tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Sloboda sindikalnog organiziranja
Ustavom Republike Hrvatske te Zakonom o radu zajamčena je sloboda sindikalnog organiziranja, te radnici imaju pravo, bez bilo kakve razlike, po svojem slobodnom izboru, učlaniti se u sindikat, uz uvjete koji mogu biti propisani samo statutom ili pravilima tog sindikata. Prema tome, poslodavac nema pravo utjecati na činjenicu tko može biti članom sindikata, već se uvjeti za učlanjenje u sindikat smiju propisati samo statutom ili pravilima tog sindikata. Nadalje, Zakonom o radu je propisano da nitko ne smije biti stavljen u nepovoljnii položaj zbog članstva u sindikatu, odnosno zbog sudjelovanja ili nesudjelovanja u djelatnosti sindikata, jer takvo postupanje bi predstavljalo diskriminaciju.
Stoga, Zakon o radu ujedno zabranjuje poslodavcu da radnika, zbog članstva u sindikatu stavlja u nepovoljniji položaj od drugih radnika, te članstvo u sindikatu ne smije biti okolnost na kojoj polsodavac temelji svoju odluku o promjeni poslova koje radnik obavlja, odnosno mjesta rada, napredovanju, plaćanju i prestanku ugovora o radu.
Ukoliko bi poslodavac postupao na opisani način, time bi i narušavao slobodu sindikalnog udruživanja ali i diskriminirao radnike po osnovi članstva ili nečlanstva u sindikatu.

izvor: MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA
Kabinet ministra
1,332
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 5/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!