčić predstavio je javnosti svoju privatnu vojsku, skupinu neandertalaca jednoobraznog dizajna, okićenih crvenim beretkama, sivomaslinastim uniformama i obiteljskim grbom veličine palačinke prišivenim na prsima. Bila je to zorna poruka građanima što su par dana ranije na istoj lokaciji protestirali zbog uzurpiranja javnoga dobra i koje su – spomenimo usput – hapsili i trpali u marice neandertalci u državnim odorama.

Sva je prilika kako neće trebati dugo čekati da se antipoduzetnička klima u industrijskim pogonima – koja dolazi od kriminalne strukture što se naziva radnom snagom – po potrebi suzbija oružanim sredstvima, štoviše, u vještim bi privatnim rukama ista mogla postati sastavnim dijelom sredstava za proizvodnju. Politička oligarhija neće se protiviti, ona ionako sve solidarnije prepušta onoj ekonomskoj mehanizme državnoga djelovanja. A ako je politička vlast u pridjevu još i „socijaldemokratska“, sve može dobiti toplu sentimentalnu notu, jer će parole o „socijalnoj državi“ i „radničkim pravima“ ipak biti sačuvane, u ormaru s iznošenom odjećom, posute lavandinim uljem za zaštitu od moljaca, kao uspomene na čedniju mladost.

Sturmbannführer Debeljak, lišen razloga za jed, tada će slobodno šetati svastiku po navozima. O obljetnicama državnosti neće štedjeti zaklanih ovaca i volova da zavara glad poslušnome stadu. Za hrvatskoga poduzetnika to nije malo. To je puna štala kapitala.

izvor: Viktor Ivančić, Novosti
1,959
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Jedan komentar na “Grobosplit”

  1. metla says:

    vrhunski tekst VIKTORA IVANČIĆA .PROSTO MI JE uNEZAMISLIVO da nitko od rektalnih alpinista nije reagira.uposjedu sam slobodne dalmacije od 1.5.2012u kojoj polupismeni zloćinac objavljuje da ,su saznanja diva da najmanje 90posto sadašnjih zaposlenika brodosplita ima putra na glavi. ma važno je dobit lovu sve ostalo je nebitno.novinarima je zabranija ulaz za nedavnog posjeta europarlamentaraca.nepoznati tipovi šetaju u dvojkama od sjevera prema jugu i obratno.jedino konkretno šta je napravija je imenovanje 12 velićanstvenih svojih korporativnih strućnjaka tipa trći laži. a ugovora nema pa nema.

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!