tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Trećinu ukupna prošlogodišnjeg prihoda cijelog gospodarstva, točnije 207 milijardi kuna, stvorila su 99.572 mala poduzetnika obveznika poreza na dobit koji ispunjavaju dva od tri kriterija Zakona o računovodstvu.
Dakle, zapošljavaju do 50 radnika, imaju prihod do 65 milijuna kuna i aktivu do 32,5 milijuna. Ukupni prihodi, pokazuju podaci Financijske agencije, narasli su lani za 8,9 posto u odnosu na 2012., a ukupni rashodi bili su veći za 7,6 posto (204,6 milijardi). Riječ je o pozitivnim kretanjima u sektoru malih poduzetnika u 2013. godini, no Fina ostavlja prostor i za neke dvojbe. Naime, u tom je sektoru lani poslovalo čak 98,4 posto poduzetnika, kod kojih je radilo gotovo 50 posto svih zaposlenih, te je taj sektor zabilježio rast zapošljavanja od 8 posto. Tako je kod malih na kraju prošle godine radilo 414.507 radnika, što bi zapravo značilo da su u usporedbi sa 2012. pored samog pozitivnog rezultata stvorili i oko 30.700 novih radnih mjesta.
Ta bi dva podatka bila ohrabrujuća da nema jednog “ali”, odnosno da Fina među male nije prvi put uvrstila i Brodograđevnu industriju Split s gotovo 1800 radnika i dobiti od 722 milijuna kuna za 2013. Ta dobit inače nije rezultat poslovanja nego knjiženja potpora države za restrukturiranje te privatizirane tvrtke u vlasništvu Diva Tomislava Debeljaka. No, zahvaljujući tome Brodosplit je isplivao kao prvi na Fininoj listi top 10 malih poduzetnika prema dobiti razdoblja u 2013. godini, što otvara sumnju bi li bez toga cijeli sektor malih poduzetnika poslovao negativno. Iz splitskog škvera, u kojem nisu skrivali zbunjenost uvrštenjem na ovu listu, objašnjavaju da je lani 70 radnika bilo u samome Brodosplitu, dok su preostali bili zaposlenici drugih tvrtki iz sustava.
To bi, zapravo, značilo da je tvrtka svrstana točno u male poduzetnike da nije na listi navedeno da ih ima 1700 više. Na Fininu listu kritički se osvrnuo i Vlado Brkanić, glavni urednik RRiF-a, navodeći da bi više značilo da su rekorderi predstavljeni prema dobiti iz redovnog poslovanja. “U statistiku su ušli ekstremni slučajevi koji uopće ne odražavaju pravu sliku nego nečije izvanredne okolnosti, poput prodaje imovine ili naplate tražbina koje su već bile otpisane, zbog čega se iskazuju veliki prihodi” kaže Brkanić.
Prema njegovu mišljenju, tvrtke koje su istaknute imaju određene neugodnosti jer su meta pozornosti. Posebno je zanimljivo da su sve iskazale veliku bruto dobit u odnosu na prihode, neke čak gotovo 100 posto. To je slučaj IMG Ciglane Cerovje u stečaju, dok je drugi na listi malih Auto Zubak Zagreb sa 21 zaposlenikom ostvario 140 milijuna prihoda i 70 milijuna bruto dobiti. Bez radnika su Slavonska drvna industrija sa 78 milijuna kuna prihoda i 72 milijuna dobiti te Tvornica duhana Zagreb (u sastavu Adrisa) s 55 milijuna kuna prihoda i 43 milijuna kuna bruto dobiti. Valamar grupa s dva radnika po Fini je deveti mali poduzetnik sa 40 milijuna bruto dobiti te 51 milijun kuna prihoda.

973
Tagovi:
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 5/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!