tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Ni milijardu i pol kuna iz državne blagajne nije bilo dovoljno: Brodosplit završio u blokadi
BRODOSPLIT d.d. završio je u blokadi. Prema podacima Transparentno.hr blokirano je 15 računa. Što se događa, pokušali smo doznati u Brodosplitu, no naišli smo na zid šutnje. Glasnogovornik Josip Jurišić na mobitel se nije javljao, a Indexu nije odgovoreno ni na upit oko kredita od 20 milijuna kuna kojeg je vlasniku Tomislavu Debeljaku navodno odobrio Nadzorni odbor HBOR-a za njegov DIV.

U HBOR-u su tek kratko odgovorili da ne mogu dati podatke bez pristanka stranke. Pitali smo ih i je li istina da su kao jamstvo dane škverske dizalice. Kredit bi mogao biti problematičan ne samo zbog loših poslovnih rezultata Brodosplita, već i zbog toga što se država spori sa škverom oko neplaćene naknade za korištenje pomorskog dobra od 16 milijuna kuna, a istovremeno ga i dotira sa milijardu i pol kuna u razdoblju od pet godina.

I nije neko iznenađenje

Poslovne poteškoće Tomislava Debeljaka i Brodosplita, privatiziranog za vrijeme dok su ministarstvo gospodarstva vodili Ivan Vrdoljak iz HNS-a i Đuro Popijač iz HDZ-a, nisu iznenađenje. CERP, Državna revizija i Hrvatska brodogradnja konstatirali su brojne nepravilnosti i nepridržavanje privatizacijskog ugovora.

Ništa se nije dogodilo. DORH i dalje istražuje brojne prijavljene nepravilnosti, ima već godinu dana da smo o tome pisali, no čini se kako u službi Dinka Cvitana nema apsolutno nikakvih pomaka. Prije koji dan odgovoreno nam je da izvidi i dalje traju. Bivši ministar gospodarstva Vrdoljak nikada nije objasnio odlazak Ruđera Friganovića sa čelnog mjesta Brodogradnje i iz Nadzornog odbora Brodosplita. Prošlu godinu Brodosplit je završio sa gubitkom od 159 milijuna kuna.

Državni poticaj i dogodine, a što nakon toga?

Aktualnog ministra gospodarstva Tomislava Panenića pitali smo što misli napraviti sa Brodosplitom. S obzirom na trenutnu političku situaciju i pad Vlade te predstojeće izbore, izvjesno je da će se agonija splitskog škvera nastaviti. Panenić nam je jučer izjavio da će svakako nešto napraviti u skoro vrijeme, no sva je prilika da će se Debeljaku omogućiti da i dalje nastavi po starom te iz državne blagajne izvuče svih milijardu i pol kuna. Državni poticaj predviđen je još za 2017. godinu, nakon čega se stečaj i potpuni kolaps splitskog škvera čine sasvim izvjesnim.

Glavni je problem što Brodosplit više zapravo ne bav svojom “core” djelatnošću i ne gradi teretne brodove, kakvi su se inače spuštali sa njihovih navoza. Debeljak je novu poslovnu orijentaciju pravdao željom da ne posluje sa gubitkom, no vidimo da je Brodosplit na koncu ipak završio u blokadi sa minusom od 20 milijuna eura. Nije ih spasilo ni više od milijardu kuna isplaćenih državnih sredstava.

1,663
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!