tel 021/382 090
fax 021/382 091
mail nsb@nsb.hr
adresa Put Supavla 19, 21000 Split

Nakon duge povijesti razvoja sindikalizma, sindikalno djelovanje čini jedinu legalnu, organiziranu i djelotvornu zaštitu interesa rada pred interesima kapitala. Sindikat se pojavljuje kao jedini i nezamjenjivi promicatelj interesa rada, u trenutku kada je intencija poslodavca da svojevoljno spaja svoj kapital s radom, te sredstvima i predmetima rada, a s jednim jedinim ciljem – da ga što brže oplodi, uz maksimu: niža cijena i lošiji uvjeti rada = viši profit. Međutim, u takvoj funkciji oplođivanja kapitala, radnik postaje ravnopravan socijalni partner poslodavcu, kojeg zastupa sindikat.

U takvim konstalacijama snaga, usporedo s tranzicijom hrvatskog društva s jedne strane i privatizacijom brodogradilišta s druge strane, iznjedrit će Nezavisni sindikat Brodosplit koji će se trajno rukovoditi za boljitak svojih članova, ma koliko djelovao u izrazito nepovoljnom okruženju. Drastično osiromašenje gospodarstva, kronična nelikvidonost većine gospodarskih subjekata, procesi restrukturiranja i privatizacije, doveli su do toga da se radnik počeo tretirati kao “trošak”, što znači da su na putu oporavka i sanacije mnoga poduzeća posegnula upravo za rezanjem tog troška ili proglašenjem viškova radne snage ili smanjenjem plaće.

Brodogradnja je također prolazila kroz svoja najteža iskušenja, naročito položaj brodogradilišta na dalmatinskom dijelu obale zbog prometne izoliranosti. U cjelokupnom ratnom razdoblju teško je bilo doći do novih ugovora. Brodogradnja prema riječima visokih državnih dužnosnika postaje balast društva. Prisutna je nezaposlenost kapaciteta, nelikvidnost, nemogućnost ugovaranja novih profitabilnih poslova… Nema odgovora kako dalje i što će biti sutra.

U skladu s tako katastrofičnim stanjem i u Brodosplitu, Nezavisni sindikat Brodosplit intenzivira svoja nastojanja da putem Granskog sindikata brodogradnje i Hrvatske udruge sindikata postavi svoja pitanja i uvjete Vladi u procesu provođenja sanacijskih mjera i kadrovske politike. Nezavisni sindikat Brodosplit stekao je poziciju ozbiljnog i konstruktivnog socijalnog partnera, jednako kao i poziciju inicijatora i voditelja u svim sindikalnim aktivnostima.

Javno oglašena prodaja dijelova Brodosplita, angažirala je sindikalne djelatnike koji su tražili da se u ugovor o prodaji poduzeća ubaci klauzula kojom će biti zaštićena prava radnika, visina njihove plaće i otklonjena mogućnost otpuštanja nakon prodaje. U istom vremenu, Nezavisni sindikat Brodosplit sudjeluje u procesu korekciije sistematizacije radnih mjesta, što je poslovodstvo uglavnom i uvažilo.

Kako je stanje u Brodosplitu i dalje zabrinjavajuće, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplit, Zvonko Šegvić, susreće se s tadašnjim premijerom Vlade Republike Hrvatske Nikicom Valentićem. Slijedi sastanak s ministom gospodarstva Nadanom Vidoševićem, što znači da je već u to vrijeme sindikat intenzivirao svoju djeatnost u odnosu na sudbinu brodogradnje i zaposlenika u njima.

Budući je 1995. godine započela sanacija brodogradnje, održan je sastanak čelnika Nezavisnog sindikata s tadašnjim premijerom Matešom i doministrom Čuvalom te s Vjerovničkim vijećem. Pokazalo se da su stavovi sindikata u totalnoj suprotnosti s mišljenjem ministarstava čije su izjave postale sasvim različite od prethodnih dogovora. Sindikat se javno izjasnio da neće prihvatiti nikakav višak dok se o načinu njegovog rješavanja ne očituju nadležna ministarstva i Vlada RH. Nezavisni sindikat Brodosplita je i ovaj put potaknuo inicijativu o zajedničkom nastupanju svih sindikata koji su vezani za brodogradnju. Postignut je dogovor glede osnivanja Zaposleničkog vijeća.

