tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Vidiš li ti, trafikant, šta radi ovaj Tomislav Debeljak u Brodosplitu?

– Radi ono zbog čega se i kupuju škverovi.

– A zbog čega se, bogati, kupuju?

– Pa zbog otpuštanja viška radnika, zbog čega bi drugo?!

– Jebala te ta anarhosindikalna terminologija! Ne kaže se otpuštanje nego zbrinjavanje.
Potpisan ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u
– Okej. Vidim kako ih zbrinjava. Rođeni otac ih ne bi bolje zbrinuo. Dijeli otkaze, dijeli otpremnine, a dijeli im i očinske savjete da »novac koji će dobiti za otpremnine moraju usmjeriti u svoj posao, a ne smije ga se utrošiti u luksuz jer su teška vremena«.

– A jesi li vidio kako pazi na njihovo zdravlje?

– Kako? Nije vrag da za šljakerima šalje detektive koji će ih sklanjat s propuha?

– Kakve detektive?

– Prave pravcate. One koje je već slao da uhode radnike i sindikaliste, da mu podnose iscrpne izvještaje o njihovim dnevnim aktivnostima, pa da poslije može mahat detektivskim otkrićima kako »tajnice u radno vrijeme čitaju razne časopise«, a »čelnici sindikata provode većinu vremena u bircevima«.

– E, ovaj put je umjesto detektiva poslao pismo na 157 adresa liječnika obiteljske medicine od kojih je zatražio da »radnicima Grupacije Brodosplit u razdoblju dok traje otkazni rok, a za koje vrijeme radnik ne radi, ne otvaraju bolovanje kako bi izbjegli traženje kontrole otvaranja bolovanja sukladno važećim zakonskim propisima«. Šta me tako gledaš? Evo ti faksimil pisma objavljen u novinama…

– Ali to nije potpisao Debeljak…

– Nego Debeljakova direktorica Sektora općih poslova.

– Vidim ja, bit će opet posla za detektive. Samo što će sada osim radnika morat uhodit i liječnike.

– Pametnije bi im bilo da pohvataju par liječnika i da ih odvedu do Debeljaka. Da netko stručan vidi šta je u toj glavi koja je smislila ono što još nitko nije.

– Nećemo sad pretjerivat! Pa nije Debeljak izmislio neoliberalni humanizam.

– Da, on ga je samo dodatno oplemenio. Splitski liječnici kažu kako je ovo prvi put u njihovoj praksi da ih neka tvrtka pismom obavještava da ne smiju otvarat bolovanja njezinim radnicima za vrijeme otkaznog roka. Jedna liječnica se u Slobodnoj Dalmaciji pita: »Pa tko su oni u splitskom škveru da liječnicima kazuju kome se može, a kome ne može otvoriti bolovanje?!« To bi fakat medicina trebala ustanovit tko su ti dragi i dobri ljudi koji misle da radnik u otkaznom roku nema ista prava kao i kada radi. I koji misle da radnik u otkaznom roku ne može i ne smije bit bolestan.

– A šta na sve to kažu u Brodosplitu?

– Da su „sve informacije u vezi s organizacijom sustava uređene kao poslovna tajna, te ne mogu biti predmet javne rasprave preko medija“. I još k tome da »svi procesi koji se odvijaju u društvu Brodosplit odgovaraju svjetskim standardima korporativnog upravljanja«.

– Nisam znao da ne možeš bit svjetski menadžer ako ne prijetiš liječnicima.

– Ništa ti ne znaš, moj trafikant… Vjerojatno ne znaš ni to da će splitsko brodogradilište pod Debeljakovom upravom proizvodit led.

– Kakav led, jebateled?

– Pravi led, od zaleđene slatke vode. Izgleda da po Splitu i okolici hara neka epidemija: najprije onaj novi župan Ževrnja krene gradit akvapark usred ljutog kamenjara, a sad se ovaj Debeljak spustio na more kako bi proizvodio slanu vodu u krutom stanju…

– I šta će s ledom? Proizvodit umjetni Arktik jer je pročitao da se ovaj pravi otapa?

– Proizvodit će ledene platforme od slatke vode pomiješane s piljevinom, koje će bit čvrste poput armiranog betona, pa će moć izdržat čak i udar cunamija.

– Znači: neće pravit umjetni Arktik nego umjetnu Indoneziju, Polineziju, Melaneziju, Mikroneziju…?

– Pravit će platforme na kojima će se smjestit vjetroelektrane, pa čak i nuklearne elektrane. A te će se platforme isto tako moć iskoristit za gradnju prekomorskih autocesta. Debeljak već spominje cestu od Splita do Ancone.

– Najbolje da se udruži s Karamarkom. Da Debeljak naštanca brdo leda od Splita do Ancone, a onda Tomica kroz to brdo izbuši tunel. Pa jebateled, čime je ova zemlja zaslužila tolike genije?!

– Samo se ti zajebavaj, trafikant. Debeljak kaže da je na tu ideju došao za nepunih pola sata razmišljanja.

– Šteta što nije razmišljao čitav sat… Možda bi pingvin ispod peke već postao dalmatinski specijalitet. Ustvari, jebeš pingvina – bolji bi bio led ispod peke! Led uzgojen na farmi Ledosplit!

– Samo ti prosipaj svoje glupe dosjetke… A šta ako je Debeljak u pravu i ako proizvodnja leda uopće nije inkompatibilna s brodogradnjom?

– Kako to misliš?

– Pa lijepo… Tko zna napravit santu leda, valjda će znat napravit i »Titanica«!

– A kojeg će mu vraga »Titanic«?

– Pa da santa ne pluta besposlena.

2,480
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Jedan komentar na “Led ispod peke – ponos Brodosplita!”

  1. metla says:

    ZABORAVIJA sam možda komentirati i najvažniji problem kojegaima dotićni .strućnjaci kažu za malu djecu i adolescente kada prave probleme okolini i roditeljima da u stvari žele skrenuti pažnju na sebe da im se pomogne je sami nisu to u stanju.ako ovi dosadašnji postupci nisu takve vrste onda ne znam koji to potezi mogu natjerati medicinu da reagira.svaka ćast lijećnicima oiteljske medicine na redu su specijalisti.

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!