tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

OBJAVA ZA MEDIJE
ZAGREB, 23. Kolovoza 2013. – Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava izvješćuje javnost kako je član Uprave Brodosplita, u izjavama za medije, obmanuo javnost rekavši kako je u kontaktima s pravnom službom ministarstva utvrđeno kako u ugovorima koje je uprava tog poduzeća ponudila radnicima nema spornih elemenata.

Kao što je ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med., izjavio, dijelovi ugovora o radu što ih je vodstvo Brodosplita ponudilo svojim radnicima nezakoniti su te će ministarstvo predložiti da se sporni dijelovi usklade sa Zakonom radu.

“U ponedjeljak će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dostaviti u Upravi Brodosplita i sindikatima mišljenje o ugovorima s prijedlogom izmjena stavki koje nisu u skladu sa Zakonom o radu”, najavio je ministar Mrsić.

Ovim putem želimo ponoviti kako ugovori nisu nezakoniti, nego samo neki njihovi dijelovi. O kojim je dijelovima riječ i kako se mogu uskladiti sa Zakonom o radu, u skladu s uobičajenom praksom suradnje sa svima koji nam se obrate za pomoć, savjet ili tumačenje zakonske regulative, ministarstvo će službeno izvijestiti Upravu Brodosplita te sindikate u splitskom brodogradilištu.

Krunoslav Vidić
glasnogovornik
MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA

Sindikati koji djeluju u Brodosplitu kod ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića

Na inicijativu sindikata koji djeluju u Brodosplitu održan je sastanak 21.08.2013. godine sa ministrom Mirandom Mrsićem i suradnicima. Osnovna tema sastanka je bila radno pravni status radnika Brodosplita kao posljedica sklapanja novih ugovora o radu, te zakonitost ugovora o radu koji se na potpis daju radnicima Brodosplita. Sindikati su predstavili sadržaj novih ugovora o radu kao i Pravilnik o radu i Pravilnik o plaćama, te su upoznali sve nazočne sa ne postojanjem socijalnog dijaloga nakon što je Brodosplit preuzeo novi vlasnik. Također su naglasili nepoštivanje odredbi važećeg Kolektivnog ugovora.

Sastanku su uz ministra Mrsića bili prisutni Marina Kasunić Peris, pomoćnica ministra i Ilija Tadić, voditelj službe radnog prava, te Ruđer Friganović direktor poslovne zajednice Jadranbrod i Zvonimir Novak iz Ministarstva gospodarstva.

Iz sindikata koji djeluju u Brodosplitu bili su prisutni Joško Franić, glavni sindikalni povjerenik SMH-IS i ujedno i regionalni povjerenik za Dalmaciju, Zvonimir Šegvić i Pave Matošić predsjednik i zamjenik predsjednika Nezavisnog sindikata Brodosplita, Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS i pomoćnica
predsjednika SMH-IS Vesna Mlinarić.

Dogovoreno je da će se o svim navedenim i dostavljenim aktima poslodavca očitovati Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a sindikati će temeljem tog očitovanja tražiti da se isti usklade s Zakonom i drugim važećim propisima. U slučaju daljnjeg nezakonitog sadržaja dokumenata sindikati će se obratiti Državnom inspektoratu radi inspekcijskog nadzora.

Debeljak je ponudio nezakonite ugovore, ništa ne potpisujte!

SINDIKATI Brodosplita danas su se obratili javnosti. Kažu da su razočarani postupcima Tomislava Debeljaka. Tvrde da je izigrao dogovor sa sindikatima te da radnicima uvjetuje da ugovore o radu potpisuju odmah na licu mjesta bez mogućnosti savjetovanja o sadržaju i pravima s pravnicima ili sindikatima.

Debeljak ponudio protuzakonite ugovore koji zadiru u privatnost radnika?!

Navode kako su ugovori koje je ponudio Debeljak suprotni odredbama Zakona o radu te da dio odredbi zadire i u privatnost radnika. Sindikati zato preporučuju da radnici ugovore ne potpisuju jer će stvoriti problem, pogotovo u slučaju raskida ugovora.

Sindikalisti tvrde da u ugovorima nije navedeno mjesto rada, naziv radnog mjesta i kratak opis poslova, ali su zato navedene sve moguće kazne ukoliko radnik nešto propusti napraviti. Premda bi osnovna plaća i dodaci na plaću te razdoblje isplate primanja trebali biti sastavni dio ugovora, to nije slučaj, upozoravaju škverski sindikati, već se Debeljak pozvao na Pravilnik o radu i Pravilnik o plaćama.

Radnici sami tražili da im se smanji naknada za prekovremeni rad?