Vrlo značajna inicijativa Nezavisnog sindikata uz gotovo kontinuirane dogovore s poslovodstvom Brodosplita o tekućoj problematici rukovođenja, kadrovskoj sanaciji i odnosima sa sindikatom, bila je i organizacija osnivanja sindikalnog bloka od sindikata koji djeluju u poduzećima u sanaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Postignut je dogovor s poslovodstvom glede demobiliziranih hrvatskih vojnika, pri čemu je izvršena obrada svakog vojnika. Vršeni su procesi adaptacije i postupno uključivanje u rad.

Kako su u proteklim godinama započele pripreme za gransko kolektivno pregovaranje, u tijeku je bilo usuglašavanje odredbi Zakona o radu.

Godina 1996. ostat će zabilježena i po uspješnom sklapanju Kolektivnog ugovora Brodosplit. Riječ je o prvom koletivnom ugovoru u povijesti hrvatske brodogradnje i prvom kolektivnom ugovoru na razini jednog brodograđevnog poduzeća. Registriran pod rednim brojem jedan, govori o sindikalnoj učinkovitosti prigodom reguliranja prava zaposlenika u Brodosplitu, pri čemu je uredio neke odredbe Granskog kolektivnog ugovora.

Svojevrsi poticaj traženju izmjena i dopuna Kolektivnom ugovoru bilo je nepoštivanje odredbi postojećeg Kolektivnog ugovora u odredbama koje se tiču porasta troškova života i promjena odnosa dolar/kuna. Dolazi do spontanog štrajka. Vodstvo sindikata je stalo u obranu radnika, svjesni nezakonitosti takve metode poduzimanja industrijske akcije ali svjesni i nekorektnosti i negativnosti u procesu proizvodnje, načina stimulacije, loše tehnološke pripreme, loše opskrbe radnika zaštitnim sredstvima.

Bio je to poticaj da se u Zagrebu, s predstavnicima Hrvatske brodogradnje, zatraži izmjena članka Kolektivnog ugovora koji regulira minimalnu plaću. U listopadu 1997. potpisan je Aneks Kolektivnog ugovora za brodogradilišta u sanaciji. Postignuta je povišica najniže osnovne plaće.

Što na kraju reći? Uzimajući u obzir postojeće gospodarsko okruženje, Nezavisni sindikat Brodosplita je tijekom svog mukotrpnog procesa rada, dokazao svoju dozrelost i snagu u izboru većih prava nego što su poslodavci bili spremni dati. Odnos poslodavca – zaposlenika, odnosno poslodavac-sindikat postao je uravnoteženiji i demokratskiji. Poslodavac, premda odgovoran za poslovanje poduzeća, ni u kojem slućaju ne smije profitabilnost svog poduzeća graditi na samovoljnom i diskriminirajućem odnosu prema zaposlenicima, jer iznad njega stoji ozbiljna i učinkovita organizacija – sindikat.

Svakako je krajnji cilj Nezavisnog sindikata Brodosplit da status i standard zaposlenika bude onakav kakav uživaju brodograditelji u zapadnoeurpskoj brodogradnji.

————————————————————————————————————–

Poštovani ,

U postojećim gospodarskim prilikama status zaposlenika i materijalna egzistencija svakog radnika su vrlo osjetljiva pitanja. Svakodnevno može doći do drastičnih promjena odnosno ugrožavanja interesa zaposlenika – od kašnjenja isplata plaća do gubljenja radnih mjesta.
To je, uostalom, vrlo dobro poznato svakom zaposleniku.
Kako spriječiti takav razvoj događaja? Tko može stati ispred radnika, u obranu njegovih prava, a nasuprot poslodavcu ?
Zasada, sindikat je jedina snaga koja, temeljem svojih zakonskih ovlasti, može spriječiti samovolju poslodavca ili države i braniti interes radnika. Sindikatu na raspolaganju stoje razne metode: od pregovora do štrajka.
Jak, brojčano moćan sindikat snaga je kojoj se nitko ne može suprotstaviti. Poslodavac može manipulirati s malim, usitnjenim sidnikalnim organizacijama, ali veliku organizaciju od više tisuća članova ne može ignorirati.
Nezavisni sindikat Brodosplita danas je najsnažniji i među brojčano premoćnijim sindikatima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pridružite nam se, učlanite se u naš sindikat i tako pridonesite zajedničkom interesu.
Sindikat postoji zbog uposlenika, a naša snaga je u zajedništvu!
Dodatne informacije o pravima i pogodnostima koje Sindikat pruža možete dobiti u prostorijama Nezavisnog sindikata Brodosplita.
Pridružite nam se što prije! Zajedništvom se izborimo za bolji status radnika!
Što smo brojniji, to smo jači !

