tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Jednostavno, oni koji su objavili na Indexu da je čekanje plaćeno više nego što je po kolektivnom ugovoru, moraju prvo znati da čekanje kao institut u Zakonu o radu više ne postoji, a u Zakonu o radu je regulirano da se to plaća na sasvim drukčiji način. Svi oni koji odrađuju otkazni rok, a kući su, treba im biti obračunata plaća kao da rade tj, obračunata na način kako se obračunavaju godišnji odmori. Ovo pišem zbog istine jer sve drugo je manipulacija sa istinom i zato negiram priopćenje koje je poslao Brodosplit Indexu. Imamo dokaze da je radnicima koji su u otkaznom roku smanjena plaća i do 40% što je protuzakonito. Svi oni koji žele točnu informaciju neka se jave u Nezavisni sindikat Brodsplita-a te će im bit sve objašnjeno kao i ponuđena besplatna pravna pomoć od strane naše pravnice Darke Todorić. Ne znamo zbog čega se ovako nezakonite rabote događaju u Brodosplitu i zbog čega odgovorne osobe u Brodosplitu posežu za nezakonitim potezima i tako donose svoj integritet i svoje poštenje u pitanje. ZAR JE STRAH VEćI OD POšTENJA? Sram Vas bilo.

Zvonko Šegvić

U BRODOSPLITU je ovog tjedna mnoge zaboljela glava kada su vidjeli plaću. Nekima je manja i 30 posto! Kako sad to, nije jasno škveranima. Za sve u otkaznom roku trebali bi biti isti uvjeti za obračun, bez obzira jesu li na čekanju ili rade u škveru, smatraju. Ne i kod gazde Debeljaka, koji im je plaću obračunao po modelu “80 posto od satnice čekanja”.

Ipak su na čekanju…

Što zapravo znači ta formulacija. Evo što kažu u Brodosplitu.

“Kada su u pitanju radnici koji su tijekom otkaznog roka poslani na čekanje, isplatom naknade plaće u visini od 80 posto radnikove plaće, zaposlenicima se plaća viša naknada nego im pripada prema odredbama kolektivnog ugovora u situaciji kada su na čekanju. Dakle, iako su u otkaznom roku, činjenica je da su na čekanju i plaća im se isplaćuje shodno takvom radnom statusu, mada po većim iznosima nego je predviđeno kolektivnim ugovorima. Nitko od radnika koji nisu na čekanju nije prijavio manju plaću. To bi se eventualno moglo odnositi na radnike zaposlene putem kooperantske tvrtke Krka jer se na njih primjenjivao model stimulacije pa su oni koji su radili više dobili veća primanja, a oni koji nisu ispunili normu, dobili su manja primanja. Takav model stimuliranja trebao bi se uskoro početi primjenjivati u Brodosplitu”, kažu u splitskom škveru.

Porez će se svaliti na teret radnika

Nije samo manja plaća izazvala val depresije među radnicima škvera. Sve glasnije se, naime, čuje kako će ministar Linić oporezovati otpremnine radnicima koji će i dalje nastaviti raditi u sustavu gazde Debeljaka.

“Još uvijek čekamo mišljenje Porezne uprave treba li se za te radnike platiti porez ili ne”, kažu u Brodosplitu.

Problem je popriličan jer se radi o značajnoj svoti koja se odnosi na dvije tisuće radnika. Debeljak svakako neće platiti, nego će teret poreznog opterećenja svaliti na radnike. Nažalost, to je tako u nas.

Neformalno smo doznali da su se u Brodosplitu sami obratili Ministarstvu financija jer je model “otpremnina za sve, bez obzira nastavi li radnik raditi ili ne” u Hrvatskoj dosad neviđen te su pribavljena čak četiri različita pravna mišljenja o tome treba li porez platiti ili ne.

Debeljak doveo radnike iz Krke i fakturirao milijun kuna, u nabavi mu rade studenti!

Još je čitav niz pritužbi na recentna događanja u Brodosplitu. Umjesto škverana, u Brodosplitu rade Debeljakovi radnici iz Krke. Nekima se čini da gazda želi jednostavno naplatiti još jednu fakturu poput one za intelektualne usluge restrukturiranja od 70 milijuna kuna. Računica je jednostavna, jer država, odnosno, porezni obveznici Debeljakov Brodosplit financiraju s milijardu i pol kuna u idućih pet godina, i to zato jer je Europa tako htjela.

Osim toga, kažu nam škverani, u kadrovskoj su preostali radnici napravili prebačaj norme od 100 sati, dok njihove kolege sjede kući na čekanju. Zašto sjede, kada ima toliko posla? Najgore im je što u nabavi rade studenti. Debeljak je studente koji su radili na programu ocjenjivanja radnika ostavio u škveru. I to u nabavi. Mnogima je to bila kap koja je prelila čašu.

“Krka je najjeftinija, zato radimo s njom”

Evo što su u Brodosplitu odgovorili na fakturiranje Krke, angažman studenata i prekovremene sate u kadrovskom.

“Za lipanj je kooperantu Krka za odrađena 22.692 sata fakturirano 973.827,75 kuna s PDV-om. Da se fakturiralo cijenu rada po odredbama koje važe u Brodosplitu, cijena bi iznosila preko milijun kuna. Cijena brusača kod Krke je 41 kunu, a kod drugih kooperantskih tvrtki 47 kuna pa je Krka 15-ak posto jeftinija od ostalih. Potrebno je reći kako je 50-ak radnika Brodosplita prešlo u Krku, u kojoj radi 198 radnika. Kooperanti se zapošljavaju jer škveru, unatoč velikom broju radnika, nedostaje kvalitetnih radnika tog profila”, pojasnili su u Brodosplitu navalu radne snage iz DIV grupe.

Debeljak u Brodosplitu zadržao i studente koje plaća preko student servisa

Što se kadrovske tiče, bilo je, kažu, puno posla te su procijenili da je najbolje da ga odrade oni koji su već bili na poslu. Angažiranje drugih radnika usporilo bi čitav proces, zaključeno je. U škveru napominju da su svi radili sukladno odredbama Zakona o radu te da nije bilo probijanja zakonskih limita prekovremenih sati.

Studente koji su radili na projektu “360 stupnjeva” zadržali su jer su se pokazali kvalitetnima. Ispomažu na raznim poslovima preko student servisa. Navodno je Debeljak uočio mnoge propuste i sporne situacije u škveru, naročito u nabavi pa su mu se studenti činili kao zgodna zamjena za dosadašnje radnike.

izvor: index.hr
1,825
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

2 komentara na “Zar je strah veći od poštenja?”

  1. dardin says:

    svi su radnici dobili OTKAZ.Zato moraju dobit otpremnine koje se ne smiju oporezovat.Šta tu nije jasno?

  2. metla says:

    a šta reći nego onu od pokojnog mladena delića”"LJUDI MOJI MA JELI OVO MOGUĆE”".nažalost je moguće je.ono glavno tek slijedi,a to je da će radnici krke postati najbolji radnici na ovim prostorima.debeljak udara temelje brodogradnji na ovim prostorima ,a na prvom mjestu su poštenje ,kvalitet njega i njegovih domaćih i stranih izdajnika.nema više bolovanja a to potpisuje gospođa kojoj odavno treba medicinska pomoć i njenim ćlanovima obitelji.ona i nije bitna ionako će joj kao i svakom petokolonašu dati nogu u guzicu.šta još treba ućiniti ovaj samartanac pada face naivci shvate da uz pomoć veleizdajnika iz državnog vrha je došao ovo povijesno mjestosravni sa zemljom.

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!