tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Hrvatski laburisti – Stranka rada pokrenuli su akciju u više desetaka gradova Hrvatske kojom žele upozoriti na paket zakona kojim Vlada želi dodatno obespraviti sve građane – radnike, nezaposlene i umirovljenike. Akcijom se ukazuje na Vladino sveobuhvatno umanjenje dosadašnjih prava građana novim zakonima o radu, mirovinskom osiguranju te o povremenim poslovima. Vladin novi paket zakona znači da će građani ubuduće morati raditi 56 sati tjedno, bez definirane preraspodjele radnog vremena. I žene i muškarci pravo na odlazak u redovnu mirovinu stjecat će tek sa 67 godina života, a do odlaska u mirovinu radit će na kupone povremene poslove, bez bilo kakve sigurnosti radnog mjesta.

Novim Zakonom o radu predviđa se mogućnost da radnici odlukom poslodavca moraju raditi i 56 sati tjedno. Radnik će za ovakvu preraspodjelu morati potpisati poseban pristanak, a prema zakonu ne smije biti kažnjen ako odbije raditi više od 48 sati tjedno. No, budući da poslodavac i radnik nisu u jednakom položaju, realno je za očekivati da će poslodavci pokušati iskoristiti svoj položaj i tražiti od radnika da mu odrađuje praktički dnevnicu i pol, a da se mnogi radnici neće usuditi takav zahtjev odbiti.

Usto, novim se ZOR-om Agenciji za privremeno zapošljavanje omogućuje, umjesto dosadašnje jedne godine, „iznajmljivanje“ radnika nekoj firmi i do tri godine, pa čak i duže ako postoji kolektivni ugovor između Agencije i sindikata. Takav radnik gubi svaku zaštitu i može biti lošije plaćen od ostalih zaposlenika kod poslodavca, i može raditi i za minimalac ako je tako uređeno kolektivnim ugovorom.

Novim Zakonom o mirovinskom osiguranju granica za starosnu mirovinu i za muškarce i za žene podiže se sa 65 na 67 godina, a podiže se i granica za prijevremenu mirovinu sa 60 na 62 godine.

Pravu opasnost za tržište rada predstavlja Zakon o povremenim poslovima, koji dopušta da se jednostavni poslovi (fizički poslovi koji se obavljaju uz pomoć alata, pomoćni poslovi, čišćenje, održavanje okućnice, prenošenje, pomoć u kućanstvu, održavanje nasada i travnjaka itd.) rade tako da naručitelj posla kupi kupon za vaš rad, preko kojega uplaćuje plaću i doprinose. No, već idući stavak Zakona kaže da se tako mogu obavljati i svi drugi poslovi koji bi po karakteru odgovarali jednostavnim poslovima, čime je otvoren prostor da se širok krug poslova proglasi „jednostavnim, povremenim i ograničene gospodarske vrijednosti“. Bude li usvojen, teško zapošljivim i najugroženijim slojevima stanovništva mogućnost sklapanja ugovora u radu svest će se na minimum, što pokazuje da Vlada snažno promovira nesigurne i slabo plaćene poslove.

Hrvatski laburisti žestoko se protive Vladinoj fleksibilizaciji rada, po diktatu krupnog kapitala i financijskih centara moći, koja će rezultirati lakšim otpuštanjem, ali ne i lakšim zapošljavanjem. Vlada Zorana Milanovića ovim zakonskim paketom ide u susret zahtjevima kapitala kojemu su radnici potrošna roba, bez preuzimanja odgovornosti da im se pruži bilo kakva sigurnost i zaštita.

Stoga Laburisti upozoravaju građane da će, ne pobune li se na vrijeme, ovakvim zakonima ionako slabo tržište rada biti potpuno razoreno.

izvor: Hrvatski laburisti – Stranka rada

Sindikati opet napustili pregovore o izmjenama ZOR-a: “Radni tjedan ne može biti dulji od 48 sati”

Predstavnici sindikata opet su danas napustili pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR), optuživši ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za manipulaciju i nepoštivanje dogovora oko organiziranja radnog vremena.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ponovno su, kao i početkom listopada, napustili tripartitnu radnu skupinu za izmjene ZOR-a, a priključile su im se i ostale središnjice, izjavio je Hini predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

NHS i SSSH sutra će održati sjednice svojih tijela na kojima će odlučiti o daljnjim sindikalnim akcijama, najavio je Sever. Sindikati su već jednom prekinuli pregovore o izmjenama ZOR-a, ne prihvaćajući daljnju fleksibilizaciju radnih odnosa, i organizirali prosvjed pred Ministarstvom rada, a za pregovarački stol su se vratili krajem listopada, nakon što je Mrsić obećao da će uvažiti većinu njihovih zahtjeva.

No, tvrdi Sever, Mrsić se ne drži obećanja i ponovno pokušava u izmjene ZOR-a progurati rješenja za koja su mislili da su odbačena.

Ministar ne poštuje prethodni dogovor da radni tjedan ne može biti dulji od 48 sati, a eventualno produljenje može biti utvrđeno isključivo kolektivnim ugovorom. Sada predlaže da poslodavac može produljiti radni tjedan na 56 sati bez kolektivnog ugovora, a kolektivnim ugovorom samo iznad 56 do 60 sati tjedno, kaže Sever.

To znači da Mrsić jednostrano ukida dosadašnju odredbu o 8 sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uvodi novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada, i to bez kolektivnog ugovora, ogorčen je Sever.

Time je pogazio svoju riječ i potpis u vezi zahtjeva SSSH i NHS o rasporedu radnog vremena, ističe Sever, te je za sindikate izgubio vjerodostojnost.

Osim toga, sindikalcima se ne sviđaju ni neke druge odredbe, poput onih o radu radnika preko agencija za privremeno zapošljavanje, a apsolutno im je neprihvatljivo isključivanje kolektivnih ugovora iz ZOR-a i tamo gdje su dosad bili, dodaje Sever.

OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!