————————————————————————————————————–

Članstvo Nezavisnog sindikata Brodosplit sačinjavaju:

Radnici zaposleni u slijedećim poduzećima:

- “Brodosplit” d.d.
- “Brodosplit-Brodogradilište” d.o.o.
- “Brodosplit-Brodogradilište specijalnih objekata” d.o.o.
- “Brodosplit-Armature” d.o.o.
- “Brodosplit-Dizalice” d.o.o.
- “Brodosplit-Izolacija” d.o.o.
- “Brodosplit-Nemetalna” d.o.o.
- “Brodosplit-Metalna” d.o.o.
- “Brodosplit-Dizel-motorna” d.o.o.
- “Brodosplit-Anti-korozivna zaštita” d.o.o.

Podružnice Nezavisnog sindikata Brodosplit osnovane u sljedećim poduzećima:

1. BRODOSPLIT – INŽINJERING D.O.O.
SPLIT, PUT SUPAVLA 19
povjerenik, Goran Kapov

2. ADRIACINK D.D., SPLIT
SPLIT, PUT STINICA 12
povjerenik Luka Kokanović

3. ZANATSKI OBRT JOSIP ŽUANIĆ
GURNJI PUT 27, KOMIŽA
povjerenik Lovro Džaja

4. INDUSTROMONTAŽA D.O.O. SPLIT
povjerenik, Branko Brčić
Zagreb, Magazinska 69

5. JADRAN-TERMIKA D.O.O.
K. Sućurac, Ul. dr. Franje Tuđmana 144
povjerenici Vjekoslav Šitum i Marko Žižić

6. DOM ZDRAVLJA “BRODOSPLIT”
SPLIT, Put Supavla 21
povjerenik Zvonko Simunić, tel. 1600

7. UGOSTITELJSKI SERVIS D.O.O.
SPLIT, PUT SUPAVLA 19, tel./fax 392519
povjerenica, Kosa Liović, zamj. Milena Mužinić

8. KRAH d.o.o.
Rašćani – Župa
povjerenik Predrag Trlin (RAŠĆANI)
povjerenik Ante Pervan (VRGORAC)

9. GRACOTECH – AKZ
Zagreb, Bačka 13
povjerenik, Milan Grgić

10. DANIMAR TRADE d.o.o.
Split, Mihanovićeva 29

11. ŽELJEZARA SPLIT
Kaštel Sućurac, Ul. dr. Franje Tuđmana b.b.
povjerenik Stipe Banić

12. ISSA-HOTELI
Vis, Šetalište Apolinija Zanele 5
povjerenica Ružica Sabljić

13. SKALICA TRADE
Split, Fausta Vrančića 6

14. VEGA
Split, Palmotićeva 19

15. ADMIRANA
Split, Pujanke 81

16. CLAVIS
Drniš, Put sv. Roka 13

17. “ADRIASTROJ”
Split, Put mostina
povjerenik Žarko Ivić

18. „BILART”
Split, Šibenska 9

19. EMO-COMMERCE
Split, Tijardovićeva 26

20. SKLAD-GRADNJA
Split, Gundulićeva 33

21. JAVNO KOMUNALNO PODUZEĆE KOMIŽA
Komiža, Riva sv. Mikule
povjerenik Elio Sviličić, zamjenik Ivica Vojković

22. RUDAN D.O.O.
Pula

i pojedinačno učlanjeni.