tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

U dugoj povijesti splitskog brodogradilišta vjerojatno se, do jučer, to nikad nije dogodilo. Otkazano je izvlačenje novogradnje, drugog od dva “heavy lift” broda (za prijevoz posebno teških teteta) koji se radi za nizozemski “Jumbo Shipping”, radi odlaska na dogovoreno dokovanje na Malti.

Razlog, splitski “Brodospas” odbio je angažirati svoj tegljač za nužnu asistenciju bez koje se brod ne može izvući iz brodogradilišta.

Cijeli dan trajalo je iščekivanje, tražilo se rješenje, ali pregovori nisu urodili plodom pa je u pomoć pozvana tvrtka “Pomgrad” koja je pokazala spremnost improvizirati i upustiti se u sigurnosnu avanturu, iako nema brod adekvatne snage niti je licencirana za pružanje tako zahtjevnih usluga.
Bez komentara

U “Brodosplitu” su potvrdili da imaju problem, ali su preko Josipa Jurišića, voditelja Službe za odnose s javnošću, poručili kako zasad nemaju nikakav komentar o tome.
Prvi put u povijesti
No, nije tajna da su u pitanju neriješena financijska pitanja. Prelila se čaša i “Brodospas” je u nezgodnom trenutku odlučio reći dosta. Tvrtka je zauzela čvrst stav da neće pokrenuti tegljače dok se ne podmire sva škverska dugovanja. Generalni direktor i većinski vlasnik “Brodospasa” Vicko Batinica, ljutit i razočaran, spremno je objasnio o čemu se zapravo radi:

- Dugovanje nije nastalo jučer, to je proces koji dugo traje. Splitsko brodogradilište već dvije i pol godine, točnije otkad ga je preuzeo Tomislav Debeljak, izbjegava ispuniti svoje obveze prema “Brodospasu”. Cijelo to vrijeme nismo dobili ni lipe za obavljeni posao, a to je nešto što se ne pamti u skoro sedamdeset godina primjerne poslovne suradnje ovih dviju splitskih tvrtki – kaže Vicko Batinica.

Dug se gomilao iz mjeseca u mjesec i prešao je iznos od 800.000 kuna. “Brodospas” je najprije čekao naplatu, urgirao, a potom je, videći da “Brodosplit” ne reagira, krenuo u postupak prisilnog ostvarenja tražbine.

- Pokrenuli smo dosad tri ovrhe, ali se na svaku od njih “Brodosplit” žalio nebuloznim i lako oborivim argumentima da nismo ispostavili pravu fakturu ili nešto slično. Žalbama se odgađa izvršenje i očito nas se usmjerava prema sudovanju, a znamo koliko parnični postupak kod nas može trajati. Debeljak, vrlo nekorektno, samo kupuje vrijeme i nastavlja raditi bez plaćanja. To mu je očito poslovni kredo – naglašava Batinica.
Dijeli pamet i lekcije

- Cijeli je problem u tome što je Debeljak zalutao među nas, zalutao je u pomorstvo i brodarstvo, zalutao je u Split. Umislio je da je kupnjom škvera za jednu kunu kupio sve oko sebe i da je postao gospodar života i smrti. Umjesto da prihvati uhodanu praksu, odnose, uvažavanje partnera, on je odlučio nametnuti neka svoja pravila i poslovne navike koje se svode na poziciju sile i neplaćanje.

Puni su ga mediji, dijeli pamet i lekcije svima, prima milijunske subvencije od države i od toga živi, dok se istovremeno prema poslovnom okruženju bahato i neposlovno ponaša. “Brodosplit”, otkad je tu Debeljak, nikome ništa ne plaća. Ne samo “Brodospasu”, nego svim dobavljačima.

To se zna, to netko mora reći i to mora prestati. Evo, “Brodospas” je prvi koji to kaže i koji više neće raditi na Debeljakov način. Nema šanse da prihvatimo jučer ponuđene jeftine igre plaćanja na kapaljku samo da bi se posao nastavio.

Radit ćemo sa škverom samo onda kad se sva potraživanja plate – rezolutan je Vicko Batinica.

U igri je ‘Jadroplov’
Vlasnici ‘Brodosplita’ i ‘Brodospasa’ imali su samo jedan susret. Razgovaralo se o budućnosti i poslu, ali, kaže Batinica, bilo je jasno da je Debeljak došao samo ispitati koliko je zaista ‘Brodospas’ zainteresiran za kupnju ‘Jadroplova’. Među poslovnim partnerima bilo je, doznajemo, i pismene prepiske koja je započela iz škvera i u kojoj su padale i teške riječi. Tomislav Debeljak navodno je imao i prigovore na monopolski status ‘Brodospasa’ i cijene usluga tegljenja. U ‘Brodospasu’ to odbacuju, uz tvrdnju kako tarife ne određuju oni, nego Lučka uprava.

Štoviše, ističu da se na ime dobre i duge poslovne suradnje ‘Brodosplitu’ redovno zaračunavao popust od dvadeset posto na redovnu cijenu. Kad se dovedu u korelaciju cijene usluga i vrijeme, napominju u ‘Brodospasu’, ispada da su obveze ‘Brodosplita’ bile na razini četiri tisuće dolara mjesečno. Toliki iznos ne bi smio biti izvor nesporazuma.

Zalutao u Split
Batinica: ‘Debeljak je zalutao u pomorstvo, brodarstvo i Split. Puni su ga mediji, dijeli pamet i lekcije svima, prima milijunske subvencije od države i od toga živi, a prema poslovnom okruženju ponaša se bahato.’

izvor: Slobodna Dalmacija
767
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Ocijenjeno 1 puta, Ocjena: 5/5)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!