tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija RH, tzv. porezni USKOK već više od mjesec dana, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, aktivno istražuje dokumentaciju tvrtke ‘Brodosplit’.
Uskok u Brodosplitu istražuje ima li mućki s državnim subvencijama
Porezni USKOK-ovci navodno pregledavaju ugovore o kreditima koji su podizani posljednje četiri godine, obavljaju popis imovine, te istražuju gdje su završile subvencije od države koja se obvezala “Brodosplitu’ u razdoblju od 2013. do 2018. godine ‘donirati’ milijardu i pol kuna. Vlasnik Tomislav Debeljak, sukladno ugovoru, u tom se razdoblju obvezao na investiciju od dvije i pol milijarde kuna vlastitog novca.

U travnju prošle godine Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod je za Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) pripremila izvještaj o tadašnjem stanju u splitskom škveru.
“S obzirom na to da su priljevi od kupaca od redovne djelatnosti (gradnja brodova i dr.) manji od odljeva po toj istoj osnovi, proizlazi da se državnom potporom financiraju ne samo troškovi slobodnih kapaciteta (što je predviđeno Programom restrukturiranja), nego u značajnoj mjeri i gradnja brodova, odnosno i svi ostali troškovi poslovanja, uključujući i izdatke za otpremnine djelatnika u iznosu od 219 milijuna kuna. Ovakav način financiranja dovodi u pitanje održivost poslovanja…

Nadalje, sredstva državne potpore, između ostalog, troše se i za kupnju robe za daljnju prodaju, kao i za davanje pozajmica povezanim društvima kupca”, zaključak je HBJ-a.

Kazneno djelo subvencijske prijevare koju navodno u ovom slučaju istražuje porezni USKOK u škveru je jedno od novih djela u katalogu kaznenih djela čije je uvrštavanje u nacionalni Zakon bio jedan od bitnih preduvjeta prilikom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Jesu li porezni inspektori kao podlogu za svoj rad prikupili neka nova saznanja pa su krenuli u operaciju “škver”, znat će se tek kada njihov posao bude završen.

Kazneno djelo subvencijske prijevare propisano je čl. 258. Kaznenog zakona u kojem se jasno navodi da tko s ciljem da za sebe ili drugoga ostvari državnu potporu davatelju državne potpore dade netočne ili nepotpune podatke o činjenicama o kojima ovisi donošenje odluke o državnoj potpori ili propusti obavijestiti davatelja državne potpore o promjenama važnim za donošenje odluke o državnoj potpori, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Glasnogovorniku Brodosplita Josipu Jurišiću smo tijekom jučerašnjeg dana na službeni mail Brodosplita poslali upit s pitanjima o ovoj temi, a kako odgovor nije stizao, nazvali smo ga.

- Vaš upit još nisam vidio jer su baš danas u ‘Brodosplit’ došli vaši kolege iz londonskog Guardiana kako bi napisali članak o našoj firmi i njezinim poslovnim uspjesima. Dajte mi malo vremena pa ću vam odgovoriti na pitanja – rekao nam je Jurišić u telefonskom razgovoru. Čekali smo, ali kako pismeni odgovor naposljetku nismo dobili, ponovno smo nazvali Jurišića, ali nam se on više nije javljao…

Nazvali smo na mobitel i Tomislava Debeljaka. Prethodno smo mu poslali sms poruku, objasnili zašto ga trebamo, ali ‘naletjeli’ smo na zid šutnje. Kao i u slučaju Hajduka, gdje poslovanje češlja PNUSKOK, za bilo koji zaključak treba pričekati službene rezultate istrage. No, jedno je sigurno: škverani, za razliku od hajdukovaca, ne odbijaju razgovarati s medijima.

izvor: Slobodna Dalmacija
1,303
Tagovi: ,
OčajnoLošeOsrednjeDobroOdlično   (Članak još nije ocijenjen!)

Komentirajte i vi

Komentari članova na web stranici objavljuju se u realnom vremenu i Nezavisni sindikat Brodosplita ne može se smatrati odgovornim za napisano. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Morate biti prijavljeni da biste mogli komentirati članak!

Nemate svoje korisničko ime i lozinku? Registrirajte se!