tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split
  • 2

PERISTIL, brod Jadroplova, zaplijenjen je danas u Panami odlukom tamošnjeg suda. Brod je zaustavljen po zahtjevu Tomislava Debeljaka, jer Jadroplov duguje Brodosplitu 18 milijuna dolara. Dug je napravila Jadranka Kosor, bivša premijerka, ugovarajući posao koji je trebao biti spas za splitski škver i s kojim je nakon skidanja zabrane ugovaranja novih brodova, trebao dočekati novog gazdu Debeljaka.
Jadroplov u problemu
Brodovi su nekako napravljeni, no ostao je dug koji se nije imao iz čega pokriti. Ta situacija traje od 2011. godine i dosad nitko nije smogao sredstava da ga izravna, što je mnogima poslužilo kao temelj za špekulaciju da bi se Debeljak, nakon državnog škvera, mogao domoći i brodarske kompanije u većinskom vlasništvu – države.

Jadroplov ponovo prodaju, a poslovanje iz 90-ih nerazjašenjeno

Iz Brodosplita su danas izvijestili javnost kako su prisiljeni povući pravne korake oko namirenja duga. Brod je friško blokiran pa ih još nitko nije zvao iz Jadroplova ili Vlade. Ipak, očekuju da im se netko tijekom dana javi s kakvom bankarskom garancijom da će podmiriti nastali dug koji zasigurno dobro premašuju glavnicu od 18 milijuna dolara.

Sve ovo događa se u trenutku kada se Jadroplov ponovno nudi na prodaju, a još nije razriješeno ni poslovanje iz 90-ih, koje Državno odvjetništvo već 14 godina drži kriminalnim. U pitanju je famozni slučaj lažnih šteta kojima su se poboljšavale platne bilance i dijelila dividenda.

izvor: index.hr

OTS: Jadroplov d.d. – Na zahtjev Brodosplita d.d. m/b “Peristil” privremeno zaustavljen u Panami

Split (OTS_HINA) – Prenosimo obavijest društva Jadroplov, Split, Obala kneza Branimira 16, upućenoga Zagrebačkoj burzi 26. veljače 2014.:
“Noćas, 25. veljače 2014. godine, Brodosplit d.d. ishodio je pred sudom u Panami privremenu mjeru zaustavljanja m/b “Peristil”, radi osiguranja tražbine u iznosu od 9.074.000,00 USD. Zbog navedene privremene mjere m/b “PERISTIL”, koji plovi u najmu jednog od najpoznatijih svjetskih unajmitelja, sa ukrcanim teretom, zaustavljen je u luci Cristobal, Panama.

Radi se o tražbini temeljem “Sporazuma o suradnji na zajedničkoj provedbi Projekta izgradnje 2 broda koja će BRODOSPLIT-BRODOGRADILIŠTE d.o.o. graditi za domaćeg naručitelja”, od 10. ožujka 2009. godine, i “Dodatka sporazumu”, od 07. lipnja 2011. godine, koju tražbinu je Republika Hrvatska dužna platiti Jadroplovu d.d., dok je Jadroplov d.d. dužan istu platiti Brodosplit d.d. u roku od 7 (sedam) dana nakon što primi novac od Republike Hrvatske, u skladu s uvjetima Financijskog zapisnika, slijedom čega odnosna tražbina Brodosplit d.d. prema Jadroplov d.d. nije niti dospjela na plaćanje.

Međutim, neovisno o navedenom, te unatoč brojnim sastancima, poduzetim radnjama i naporima svih uključenih Ministarstava u Vladi Republike Hrvatske, kao i činjenici da je u međuvremenu dogovoren tekst sporazuma kojim bi se predmetni slučaj riješio mirnim putem, Brodosplit d.d. je bez upozorenja ishodio privremenu mjeru zaustavljanja m/b “Peristil”, i to sa isključivom svrhom da bi ostvario pritisak na Jadroplov d.d. i prouzročio izuzetno visoku štetu.

Obzirom da se radi o nezakonitom zaustavljanju, Jadroplov d.d. vjeruje da će uspjeti osloboditi m/b “PERISTIL” od određene privremene mjere zaustavljanja, te na taj način spriječiti nenadoknadivu štetu, a nastalu materijalnu štetu nadoknaditi od Brodoplit d.d. Međutim, poslovna šteta i gubitak ugleda koju trpi Jadroplov d.d., te šteta i narušavanje ugleda Republike Hrvatske u inozemstvu nastali usojed protupravne radnje Brodosplit d.d., na žalost su nepopravljivi.

Branimir Kovačić, predsjednik Uprave”

Napomena o izvoru:
JADROPLOV d.d.
Obala kneza Branimira 16
21000 Split
Tel. + 385 21 302 690
Fax: + 385 21 398 350
Mail: jadroplov@jadroplov.com
web: www.jadroplov.hr

izvor: hina

1,165
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 2 puta, Ocjena: 2.5/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!