tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

DRŽAVNI INSPEKTORAT REPUBLIKE HRVATSKE
SEKTOR NADZORA U PODRUČJU RADA I ZAŠTITE NA RADU
SLUŽBA NADZORA U PODRUČJU RADNIH ODNOSA

26.08.2013.

PRIJAVA POVREDE ZAKONA O RADU

Poštovani,
Mi radnici Adria čelika d.o.o. Kaštel Sućurac, Cesta dr. Franje Tuđmana 78 želimo vam prijaviti kako naš poslodavac ne poštuje odredbe Zakona o radu i krši naša prava i dostojanstvo.
Ispričavamo se što ovo pišemo anonimno, razlog tome je strah od otkaza. Naime, naše ugovore o radu sklapamo na mjesec dana i tko je god bilo što poslodavcu iznio kao problem nije mu više produžen ugovor. Otkako je preuzeo tvrtku, tj. od početka ove godine, kad je on trebao početi isplaćivati plaću, pa do danas, stalno nam smanjuje plaću pri isplati, i to od 20-40%, kako koji mjesec, ali i kako kome. Plaću je dao obračunavati nekoj tvrtki u Zagrebu tako da se ne zna kako kome daje plaću i što radi. Dakle, mi imamo potpisane ugovore o radu na jednu plaću, a on nam, nakon što odradimo mjesec (ugovor je na mjesec dana iz mjeseca u mjesec), kad je isplata te plaće istu smanji. Pri tome, osim što nezakonito smanjuje plaću,kr&sc aron;i Zakona o ra dui time što radnicima nije dos tavio obračun plaća koji su utvrđeni Ugovorom o radu, odnosno dugovane plaće, nego samo isplaćene, a koje je umanjivao, pa čak i radnicima koji su bili na godišnjem odmoru. Obzirom, da smo u velikom strahu i da se bojimo za svoja radna mjesta molimo vas kao naše nadležno tijelo da prisilite poslodavca da poštuje odredbe Zakona o radu, te da svim radnicima na kućnu adresu pošaljeIspravu o plaći koju bi radnik mogao koristiti kao ovršnu ispravu i na taj način iskoristiti svoje zakonsko pravo uz napomenu da je znatnom broju radnika prestao radni odnos zbog čega Vas molimo našem poslodavcu date što kraći rok za provedbu ove zakonske obveze.
Poslodavac broji oko 280 radnika, nema utemeljeno radničko vijeće, u lipnju je donio Pravilnik o radu koji nije u skladu sa Zakonom o radu, a do tada je plaće smanjivao jednostranom svojom odlukom unatoč potpisanim i odrađenim ugovorima o radu u kojem je plaća definirana.
Još je niz problema, npr. ne plaćaju se prekovremeni sati, nema usvojene sistematizacije radnih mjesta s opisom poslova itd. itd.
O radnim uvjetima u kojima moramo raditi nećemo vama pisati već nadležnoj inspekciji, ali ćemo vam napomenuti da je jedan naš mladi kolega izgubio život, a i to pokušavaju svojim vezama zataškati i bagatelizirati, mi nismo štrajkali i patili za spasit tvornicu, a da bi nas se ovako sada gazilo.
Unaprijed zahvaljujemo na pomoći i zaštiti koju ćete nam pružiti ovim nadzorom,
S poštovanjem,

Radnici Adria čelik d.o.o.

Na znanje:
- Ministarstvu rada i mirovinskog sustava

- Državni inspektorat (Direkcija ) Zagreb

 

______________________________________

Poštovani,

 

u svezi Vašeg upita od 28. kolovoza 2013. godine, o iznosu plaće i kršenjima radno-pravnih propisa, očitujemo se kako slijedi:

 

Svaki ugovor o radu mora sadržavati i odredbu o osnovnoj plaći, dodacima na plaću te razdobljima isplate primanja na koja radnik ima pravo. Dakle, plaća radnika mora biti određena (na način da je ugovorom o radu utvrđen njen iznos) ili odrediva (na način da je ista određena kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu).

Što se tiče Vaših navoda o iznosu plaće, napominjemo kako poslodavac može jednostrano izmijeniti iznos plaće samo ako ugovor o radu upućuje da se ona određuje pravilnikom o radu koji poslodavac može samoinicijativno izmijeniti na zakonom propisani način. Međutim, ukoliko je plaća određena ugovorom o radu njezin iznos može se promijeniti samo sklapanjem novog ugovora ili aneksom postojećeg ugovora za što je potreban pristanak obje strane ugovornog odnosa (i poslodavca i radnika). Isto tako, kada se plaća određuje kolektivnim ugovorom njezin iznos može se promijeniti samo sklapanjem novog kolektivnog ugovora ili aneksa postojećeg kolektivnog ugovora. Onaj poslodavac koji radnicima ne isplaćuje barem minimalnu plaću ili ne dostavlja obračun plaće (neovisno o tome je li plaća isplaćena ili ne) čini prekrš aje za koje su propisane izrazito visoke novčane kazne . U slučaju počinjenja navedenih prekršaja radnik može od Državnog inspektorata zahtijevati provedbu inspekcijskog nadzora.

Vezano za donošenje pravilnika o radu, napominjemo kako radničko vijeće ili sindikalni povjerenik mogu od nadležnog suda tražiti da nezakoniti pravilnik o radu ili neke njegove odredbe oglasi ništetnima.

Svoje novčano potraživanje prema poslodavcu radnici imaju pravo utvrđivati i pred nadležnim sudom, te su u radnim sporovima oslobođeni plaćanja sudskih pristojbi. Rok zastare je tri godine.

Iz Vašeg dopisa proizlazi kako ste već zatražili od Državnog inspektorata provođenje inspekcijskog nadzora te se nadamo da će poslodavac nakon obavljenog nadzora ukloniti sve eventualne propuste u primjeni propisa iz područja radnih odnosa.

 

S poštovanjem,

Kabinet ministra

 

______________________________________

MINISTARSTVO RADA

I MIROVINSKOGA SUSTAVA

Službeno

Zagreb,            20. rujna 2013.

 

 

 

DRŽAVNI INSPEKTORAT

n/r glavne inspektorice Božene Vrbanić

glavna.inspektorica@inspektorat.hr

 

 

 

 

PREDMET:  Prijava

- predstavka, prosljeđuje se

 

 

Poštovani,

 

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava zaprimilo je elektronskom komunikacijom predstavku grupe radnika zaposlenih u trgovačkom društvu Adria čelik d.o.o. u kojoj ukazuju na određene nezakonitosti u poslovanju navedenog trgovačkog društva.

Dostavljamo Vam na nadležno postupanje navedenu predstavku i molimo da obavite inspekcijski nadzor te podnositelje izravno obavijestite o utvrđenom stanju i poduzetim mjerama.

 

S poštovanjem,

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava

1,117
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!