tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava očitovalo se o “Instrukcijama za ponašanje” koje je novi vlasnik “Brodosplita” Tomislav Debeljak prošlog mjeseca uputio škverskim radnicima. Posjetimo, najspornija stavka famoznih “Instrukcija” jest ona da voditelji škverskih odjela, kao i njima podređeni kolege, prema naputcima novih vlasnika, ne smiju biti članovi sindikata.
Ne može Debeljak nikome zabraniti da uđe u sindikat
“Sve razine rukovođenja moraju se odlučiti hoće li biti rukovoditelji ili članovi sindikata”, stoji, među ostalim, u “Instrukcijama”, a o čemu smo već izvještavali. Kako nam je rečeno u kabinetu ministra rada Miranda Mrsića, navedena stavka “Instrukcija” diskriminira radnike i narušava slobodu sindikalnog djelovanja.

Nepovoljan položaj

- Ustavom RH, te Zakonom o radu, zajamčena je sloboda sindikalnog organiziranja, te radnici imaju pravo, bez bilo kakve razlike, po svojem slobodnom izboru, učlaniti se u sindikat, uz uvjete koji mogu biti propisani samo statutom ili pravilima tog sindikata. Poslodavac nema pravo utjecati na činjenicu tko može biti član sindikata, nego se uvjeti za učlanjenje u sindikat smiju propisati samo statutom ili pravilima tog sindikata.

- Zakonom o radu je propisano da nitko ne smije biti stavljen u nepovoljniji položaj zbog članstva u sindikatu, odnosno zbog sudjelovanja ili nesudjelovanja u djelatnosti sindikata, jer bi takvo postupanje predstavljalo diskriminaciju. Zakon o radu ujedno zabranjuje poslodavcu da radnika, zbog članstva u sindikatu, stavlja u nepovoljniji položaj od drugih radnika, te članstvo u sindikatu ne smije biti okolnost na kojoj poslodavac temelji svoju odluku o promjeni poslova koje radnik obavlja, odnosno mjesta rada, napredovanju, plaćanju i prestanku ugovora o radu – kazao nam je Krunoslav Vidić, glasnogovornik Ministarstva rada, te dodao:

- Ako bi poslodavac postupao na opisani način, time bi i narušavao slobodu sindikalnog udruživanja, ali i diskriminirao radnike po osnovi članstva ili nečlanstva u sindikatu.

Priupitali smo i Josipa Jurišića, glasnogovornika Uprave “Brodosplita”, kojim su se zakonom poslužili kako bi rukovodeća mjesta u škveru uvjetovali nečlanstvom u sindikatu. Međutim, odgovor nismo dobili.

Moraju odustati…

Od sporne stavke “Instrukcija za ponašanje” novi vlasnik škvera morat će odustati.

- Socijalni partneri su se suglasili da će prigodom provođenja postupka restrukturiranja poštovati odredbe Zakona o radu te važećeg Kolektivnog ugovora. Stoga se može očekivati da će poslodavac, ako je namjeravao postupati na nezakonit način, odustati od takve namjere – kažu u Ministarstvu rada.

izvor: Slobodna Dalmacija
871
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!