tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

TEK što se riješio neugodnosti oko suđenja za utaju poreza u PTC Krki, gazda Brodosplita Tomislav Debeljak opet se mora suditi sa državom.

Državno odvjetništvo pokrenulo je, naime, ovrhu nad Brodosplitom zbog neplaćanja naknade za koncesiju na pomorskom dobru. Ovrha se radi u ime Ministarstva pomorstva Siniše Hajdaša Dončića. Radi se o više od 16 milijuna kuna sa zateznim kamatama, što bi moglo dosegnuti i do 28 milijuna kuna, jer najveći dio duga otpada na neplaćanje koncesijske naknade od 30. rujna 2011. godine, što iznosi 7,1 milijuna kuna sa kamatama do isplate.

Na dan 29. rujna 2014. godine konstatiran je dug po ovoj osnovi od 16,6 milijuna kuna plus pripadajuće kamate. Prijedlog za ovrhu podnijet je koncem prosinca prošle godine, Debeljak je putem odvjetnika prigovorio te je sada na Trgovačkom sudu u Splitu da donese odluku.

Ministarstvo gospodarstva: Nemamo ništa službeno

Tražili smo odgovor Ministarstva gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji je lani vrlo nervozno reagirao kada smo ga obavijestili da su nastupile okolnosti za aktiviranje državnih jamstava od četvrt milijarde kuna nakon otkazivanja ugovora od strane nizozemskog naručitelja zbog probijanja rokova. Pitali smo Ministarstvo gospodarstva znaju li za ovrhu zbog neplaćanja koncesijske naknade. Možda ste već i pretpostavili, ali oni o tome službeno ništa ne znaju i dalje plaćaju onih milijardu i pol kuna dotacije koja je za Debeljaka predviđena u prvih pet godina od preuzimanja škvera.

“Nemamo službenu informaciju o pokretanju ovrhe, no činjenica je da je Brodosplit potpisom Ugovora o privatizaciji i restrukturiranju prihvatio i obvezu plaćanja koncesijske naknade sukladno važećim zakonskim aktima, Uredbom iz 2004. godine, što nije plaćao pa je s tih osnova i nastao dug”, glasi odgovor Ministarstva gospodarstva.

Zapelo: Vrdoljak nema izvještaj o proračunskom nadzoru Ministarstva financija

Kako je revizija konstatirala brojne nepravilnosti sa trošenjem državnih subvencija, Vrdoljak je početkom 2014. godine zatražio od Ministarstva financija porezni i proračunski nadzor u Brodosplitu. Manjkava je očito i suradnja sa tim ministarstvom, jer Vrdoljak još uvijek nije dobio izvještaj o provedenom nadzoru. A prošlo je već godinu dana.

Za to vrijeme i dalje se nastavlja subvencija Debeljakovog škvera. “Uplate se obavljaju sukladno obvezama RH i odobrenom planu restrukturiranja iz potpisanih dokumenata (Ugovora, aneksu Ugovora i Ugovora o faktoringu)”, navode u Ministarstvu gospodarstva.

Nitko kao Debeljak: Uz pomoć države, od vijaka preko brodogradilišta do flote

Dok država zasad neuspješno pokušava naplati koncesijsku naknadu, Debeljaka se plaća iz državne blagajne, dok njegov Brodosplit konkurira za kupnju Jadroplova, kojeg je država opet nedavno ponudila po cijeni od 140 milijuna kuna sa obavezom dokapitalizacije od daljnjih 100 milijuna kuna. Za Debeljaka koji dobiva milijardu i pol od države, iznos djeluje kao prava sitnica pa i ne čudi zainteresiranost poduzetnika koji je od vijaka došao do brodogradilišta, a uskoro možda i do prave flote, sve uz obilatu pomoć države.

Tražili smo komentar u Brodosplitu, no ništa nisu htjeli kazati.

izvor: index.hr
705
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!