“Otvoreno je pitanje je li poslodavac za čitav niz trgovačkih društava, koja je osnovao u okviru Brodosplita, donio pravilnik o radu i pravilnik o plaćama na zakoniti način? Ako akte nije donio, tada je prevario radnike jer se poziva na plaću i materijalna prava određene tim aktima. Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavca pri sklapanju ugovora o radu nigdje se ne spominje. Jednostrano se smanjuje naknada za prekovremeni rad i tvrdi da su sami radnici to tražili u anketama koje su ispunjavali. Pa zar to nije čisti cinizam?! U ugovoru o prodaji i prijenosu dionica izričito piše da se kolektivni ugovor koji već postoji u Brodosplitu poštuje do eventualnih izmjena ili sklapanja novog. Za to postoji zakonska procedura koja nije poštovana, dakle, direktno se krši Ugovor o prodaji i prijenosu dionica”, navode sindikalisti škvera.

Penali od šest plaća za posao kod drugog poslodavca

Žale se i na ugovaranje probnog rada u dužini od šest mjeseci, bez obzira na radni staž radnika i bez obzira na tip ponuđenog ugovora. Sindikati smatraju to zloupotrebom instituta probnog rada jer je uobičajeno da se ugovara s radnikom koji nije nikada radio na istim ili sličnim poslovima.

U ugovoru se, upozoravaju sindikati, navodi da radnik mora prijaviti ako je netko iz šire ili uže obitelji već u radnom odnosu kod poslodavca.

“Ministar je posebnim pravilnikom propisao koji se podaci o radnicima mogu voditi, dok je sve ostalo protuzakonito. Jedan od članaka koji je osobito revoltirao radnike je taj da se nakon otkaza ne smiju zaposliti kod drugog poslodavca jer će mu se naplatiti kazna od šest plaća. Dakle, neće se moći raditi 4 sata kod jednog poslodavca, a zatim 4 sata kod drugog, jer će ovaj prvi moći naplatiti kaznu. Želi se ugovoriti zabrana utakmice s poslodavcem baš za svakog radnika, premda se po Zakonu o radu to može napraviti samo ako radnik, koji u vrijeme sklapanja tog ugovora prima plaću manju od prosječne plaće, a što će vjerojatno biti s većinom radnika. Sindikati ne mogu prihvatiti ni sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme. Zakon je takav ugovor utvrdio iznimkom, dok u Brodosplitu svi radnici pojedine proizvodne jedinice imaju sklopljene ugovore o radu na određeno vrijeme uz ugovornu odredbu o povećanju opsega posla”, navode sindikalisti.

“Neka se ministri uključe ili ćemo uzeti stvar u svoje ruke”

Najavljuju kako će poduzeti sve aktivnosti da nadležnim državnim institucijama prijave nezakonite radnje.

“Razvidno je da se ovim ugovorima krše mnogi zakoni RH. Stoga, tražimo od ministara u Vladi, koji su sudionici privatizacije Brodosplita, da kontroliraju proces restrukturiranja i da se žurno uključe kako bi se proces završio u skladu s propisima RH i u skladu s onim što je ispregovarano s Europskom komisijom, jer ćemo u protivnom biti prisiljeni obratiti se Komisiji ili uzeti stvar u svoje ruke”, zaključuju povjerenici Nezavisnog sindikata Brodosplita, Radničkog sindikata Brodogradilišta te Sindikat metalaca Hrvatske.

U Brodosplitu su najavili skoro očitovanje na istup sindikalaca…

3,307
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

3 komentara na “Ugovori moraju biti sukladni sa zakonon. Ministarstvo će reći konačnu odluku!”

  1. dika says:

    ..ma jesi vidija ti metle…a zašto sam solirao…jer su se svi dogovarali i razgovarali “ispod stola”…i svi su mudro šutili…a sindikati najviše…i sad odjednom pozivaju ljude da ne potpisuju ugovore…nisu niti zucnili kad je ogromni dio proizvodnje otišao kuči osim sindikata metalaca nakon par dana…koliko sam profitirao zato što sam solirao je očigledno…doma sam kao i ogromna večina mojih kolega…jeli to pošteno…je…kako njima tako meni…neki od njih imaju neki datum povratka…neki su nastavili sa ugovorom na određeno…a neki su dobili direktni otkaz…a neki među kojima sam i ja nisu dobili otkaz (još) ali i nemaju datum povratka…toliko o tome koliko sam profitirao…onaj kome sam smetao tada ocjenio me je i odlučio o meni sada…a jeli tko štraca ili ne o tome nebi govorio…tko je koga komu i zašto proda je svejedno jer se to dogodilo…ali dobro sad…stav je sindikata da se ne potpisuje ugovor ako ga dobiješ…a koja je alternativa…što sindikati nude kao alternativu…mogu li garantirati nekome tko ne potpiše da če ga oni štititi i da neče imati posljedica…što nude…opet beskonačne razgovore “iza zatvorenih vrata”…kakav će biti status onoga koji nije potpisao a istekao mu je otkazni rok…puno se toga dogodilo u posljednje vrijeme…i onog očekivanog i onog neočekivanog…a vrijeme ističe…pa ako su sigurni sindikati u sve što govore neka to javno obrazlože pozovu radnike i neka krenu več jednom a ne ovako s vremena na vrijeme zasmrditi po medijima čisto onako da se vidi da su još živi…a onda tko zna što če se dogoditi…vjerujem da bi se mnogi iznenadili…

