tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Debeljak: Ne postoji niti jedan promil da „Brodosplit“ ne uspije; Šegvić: Sačuvali smo nadu
Nakon dva dana intenzivnih razgovora u „Brodosplitu“ gdje su se za pregovaračkim stolom našli predstavnici triju sindikata i novi vlasnik brodogradilišta Tomislav Debeljak, postignut je dogovor oko posebnog aneksa na važeči kolektivni ugovor.

Ono što je dogovoreno i potpisano u tom ankesu može se sažeti u slijedećem: svih 3400 radnika „Brodosplita“ će dobit 4 tisuće kune otpremnine po godini staža, plus 1500 za svaku godinu preko 20. godine staža, potom će 500 radnika dobiti ugovor na radu na određeno, 1500 na nedoređeno, a ostatak škverana (1400) bit će zbrinuto kao tehnološki višak.

Ispred upravne zgrade brodogradilišta je žurno sazvana konferencija za medije kako bi se postignuto javno i obznanilo. Pred novinare su se tako osim vlasnika Debeljaka, pojavili Darko Pappo, predsjednik uprave brodogradilišta, te čelnici Nezavisnog sindikata, Sindikata metalaca i Radničkog sindikata. Premda su im lica pred objektivima fotoaparata bila vedra i nasmijana, mnogi su primjetili kako im je osmjeh bio ukočen i „kiselkast“.

-Zadovoljan sam… Ne postoji niti jedan promil da „Brodosplit“ ne uspije-uvodno je kazao škverski vlasnik Debeljak.
-Potpisali smo dogovoreno, a u slijedećih 30 dana idemo u izmjene važećeg kolektivnog ugovora. Svima poštene otpremnine i mogućnost da rade. Ukupno za otpremnine treba izdvojiti oko 230 milijuna kuna. Nakon Uskrsa vjerujem da ćemo imati pressicu na kojoj ćemo obznaniti jedan novi posao i potpisati ugovor…-izjavio je Debeljak.

Zanimljvio, cijela pressica na otvorenom prošla je pod budnom paskom brojih zaštitata u crnim uniformama koji su, osim pregovaračke svite, diskretno okružili i novinare. Na izlazu iz škvera novinarska su vozila otvarana i pregledavana.
Zvonko Šegvić, predsjednik „Brodosplitovog“ Nezavisnog sindikata kazao je kako je „postignuti dogovor najviše što je bilo moguće postići“.

-Sačuvali smo nadu, jer će radnici dobiti otpremnine i nastaviti raditi. U svakom trenutku u brodogradilištu mora biti minimalno 2 tisuće radnika. U Kraljevici su naše kolege dobili otpremnine, ali se nikada više u škver nisu vratili. Nisam bitan ja, nije bitan Debeljak, važan je samo škver…-pomirljvi je bio sindikalac Šegvić.

-Čemu „kiselkast“ osmjeh na licu-pitamo čelnika najbrojnijeg škverskog sindikata.

-Od kuda da izvučem veći, srdačniji osmjeh kad će 1400 ljudi ostati bez posla…-iskreno je Šegvić koji je cijelo vrijeme bio pod prismotrom jednog zaštitara u smeđoj kožnoj jakni. Kako smo doznali, kad god se Šegvić pojavi u škveru, nađe se pod pratnjom tog istog zaštitara.

Usprkos kaznenoj prijavi zbog navodno izrečenih prijetnji smrću koju je šegvić zaradio od Debeljaka, uljudno su se rukovali na pregovorima. Prijetnja koje je Šegvić prije dva tjedna navodno uputio Debeljaku vjerovatno je razlog „sigurnosnog nadzora“.

Vedran Dragičević, čelnik Sindikata metalaca Hrvatske kazao je novi vlasnici preuzimaju svu odgovornost za provedbu dogovorenog.

-Bitno je da svi radnici dobivaju otpremnine, jer u slučaju stečaja, to ne bi bilo moguće. Radnici zadržavaju stečena prava, uz otpremnine. Sindikat neće utjecati na to tko će dobiti otkaz, no od 1. travnja kreću prvi otkazi. Nema tzv.“jednodnevnih otkaza“, nego ili novi ugovor o radu ili odlazak na zavod za zapošljavanje-kazao je Dragičević.
‘Škverski plenum’, kako se moglo čuti, prošao je u civliziranom, pače kulturnom tonu.

Svjesni teške situacije, sindikalni vođe pokazali su zrelost. Nisu se čuli povišeni tonovi ili prijetnje radničkim nemirima kao u nekim drugim vremenima. S druge strane stola, ugodno je iznenadio Tomislav Debeljak. Okružen suradnicima, nastupio je prema sindikatima smireno, profesionalno, čak bez previše emocija u nastupu. Nikome nije upadao u riječ. Nisu ni njemu. Kako su neki primjetili, sušta suprotnost onom Debeljaku koji se sa facebooka nerijetko grubo i neobično emotivno obrušavao na sindikate i medije.

Ipak, treba reći da sve dosadašnje poteze novih vlasnika sami škverani s kojima smo razgovarali više dovode u vezu sa nesigurnošću nego sa sigurnošću. No, to je realnost brodogradilišta. Malo tko više vjeruje u povratak škvera na stare slave. Nadamo se da optimizam vlasnika koji za ugovore za nove brodove iz dana u dan kazuje kako „samo što nisu potpisani“ neće prekriti razočaranje.

izvor: >slobodna Dalmacija
2,909
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!