  2. metla says:

    a,štase ti uopće javljaš.skupa sa onom facebook štracom pumpali ste radnike protiv sindikata.Otac domovine drANTE STARĆEVIĆ je stalno govorija:NE VJERUJ POPU ,VJERUJ CRKVI.U CILOJ OVOJ PRIĆI DRŽAVA JE OPRALA RUKE OD KRVI PRAVEDNE.OMOGUĆENO JE KRIMINALCU DA OKUPIRA ŠKVER.svi njegovi potezi samo slipcima nisujasni.pokušava na sto naćina izvlaćiti novac iz skoro već mrtvog škvera.podsjeća me na sve bivše diktatore,jer je sada angažira profesionalnog novinara za face lifting.moj frenki laušiću kome češ ti moć pogledatu oći.stvarno je novac moć.naša si poslodavca pa dok ide ide.moj diko kad si ti organizira solo skupove tomica je trlja ruke.nemoj sad biti licemjer.

  3. dika says:

    .evo se opet oglasili sindikati…i opet se obračaju široj javnosti…pa nekima jednostavno ne ide ništa u glavu…kakvi su ugovori…izgleda nepovoljni…i šta sindikati traže…da se ne potpisuju…znači savjetuje se radnicima da ne potpisuju ugovore zbog toga i toga…sad jedno pitanje za sindikalce…što ako netko ne potpiše ugovor…hočete li ga zaštititi…kako če te to napraviti…ako dotični radnik ne potpiše ugovor na vašu inicijativu i dobije otkaz hočete li ga vi zaposliti…naravno da nečete…ali buni me uporno to što se sumnja u inteligenciju škverana…pa zar mislite da svaki pojedini škveranin ne može sve zbrojiti i oduzeti i vidjeti jeli mu se isplati potpisati ili ne…zar mislite da svaki pojedinac ne zna što je najbolje za njega…i na kraju radnik svaki za sebe na kraju vidjeti jeli to što je potpisao ili ne bilo pogrešno ili ispravno…i to če osjetiti na svojoj koži…ok…vi ste rekli svoje…vlasnik škvera je ponudio to što je ponudio…i to je to…neka svatko promisli i zaključi što je najbolje za njega…ali od svega najgore mi je što se opet obračaju ministrima i javnosti pa kao tobože ako oni ništa ne naprave sindikati če “uzesti stvar u svoje ruke”…a vrijeme teče…od polovice ovog mjeseca pa kroz slijedeči mjesec završavaju otkazni rokovi velikom broju ljudi…znači dok vi pozivate vladu ministre europsku uniju ujedinjene narode UNICEF papu i tko zna koga još i vama vrijeme ističe kao što ističe i važeči kolektivni ugovor i sve što je do sada bilo u škveru…osnivaju se nove tvrtke u kojima ne vrijedi postoječi KU ali nema ni vas…sindikata…tek bi se trebali osnovati…hočete li uspjeti to napraviti…vi ste kao dinosauri…veliko tijelo i mala glava…prijeti vam izumiranje…zato sindikati…uzmite stvar u svoje ruke napokon…pozovite radnike škvera i otpor…glasno i jasno…i neka to bude trenutak istine da svi vide koliko ste jaki…a jaki ste toliko koliko ljudi povučete za sobom…tu nikakvi razlozi za neuspjeh neče proči…jednostavno neka svi vide koliko ste močni i koliko radnici podržavaju vaš rad…a ako tada uspijete možete pregovarati koliko hočete jer če te imati legimitet…jer će te pokazati da ste relevantna snaga iza kojih stoji škverski radnik a ne da budete smokvin list tobožnje demokracije i sindikalizma…napravite to več jednom ili zauvjek zašutite…

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!